Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
Αντιπαράθεση με τον ιμπεριαλισμό και τα στηρίγματά του
  • Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είναι ήδη εκεί
  • Ξεκινούν και οι αποστολές του ΠΑΜΕ, της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και της ΕΕΔΥΕ

Κάπου κοντά στη Φλωρεντία μια ομάδα φιλειρηνιστών ετοιμάζεται

Associated Press

Κάπου κοντά στη Φλωρεντία μια ομάδα φιλειρηνιστών ετοιμάζεται
Αρχισαν, χτες, στη Φλωρεντία οι εκδηλώσεις για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Στα πλαίσια των εκδηλώσεών του αναμένονται να πραγματοποιηθούν -πέρα από ένα μακρύ πρόγραμμα συζητήσεων- μια σειρά διαδηλώσεις, με κορυφαία την αντιπολεμική του Σαββάτου. Παρά τις προσπάθειες της σοσιαλδημοκρατίας να κρατήσει τα πράγματα εντός των τειχών της διαχείρισης, χιλιάδες θα είναι αυτοί που θα διαδηλώσουν όχι απλά και αόριστα για μια «άλλη», «εφικτή» Ευρώπη ή Ασία ή οτιδήποτε. Αλλά ενάντια στις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και τα «κεντροαριστερά» και σοσιαλδημοκρατικά σχήματα διαχείρισης της κρίσης. Εχοντας ξεκάθαρο ότι η καταπίεση αντιμετωπίζεται με πάλη, σταθερή πεισματική και αταλάντευτη.

Το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ ξεκίνησε τις εργασίες του χτες το απόγευμα. Την έναρξη κήρυξε η μητέρα του Κάρλο Τζουλιάνι, δολοφονημένου το 2001 στη Γένοβα από αστυνομικό. Αργότερα, διαδηλωτές έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στη ΝΑΤΟική βάση της Τοσκάνης. Για το διάστημα σύγκλησης του Φόρουμ (6-10/11) η ιταλική κυβέρνηση εφαρμόζει μερική άρση της Συνθήκης Σένγκεν. Οι περισσότεροι διαδηλωτές φέρεται να μπήκαν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα στη χώρα, αλλά υποχρεώθηκαν να φέρουν διαβατήριο.

Στην κατάμεστη από αστυνομικούς Φλωρεντία βρίσκεται φυσικά πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Θα συμμετέχει στη διαδήλωση το Σάββατο, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ. Στη Φλωρεντία μεταβαίνουν και μέλη των ΠΑΜΕ, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, ΚΝΕ και «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» κ.ά.

Οι Ελληνες κομμουνιστές θα διανείμουν στην Ιταλία 4.000 φύλλα ειδικής αγγλόφωνης τετρασέλιδης έκδοσης του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», με αναφορές ενάντια στο σχεδιαζόμενο πόλεμο στο Ιράκ, για την ανάγκη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους κ.ά. Θα προβάλουν τις θέσεις του Κόμματος ενάντια στην ΕΕ των μονοπωλίων και στο ΝΑΤΟ. Θα απευθύνουν κάλεσμα στα ριζοσπαστικά κινήματα να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνη 2003.

Η συμμετοχή στο Φόρουμ των ταξικών εργατικών δυνάμεων έχει μεγάλη σημασία. Η συνάντηση είναι δύσκολη. Πέραν των προβλημάτων που βάζει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στη διοργάνωση, στο Φόρουμ πρέπει να αντιμετωπιστούν κι άλλοι ορκισμένοι εχθροί των λαϊκών αγώνων: Δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και των «αριστερών» δεκανικιών της, τα δίκτυα της ΑΤΤΑC, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (το «μακρύ χέρι» της Κομισιόν στο εργατικό κίνημα που συνεπεξεργάστηκε τη «Λευκή Βίβλο», χειροκρότησε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και είναι ο στυλοβάτης της κοινωνικής συναίνεσης στην ΕΕ) κ.ά.

Δυνάμεις που στηρίζουν στην πράξη την κυρίαρχη πολιτική και πασχίζουν για τη χειραγώγηση της λαϊκής δυσαρέσκειας με «κεντροαριστερά» σχήματα. Ενδεικτικά: αυτές οι δυνάμεις στην τελευταία προπαρασκευαστική συνάντηση του Φόρουμ στη Βαρκελώνη έκριναν «μη αναγκαία» τη συνδιάσκεψη για τις τοπικές συγκρούσεις και την ευθύνη της Ευρώπης (Βαλκάνια και Κυπριακό συμπεριλαμβάνονταν). Απέρριψαν ακόμα και μια ήπια ανακοίνωση για το θέμα του πολέμου στο Ιράκ. Δεν έβγαλαν μιλιά για ΝΑΤΟ και Ευρωστρατό.

Παρ' όλα τα αναχώματα, οι Ελληνες κομμουνιστές είναι στη Φλωρεντία. Σε κοινό βηματισμό με άλλους, πολλούς συντρόφους από άλλα μέρη, αντιπαλεύοντας το συμβιβασμό. Με τη συντονισμένη παρέμβασή τους, αντιπαρατίθενται στη συναίνεση. Μάχονται να απελευθερωθούν νέες λαϊκές δυνάμεις από το μετεωρισμό μεταξύ «κεντροαριστεράς» και «κεντροδεξιάς» εκδοχής της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Να βρουν αποκούμπι και σημείο αναφοράς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ