Πέμπτη 4 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σφίγγει διαρκώς η θηλιά στους μικρούς επαγγελματίες

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ για το δεύτερο 6μηνο του 2023

Την έντονη ανασφάλεια και την αβεβαιότητα εξαιτίας του άνισου ανταγωνισμού αλλά και των ασκούμενων πολιτικών, που βιώνουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καταγράφει η έρευνα «οικονομικού κλίματος» την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 34,2% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι ο κύκλος εργασιών μειώθηκε το δεύτερο εξάμηνο, ενώ άλλο ένα 34,6% δήλωσε πως παρέμεινε ο ίδιος, και μόλις το 29,1% δήλωσε ότι είχε αύξηση.

Παράλληλα, καταγράφεται σοβαρό πρόβλημα στη ρευστότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ετσι, περισσότερες από 4 στις 10 (42,4%) δήλωσαν πως η ρευστότητά τους μειώθηκε το δεύτερο εξάμηνο, ακόμα 35,6% ότι δεν μεταβλήθηκε και μόνο το 21,5% δήλωσε αύξηση της ρευστότητας.

Σε κάθε περίπτωση, μία στις δύο επιχειρήσεις «ξύνουν τον πάτο του βαρελιού», καθώς το 25,5% δεν έχει ούτε ένα ευρώ ρευστά διαθέσιμα και ακόμα για το 25,5% τα ταμειακά τους διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για έναν μήνα.

Σε πραγματική γάγγραινα για τις μικρές επιχειρήσεις έχει αναδειχτεί η αύξηση του λειτουργικού τους κόστους. Συγκεκριμένα, σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις (87,8%) δήλωσαν ότι το κόστος λειτουργίας τους έχει αυξηθεί τα δύο τελευταία χρόνια.

Αν και η κατάσταση σχετικά με τις καθυστερημένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στις τελευταίες έρευνες παραμένει σταθερή, εντούτοις παραμένουν υψηλές. Ετσι, το 30,6% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχουν 1 τουλάχιστον ληξιπρόθεσμη οφειλή, απ' αυτές το 7,4% έχει 2 ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ το 10,1% 3 ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τέλος, όσον αφορά τις επιπτώσεις του νέου τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων, οι 6 στις 10 (61%) θεωρούν ότι ο νέος τρόπος φορολόγησης θα οδηγήσει σε νέα «λουκέτα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ