Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φλωρεντία ανοιχτή πόλη»;

Προετοιμασίες για τη διαδήλωση

Associated Press

Προετοιμασίες για τη διαδήλωση
ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ-ΡΩΜΗ.-

Χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίζουν να καταφθάνουν στη Φλωρεντία, παρά το γεγονός ότι οι πύλες του πρώτου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ άνοιξαν χθες. Τους διαδηλωτές και τους συμμετάσχοντες στις εργασίες του Φόρουμ υποδέχονται οι επιγραφές σε πλείστα καταστήματα, που γράφουν «Φλωρεντία μια πόλη ανοιχτή»...

Η εικόνα όμως αυτή, σε αυτή την πόλη - μουσείο, στην καρδιά της Ιταλίας, είναι ενδεικτική. Παντού νέοι, εργαζόμενοι με σημαίες και πανό αλλά και καραμπινιέροι, το παραστρατιωτικό τμήμα των σωμάτων ασφαλείας, το σώμα αυτό που ευθύνεται για πολλές βιαιοπραγίες, το θάνατο του Κάρλο Τζουλιάνι αλλά και την έφοδο μετά από σχεδιασμένη προβοκάτσια στην έδρα του Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία (Γαλλικό, Γερμανικό πρακτορείο και Ρόιτερς) αλλά επιβεβαιώνονται και από ανεξάρτητες πηγές, τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, καθώς 6.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί για να προστατεύσουν την πόλη-μουσείο και τα αναγεννησιακά της μνημεία τέχνης από τυχόν «βανδαλισμούς». Ελικόπτερα της αστυνομίας υπερίπτανται της πόλης, ενώ οι προσόψεις των καταστημάτων Μακντόναλντς, συμβόλων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, έχουν καλυφθεί και οι φωτεινές τους επιγραφές αποκαθηλωθεί. Ακόμη υπάρχει ανεξακρίβωτος αριθμός μυστικών πρακτόρων εν δράσει ενώ βατραχάνθρωποι είναι σε διατεταγμένη αποστολή στα ελώδη νερά του Τίβερη!

Πάντως στην πόλη κυκλοφορούν έντονες φήμες για επικείμενα βίαια επεισόδια από την πλευρά «εξτρεμιστικών στοιχείων», ενώ πολλοί από τους μετέχοντες καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ότι ενορχηστρώνει μία εκστρατεία τρόμου, με τον κίνδυνο εκτροπής. Ηδη πολλοί καταστηματάρχες έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους, όμως οι περισσότεροι ανθίστανται και με επιγραφή «Φλωρεντία μια πόλη ανοιχτή» υποδέχονται τρόπον τινά τους διαδηλωτές και τους μετέχοντες στις εργασίες και μάλιστα με ειδικές χαμηλότερες τιμές.

Επαίσχυντη η Οριάνα Φαλάτσι

Μπλόκο Ιταλών αστυνομικών στα σύνορα με τη Γαλλία

Associated Press

Μπλόκο Ιταλών αστυνομικών στα σύνορα με τη Γαλλία
Σε αυτό το τρομοκρατικό κλίμα που επιχειρείται να δημιουργηθεί εδώ και πολλές εβδομάδες με τις αφόρητες πιέσεις που είχαν ασκηθεί προς το δήμαρχο της πόλης να μη φιλοξενήσει το Φόρουμ, μία ανοιχτή επιστολή της πολύ γνωστής δημοσιογράφου και συγγραφέα, Οριάνα Φαλάτσι προς τους κατοίκους της Φλωρεντίας, είναι αποκαλυπτική. Η Φαλάτσι στην επιστολή που δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα η χθεσινή Κοριέρε ντέλα Σέρα καλεί τους συμπολίτες της, αφού και η ίδια κατάγεται από τη Φλωρεντία, να μη μείνουν αδρανείς, αλλά να εκφράσουν την αγανάκτησή τους κλείνοντας την αγορά, καταστήματα τροφίμων, μπαρ, εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφους, φαρμακεία. Να μη στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Σε αυτήν την επαίσχυντη επιστολή, αναλόγου ύφους με αυτές που μας έχει συνηθίσει προσφάτως τόσο για την 11η Σεπτεμβρίου, όσο και για την Παλαιστίνη, τους καλεί να κρεμάσουν στα καταστήματα την πινακίδα «κλειστό λόγω πένθους», όπως έγινε στη Ρώμη το 1922, όταν ο Μουσολίνι μπήκε στην πόλη με τους φασίστες! Κατηγορεί τον πρόεδρο της περιφέρειας και το δήμαρχο της πόλης για πολιτική σκοπιμότητα, που έθεσε σε τέτοιο κίνδυνο τη Φλωρεντία παραδίδοντάς τη στα χέρια των «no global», αλλά και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για έλλειψη θάρρους, να απαγορεύσουν την εκδήλωση στη Φλωρεντία που είναι ακατάλληλη να φιλοξενήσει μια τέτοια εκδήλωση. Τέλος καταλήγει ότι παρ' ότι επικοινώνησε και ζήτησε την επέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας Ατζέλιο Τσιάμπι, αυτός δεν πήρε καμιά απόφαση... συνεπώς «η Φλωρεντία έμεινε μόνη της να υπερασπιστεί από τους βάρβαρους και γι' αυτό πρέπει να νεκρώσει»!

Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται γενικώς αλλά και ειδικώς με τα μέσα να παρουσιάζουν τους διαδηλωτές ως «βαρβάρους» τρόπον τινά, με τις δυνάμεις ασφαλείας να ασκούν ειδικά μέτρα «φιλτραρίσματος», δηλαδή ειδικούς ελέγχους, όπως στους Ελληνες που άρχισαν να καταφθάνουν χθες, αλλά και στους Ιταλούς αφού σταματούν τα τρένα που φθάνουν στη Φλωρεντία, η επίσημη έναρξη του Φόρουμ έγινε χθες το απόγευμα από την Χάιντι Τζουλιάνι, μητέρα του 23χρονου Κάρλο Τζουλιάνι ενώ στο βήμα τη διαδέχτηκαν πολλοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Ντάριο Φο, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Χθες ήταν προγραμματισμένη να γίνει και η διαδήλωση κατά της Νατοϊκής Βάσης στο Λιβόρνο, Camb Darby, στο δρόμο που συνδέει την Πίζα με τη Φλωρεντία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ