Πέμπτη 4 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΜΕ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κύμα καταδίκης για την απαράδεκτη απόφαση φυλάκισης του συνδικαλιστή Θ. Φωτόπουλου

Φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή επειδή βρέθηκε δίπλα στους συναδέλφους του, στον απεργιακό τους αγώνα

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις του 2019 στην «Αφοί Βλάχου»
Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις του 2019 στην «Αφοί Βλάχου»
Την απόφαση του δικαστηρίου για τη φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή στον πρόεδρο του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, Θανάση Φωτόπουλο, για τη συμμετοχή του στον 10ήμερο απεργιακό αγώνα το 2019 στο εργοστάσιο «Αφοί Βλάχου», καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ, Ομοσπονδίες και σωματεία από διάφορους κλάδους.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία έγινε ενάντια στην εκδικητική απόλυση του Μάη Μεντή, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Η εργοδοσία έσυρε στα δικαστήρια 4 εργαζόμενους, από τους οποίους οι 2 ήταν οι συνδικαλιστές Μάης Μεντής και Θανάσης Φωτόπουλος, οι οποίοι κατηγορούνταν ως «ηθικοί αυτουργοί» στη σωματική βλάβη που υποτίθεται ότι διέπραξαν οι άλλοι δύο εργαζόμενοι. Στο δικαστήριο, βέβαια, όλοι όσοι κατέθεσαν - ακόμα και οι εργοδότες - δήλωσαν ότι δεν είδαν τους 4 εργαζόμενους να εμπλέκονται στο συμβάν που η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι έγινε. Ετσι, η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση και των 4, ωστόσο η πρόεδρος του ΣΤ' Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών έκρινε τους τρεις αθώους αλλά ότι ο Θανάσης Φωτόπουλος ήταν ηθικός αυτουργός με άγνωστους δράστες!

«Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση και τον αγώνα των εργατών για ζωή με δικαιώματα», τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλοντας την παραπάνω απαράδεκτη καταδικαστική απόφαση. Θυμίζει μάλιστα ότι ο αγώνας για τον οποίο διώκεται ο Θ. Φωτόπουλος ήταν ένας αγώνας «που υποχρέωσε την εργοδοσία σε υποχώρηση και στην επαναπρόσληψη του συναδέλφου - συνδικαλιστή». Σημειώνει ότι είναι «προσφιλής» η τακτική της εργοδοσίας να μηνύει τους απεργούς με ψευδή και αήθη επιχειρήματα και ότι, με την πρωτοφανή της απόφαση, η πρόεδρος της έδρας «δίκασε την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.

Η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Λειτουργεί σε ένα σύστημα που νόμος είναι το δίκιο του ισχυρού και οι νόμοι υπηρετούν την κερδοφορία των ομίλων. Γι' αυτό κυριαρχεί το "πάμε και όπου βγει" γι' αυτό στους χώρους δουλειάς μετράμε εμείς νεκρούς και χαμένα δικαιώματα και αυτοί κέρδη και ασυλία.

Αυτές οι διώξεις δεν μπορούν ούτε να τρομάξουν ούτε να βάλουν στον γύψο το κίνημα», καταλήγει το ΠΑΜΕ, καλώντας τα συνδικάτα να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους στους χώρους δουλειάς, να ενταθεί ο αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις, για αυξήσεις στους μισθούς και «ιδιαίτερα μπροστά στην απεργία της 17 Απρίλη και την Πρωτομαγιά. Αγώνας να γίνει νόμος το δίκιο μας».

Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου: Η δίωξη είναι ταξική!

Σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, που συνυπογράφουν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, επισημαίνεται ότι, όπως αποδείχθηκε «στη δικαστική αίθουσα, η δίωξη ήταν ταξική, συνδικαλιστική.

Ενώ κατέπεσαν όλοι οι ισχυρισμοί του εργοδότη ότι δήθεν χτυπήθηκε, ότι δήθεν καλούσε ο πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου σε τέτοιες ενέργειες, η πρόεδρος του δικαστηρίου από την αρχή προσπαθούσε να δικάσει το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση. Παρά την αθωωτική πρόταση της εισαγγελέα προχώρησε με εκδικητική μανία στην πρωτοφανή απόφαση να καταδικάσει τον πρόεδρο του ιστορικού κλαδικού Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου, Θανάση Φωτόπουλο, με 10μηνη φυλάκιση, επικαλούμενη ως απόδειξη την αυτονόητη υποχρέωση του προέδρου του συνδικάτου να καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση που είχε προκηρυχθεί στην εταιρεία!!

Αυτοί είναι οι εργοδότες, το κράτος τους και η Δικαιοσύνη τους, ταξική, και τέτοια απάντηση χρειάζεται να πάρουν, με κλιμάκωση των αγώνων για ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και εργατικά δικαιώματα».

Το Συνδικάτο χαιρετίζει τη στάση των εργαζομένων στην επιχείρηση που τη μέρα της δίκης απέργησαν για να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους. Και καλεί όλους και όλες να το δυναμώσουν ακόμα περισσότερο, να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές του από 8 έως 30 Απρίλη, να πάρουν μέρος στις απεργίες στις 17 Απρίλη και την 1η Μάη «στέλνοντας το μήνυμα στους εργοδότες της επιχείρησης "Αφοί Βλάχου" που μας μηνύουν και μας σέρνουν στα δικαστήρια, όπως και σε όλους τους εργοδότες του κλάδου, που με τον δικό μας ιδρώτα βγάζουν τα κέρδη τους, ότι θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και να διεκδικούμε με βάση τις δικές μας ανάγκες.

`Η οι ζωές μας ή τα κέρδη τους.

Κάνουμε καθαρό σε όλους, κυβέρνηση, υπουργείο Δικαιοσύνης, υπουργείο Εργασίας, ότι θα μας βρίσκουν μπροστά τους όσες διώξεις και ποινές κι αν μας επιβάλουν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ