Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Να υπογειοποιηθεί ο προαστιακός

Οι γραμμές του ΟΣΕ, όπως είναι σήμερα
Οι γραμμές του ΟΣΕ, όπως είναι σήμερα
Οξύνονται οι αντιδράσεις ενάντια στην υπέργεια κατασκευή του προαστιακού σιδηροδρόμου στα τμήματά του που διέρχονται από το Δήμο Αθηναίων. Αθηναίοι πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας την υπογειοποίηση του έργου. Σήμερα συζητούνται στο ΣτΕ προσφυγές που έχουν κατατεθεί από διάφορους φορείς, ανάμεσά τους και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Συγκεκριμένα, προχτές το απόγευμα Αθηναίοι από τα Σεπόλια, το λόφο Σκουζέ, τα Θυμαράκια, τον Κολωνό, την Κολοκυνθού, την Ακαδημία Πλάτωνος, το Βοτανικό και το Ρουφ συγκεντρώθηκαν, για άλλη μια φορά, στη συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Σεπολίων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Πολιτών Σεπολίων για την Υπογειοποίηση του Προαστιακού και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Σεπολίων «Η Αναγέννηση».

Με μαύρες σημαίες στα χέρια, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τα σχέδια της κυβέρνησης να κατασκευάσει επιφανειακά προαστιακό σιδηρόδρομο σε κομμάτια της γραμμής που περνούν μέσα από πυκνοκατοικημένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων. Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής και του Εξωραϊστικού Συλλόγου τόνισαν ότι οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Αθηναίους του κέντρου, για υπόγειο προαστιακό τρένο.

Η μακέτα δείχνει πώς μπορεί να διαμορφωθεί η περιοχή, αν οι γραμμές υπογειοποιηθούν
Η μακέτα δείχνει πώς μπορεί να διαμορφωθεί η περιοχή, αν οι γραμμές υπογειοποιηθούν
Συμπλήρωσαν ότι η επιφανειακή κατασκευή θα γκετοποιήσει και θα απομονώσει τις περιοχές τους, αφού θα καταργηθούν όλες οι ισόπεδες διαβάσεις. Οτι οι πεζοί θα διασχίζουν την Κωνσταντινουπόλεως μόνο από πεζογέφυρες. Οτι τα τρένα του προαστιακού θα αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και θα περνούν με συχνότητα ελάχιστων λεπτών, επιβαρύνοντας την περιοχή με θόρυβο. Οτι τα προβλεπόμενα από το υπουργείο Μεταφορών ηχοπετάσματα θα προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία των καταστημάτων και θα περιορίσουν ακόμα παραπέρα τη θέα των κατοικιών.

Τάχθηκαν υπέρ της υπογειοποίησης, προσθέτοντας ότι θα επιτρέψει να διαμορφωθούν στην επιφάνεια μεγάλοι χώροι πρασίνου, ανάσα για την περιοχή και την πόλη ολόκληρη.

Τόσο ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» Στέλιος Λάμπρου, όσο και η διαμερισματική σύμβουλος Αλέκα Μπενάτου, υπογράμμισαν ότι οι Αθηναίοι δεν πρέπει να περιορίζονται στα επιμέρους, στα τοπικά προβλήματα των γειτονιών τους (π.χ. στη βλαβερή επιφανειακή κατασκευή του συγκεκριμένου έργου), αλλά να τα εξετάζουν σε σχέση με τα γενικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και να αγωνίζονται συνολικά κόντρα στην πολιτική που τα προξενεί. Οτι με την ανοχή της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής, τα μεγάλα συμφέροντα έχουν βάλει γενικά στο «μάτι» την πόλη (π.χ. ο Βωβός το κτήμα Θων, ο Λαμπράκης το Πάρκο Ελευθερίας κλπ.), δημιουργώντας έναν συνασπισμό δισεκατομμυρίων, απέναντι στον οποίον πρέπει να συντονιστούν, να συμπαραταχτούν τα λαϊκά στρώματα για να τον αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και να προωθήσουν λύσεις που συμφέρουν τον κόσμο του μόχθου.

Οι γραμμές, όπως θέλει η κυβέρνηση να διαμορφωθούν με τα κράσπεδα αριστερά-δεξιά
Οι γραμμές, όπως θέλει η κυβέρνηση να διαμορφωθούν με τα κράσπεδα αριστερά-δεξιά
Σημειώστε ότι σήμερα στις 9 π.μ., συζητούνται στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές που κατέθεσαν ενάντια στην υπέργεια κατασκευή του έργου ο Δήμος Αθηναίων, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και άλλοι. Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους Αθηναίους να παραβρεθούν στην εκδίκαση.

Σημειώστε όμως και την τουλάχιστον περίεργη στάση της δημοτικής αρχής της Αθήνας, που στην αρχή κατέθεσε προσφυγή κατά του συγκεκριμένου τρόπου κατασκευής του έργου και τώρα δείχνει να τα «μαζεύει». Στην προχτεσινή συγκέντρωση παρουσιάστηκε μεν ο αντιδήμαρχος Ν. Απέργης δηλώνοντας τη στήριξή του στο αίτημα των κατοίκων. Ωστόσο, πριν δυο βδομάδες και ενώ επρόκειτο να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας το ζήτημα του προαστιακού, η δημοτική αρχή -- μπροστά σε δεκάδες Αθηναίους που ήρθαν να παρακολουθήσουν το φλέγον αυτό ζήτημα -- ζήτησε αναβολή για τη βδομάδα που διανύουμε. Πέτυχε την αναβολή παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και της «Συμπαράταξης». Και στη συνέχεια, απέφυγε να ορίσει συνεδρίαση του ΔΣ. Μένει να δούμε πώς θα κινηθεί και σήμερα στο ΣτΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ