Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θυσία στο «βωμό» της τηλεθέασης η ενημέρωση

Ανακοίνωση του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ

Στη μη ύπαρξη πολυφωνίας στα ΜΜΕ, στα δελτία ειδήσεων, κυρίως των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, που θυσιάζουν την ενημέρωση στο «βωμό» της τηλεθέασης, αλλά και στην ευθύνη των ιδιοκτητών, αναφέρεται με χτεσινή ανακοίνωσή του το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, όπως τονίζεται, «θυσιάζουν» στο βωμό του εντυπωσιασμού και της τηλεθέασης σημαντικά εθνικά και διεθνή, πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Αντίθετα αναδεικνύουν άλλα μηδαμινής αξίας θέματα στο πλαίσιο του εμπορικού ανταγωνισμού, υποβαθμίζοντας το δημοσιογραφικό επάγγελμα και δημιουργώντας απαράδεκτα πρότυπα στην ελληνική κοινωνία.

Το Εποπτικό Οργανο διαπιστώνει και επισημαίνει τις συνεχείς «αποκλίσεις από τις αρχές της πολιτικής και κοινωνικής πολυφωνίας στα ΜΜΕ», κυρίως στα ηλεκτρονικά, κατά παράβαση των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αναφέρεται επίσης στην ευθύνη των ιδιοκτητών, υπογραμμίζοντας ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης για αυτά τα φαινόμενα πρέπει ν' αποδοθεί σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, οι οποίοι στο «βωμό των πωλήσεων θυσιάζουν συχνά την αξιοπρέπεια της δημοσιογραφίας και ενίοτε οδηγούν τα ΜΜΕ σε κλείσιμο, αφήνοντας στο δρόμο δεκάδες συναδέλφους».

Το Οργανο της ΕΣΗΕΑ διαπιστώνει επίσης πως ΜΜΕ χρησιμοποιούν ειδησεογραφικό και άλλο υλικό που προέρχεται από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ή εφημερίδες, χωρίς ν' αναφέρεται η προέλευσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ