Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερωτήματα για το άρθρο περί διαδηλώσεων

Ο υπουργός Τύπου αγνόησε το ΕΣΡ, το οποίο θέτει και θέμα συνταγματικότητας για την προσθήκη του άρθρου 17 στους κώδικες

ICON

Σε παραπληροφόρηση «μεταφράζει» το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης την κριτική που ασκήθηκε στους κώδικες δεοντολογίας, που συνέταξε και τους οποίους παρουσίασε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας. Αξιοσημείωτο είναι πως ο υπουργός Τύπου δεν είχε ενημερώσει το ΕΣΡ για τη δημοσιοποίηση των κωδίκων πριν καταθέσει στο ΣτΕ το ΠΔ. Ο υπουργός Τύπου, μάλιστα, αγνόησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αφού δεν είχε τη στοιχειώδη ευαισθησία να το ενημερώσει για τη συμπλήρωση που ο ίδιος έκανε στους κώδικες με το άρθρο 17, το οποίο αναφέρεται σε «λόγους δημοσίου συμφέροντος» και σε «υπέρτατα αγαθά».

Το ΕΣΡ, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, αναφέρεται και στο επίμαχο άρθρο περί διαδηλώσεων, ταραχών, προεκλογικών συγκεντρώσεων και «εμπρηστικών συνθημάτων». Υπενθυμίζει ότι οι ρυθμίσεις, «οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο επικρίσεων» περιέχονται στους ισχύοντες κώδικες του ΕΣΡ. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για διάταξη των κωδίκων του Δαγτόγλου του 1991, η οποία αναφέρεται στη μετάδοση διαδηλώσεων και ταραχών. Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι στους κώδικες δεοντολογίας, που η επεξεργασία τους είχε αρχίσει, όταν πρόεδρος του ΕΣΡ ήταν ο Παύλος Σούρλας και αντιπρόεδρος ο Αντώνης Μανιτάκης και ολοκληρώθηκε από το ΕΣΡ με πρόεδρο τον Βασίλη Λαμπρίδη, η συγκεκριμένη διάταξη δεν υπήρχε. Ερωτήματα γεννά η «συμπλήρωση» των κωδίκων με το συγκεκριμένο άρθρο, που επιδέχεται πολλές ερμηνείες και μπορεί να αξιοποιηθεί «καταλλήλως» σε περιόδους κινητοποιήσεων και προεκλογικών συγκεντρώσεων. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση είπε πως το ΕΣΡ «έκρινε ότι οι κώδικες έπρεπε να συμπληρωθούν» με το συγκεκριμένο άρθρο...

Ο Ιωάννης Λασκαρίδης σε σχέση με το θέμα της δημοσιοποίησης των κωδίκων από μέρους του υπουργού Τύπου είπε πως το ΕΣΡ δε γνώριζε ότι ο Χρήστος Πρωτόπαππας θα έδινε στη δημοσιότητα τους κώδικες και δε γνώριζε και τις εξελίξεις που θ' ακολουθούσαν. Για το ότι το ίδιο το ΕΣΡ δεν ενημέρωσε τους αρμόδιους συντάκτες, ο πρόεδρος επικαλέστηκε τους νόμους, λέγοντας πως από «καμία διάταξη δεν προκύπτει ότι έπρεπε να ενημερώσει τον Τύπο»!

Ζήτημα συνταγματικότητας, όμως, και για την προσθήκη του άρθρου 17 από τον Χρήστο Πρωτόπαππα θέτει στην ανακοίνωσή του το ΕΣΡ. Αναφέρει ότι η προσθήκη στον Κώδικα από τον υπουργό Τύπου «χωρίς την έγκριση του ΕΣΡ έχει τεθεί ήδη υπό την κρίση του Συμβουλίου Επικρατείας και αναμένεται η κρίση αυτού ως προς τη συνταγματικότητα και νομιμότητα αυτής της προσθήκης».

Το νόμο επικαλέστηκε ο Ιωάννης Λασκαρίδης και για το ότι δεν είχε ενημερώσει την ΕΣΗΕΑ. Η «εξήγηση» αυτή περιλαμβάνεται και στην ανακοίνωση του ΕΣΡ, στην οποία αναφέρεται ότι το ΕΣΡ ζήτησε τη γνώμη όλων των φορέων που αναφέρονται στη διάταξη του νόμου μεταξύ των οποίων είναι η ΠΟΕΣΥ. Οι κώδικες είχαν σταλεί, όπως ειπώθηκε χτες, και στους ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Το ΕΣΡ ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει την επεξεργασία για τους κώδικες που αφορούν στα ψυχαγωγικά προγράμματα και τις διαφημίσεις. Αναμένει, επίσης, την έκδοση ΠΔ από τον υπουργό Τύπου, προκειμένου να προχωρήσει «αμέσως» στην έκδοση προκήρυξης για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ