Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002 - αριθ. φύλλου: 8444

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Αντιλαϊκή ΕΥΡΩ-ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ λυκο-συμμαχία

Ενα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό διεθνές συνέδριο διοργανώνεται τις μέρες αυτές στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα του είναι «Ευρω-Ατλαντική: Μια Κοινότητα Αξιών» και οργανωτές το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, το υπουργείο Εξωτερικών, η αμερικανική πρεσβεία, το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ενώ προσφέρουν τη συνεργασία τους το London School of Economics και το German Marshall Fund.

Ουσιαστικά πρόκειται για την παρουσίαση και εκλαΐκευση στη χώρα μας των «ιδεών», πάνω στις οποίες οι ευρω-ατλαντικοί εταίροι στηρίζουν τους σχεδιασμούς και τις δράσεις της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης. Είναι οι ίδιες «ιδέες», που αποτέλεσαν το ιδεολογικό υπόβαθρο της πρόσφατης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα και των σχετικών αποφάσεών της, οι οποίες μετέτρεψαν τη λυκο-συμμαχία σε παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό χωροφύλακα. Και, βέβαια, ο πυρήνας τους βασίζεται ουσιαστικά στην οικονομία της αγοράς και στους γνωστούς νόμους της, στη δημοκρατία των λίγων «εχόντων και κατεχόντων» και στην ελευθερία - ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και της «διεθνούς συνεργασίας» των εκπροσώπων του. Διότι, όπως σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης, Τ. Μίλερ, «σ' ένα στενά συνδεδεμένο κόσμο, η ασφάλεια των συνόρων της Ευρώπης επιδρά άμεσα στην ασφάλεια της δικής μου χώρας». Κάνοντας καθαρό, δηλαδή, ότι τα πάντα μπορούν να αναχθούν σε ζήτημα ασφάλειας των ΗΠΑ και, επομένως, να έχουν την ανάλογη αντιμετώπιση.


ΣΕΛ.  3

Associated Press

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα φονική εισβολή των Ισραηλινών

Δέκα νεκροί και τουλάχιστον 12 τραυματίες είναι ο απολογισμός της αιματηρής εισβολής που πραγματοποίησαν, πριν τα ξημερώματα, ισραηλινά τανκ, με την κάλυψη ελικοπτέρων, στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέιγ, στη Λωρίδα της Γάζας. Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα ισραηλινή εισβολή, καλεί σε ενίσχυση της αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και υπογραμμίζει ότι πρέπει «να καταδικαστεί ο ισραηλινός ιμπεριαλισμός και οι υπερπόντιοι σύμμαχοί του, καθώς και η ΕΕ, που παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου»


ΣΕΛ.  20   -   21


ΦΑΡΜΑΚΑ
Τρίτη ανατίμηση μέσα στο 2002

Τσουχτερές αυξήσεις σε 200 φάρμακα, που θα φτάνουν και το 25%, προανήγγειλε χτες η κυβέρνηση με το νέο δελτίο τιμών που εκδόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης


ΣΕΛ.  15
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πάλι... εκ του σύνεγγυς συνομιλίες

Σε διαπραγματεύσεις εκ του σύνεγγυς μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, αναμένεται να προχωρήσει ο ΟΗΕ, με κύριο στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης


ΣΕΛ.  7

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ