Σάββατο 30 Μάρτη 2024 - Κυριακή 31 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Κοινός αγώνας ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που λογαριάζει τις ανάγκες του λαού για κόστος

Θερμή υποδοχή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΤΚΡ σε Κωνσταντινούπολη και Ντεφνέ

Στην Τουρκία βρέθηκε την περασμένη βδομάδα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Πελετίδη, δήμαρχο Πατρέων και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, ύστερα από πρόσκληση του ΚΚ Τουρκίας (TKP).

Στο επίκεντρο βρέθηκε η δουλειά των κομμουνιστών στην Τοπική Διοίκηση, ενόψει και των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, την Κυριακή 31 Μάρτη, με τους κομμουνιστές και αγωνιστές υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους να δίνουν την εκλογική μάχη σε όλη τη χώρα.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, η Αθηνά Ζαρκάδα, συνεργάτιδα του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και η Αλεξάνδρα Αλάφη, στέλεχος του Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε την Παρασκευή 22 Μάρτη συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ναζίμ Χικμέτ», με τον Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΤΚΡ, και τον Φατίχ Μεχμέτ Μάτσογλου, υποψήφιο δήμαρχο με το TKP στον δήμο Καντίκιοϊ στην Κωνσταντινούπολη και νυν δήμαρχο Ντέρσιμ (Τουντζελί).

Το Σάββατο 23 Μάρτη συμμετείχε σε προεκλογική συγκέντρωση του ΤΚΡ στον δήμο Σισλί της Κωνσταντινούπολης, όπου μίλησαν ο Κεμάλ Οκουγιάν, ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης του ΚΚ Τουρκίας, Ορχάν Γκιοκντεμίρ, και η υποψήφια δήμαρχος Σισλί, Μπατί Αγιάζ, ενώ ο Κώστας Πελετίδης απηύθυνε χαιρετισμό.


Το πρόγραμμα της επίσκεψης ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24 Μάρτη με συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας στον δήμο Ντεφνέ, στην Αντιόχεια της σεισμόπληκτης επαρχίας Χατάι.

«Η ελπίδα της Ντεφνέ είναι ένας δήμαρχος της εργατιάς!»

Η συγκέντρωση στην Ντεφνέ, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες λαού, πραγματοποιήθηκε σε συγκινητικό και συνάμα μαχητικό κλίμα, καθώς το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του ΚΚ Τουρκίας δίνει τη μάχη των εκλογών με μεγάλη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα.

Η μεγάλη αναγνώριση που κατέκτησαν οι κομμουνιστές στις λαϊκές γειτονιές τις μέρες μετά τον σεισμό, αλλά και τους επόμενους μήνες στις «πολιτείες» των κοντέινερ των σεισμοπαθών, καθώς βρέθηκαν δίπλα στον λαό οργανώνοντας τις διεκδικήσεις για την επιβίωσή του, έχει καλλιεργήσει ελπιδοφόρο κλίμα για την εκλογική ενίσχυση του ΚΚ Τουρκίας.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων του σεισμού της 6ης Φλεβάρη του '23 και συνεχίστηκε με μουσικό πρόγραμμα, με την Γκιουλτζάν Αλτάν να ερμηνεύει τουρκικά τραγούδια του αγώνα.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Κεμάλ Οκουγιάν και ο Χιζάμ Χασιρτζί, υποψήφιος δήμαρχος Ντεφνέ, τον οποίο στηρίζει το ΚΚ Τουρκίας. Ο Κώστας Πελετίδης απηύθυνε χαιρετισμό, με τους συγκεντρωμένους να επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή και μάλιστα να ξεσπούν σε χειροκροτήματα διαρκώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας.

Από την προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη
Από την προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη
Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σύντροφοι και φίλοι,

Εδώ στο Χατάι, σε μια περιοχή που κυριολεκτικά πλήρωσε με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς την πολιτική που θυσιάζει την προστασία του λαού για τα κέρδη των λίγων, όπου εκατομμύρια ακόμα περιμένουν την αποκατάσταση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, όπου η δύναμη της λαϊκής αλληλεγγύης αποδείχθηκε πιο ισχυρή από το αστικό κράτος, δηλώνουμε μαζί σας: "Δεν ξεχνάμε, δεν θα συγχωρήσουμε, θα λογοδοτήσουν!". Κάτω από τα χαλάσματα, η οργή του λαού της Ντεφνέ γίνεται απαίτηση αλλαγής.

Οπως ακριβώς στην Ελλάδα, χρήματα υπάρχουν για τα "Ραφάλ", τις φρεγάτες, τις αποστολές πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά όχι για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, τους πυρόπληκτους του Εβρου και της Εύβοιας, έτσι και στην Τουρκία υπάρχουν χρήματα για το μεγάλο κεφάλαιο, για αεροπλανοφόρα και για το ΝΑΤΟ, ενώ ο λαός ακόμα περιμένει το νερό, τον ηλεκτρισμό, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, το αεροδρόμιο του Χατάι, τα σπίτια, τις παιδικές χαρές, τα πολιτιστικά κέντρα.

Και στις δύο χώρες, ο κρατικός μηχανισμός που εμφανίζεται ανήμπορος να προστατεύσει τον λαό, αποδείχνεται ικανότατος στην καταστολή και ταχύτατος όταν πρόκειται για το ΝΑΤΟ και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εχουμε πληρώσει και οι δύο λαοί τις συνέπειες από την έλλειψη αντισεισμικών, αντιπλημμυρικών, αντιπυρικών έργων υποδομής, εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων που θεωρεί κόστος τις λαϊκές ανάγκες. Στις δύσκολες μέρες του 2023, οι Τούρκοι κομμουνιστές μπήκαν μπροστά, συντονίζοντας τα σωστικά συνεργεία, οργανώνοντας τα στέκια γειτονιάς, την οργάνωση της βοήθειας.

Από την προεκλογική συγκέντρωση στην Ντεφνέ
Από την προεκλογική συγκέντρωση στην Ντεφνέ
Και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, οι Ελληνες κομμουνιστές πρωτοστάτησαν στην έκφραση της λαϊκής αλληλεγγύης, κινητοποιώντας συνδικάτα, οργανώσεις γονέων, γυναικών. Πάνω από 100 τόνους βοήθεια παρέδωσε το ΠΑΜΕ».

Οι καπιταλιστές βασίζονται στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, οι λαοί έχουν τα ΚΚ στο πλευρό τους

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κ. Πελετίδης είπε: «Ο λαός της πόλης μου, της Πάτρας, του τρίτου μεγαλύτερου δήμου της Ελλάδας, εκλέγει επί 10 συνεχή χρόνια κομμουνιστή δήμαρχο, δείχνοντας την εκτίμησή του, αναγνωρίζοντας τον αγώνα της δημοτικής αρχής, την προσφορά του ΚΚΕ.

Από την πρώτη μας μέρα στη δημοτική αρχή, στο κέντρο της προσοχής μας βρέθηκαν τα παιδιά μας και οι ανάγκες τους, οι γειτονιές μας, οι ελεύθεροι χώροι αναψυχής, άθλησης. Βάλαμε στην πρώτη γραμμή την κοινωνική πολιτική, τα προβλήματα του συστήματος Υγείας. Διεκδικήσαμε ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.

Μειώσαμε την τοπική φορολογία. Αντιπαλέψαμε τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιχειρηματικά συμφέροντα που ροκάνιζαν το ταμείο του δήμου και εποφθαλμιούσαν δημόσιες υποδομές και εκτάσεις. Οργανώσαμε κινητοποιήσεις, όπου συμμετείχε όλη η πόλη, για τη δουλειά, για το μεροκάματο, για αναγκαία έργα, για τη χρηματοδότηση του δήμου. Αγωνιστήκαμε, μαζί με τους εργαζόμενους του δήμου, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Στηρίξαμε τους μικρέμπορους, τις γυναίκες, τα νέα παιδιά και τους αγώνες τους. Παλεύουμε ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, για να μη γίνει η περιοχή μας πλατφόρμα επίθεσης σε άλλους λαούς. Υψώσαμε την τιμημένη σημαία της Παλαιστίνης στο δημαρχείο.

Ο Κώστας Πελετίδης και ο Κεμάλ Οκουγιάν στην προεκλογική συγκέντρωση στην Ντεφνέ
Ο Κώστας Πελετίδης και ο Κεμάλ Οκουγιάν στην προεκλογική συγκέντρωση στην Ντεφνέ
Ολα αυτά είναι που κάνουν τους κομμουνιστές δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους να ξεχωρίζουν: Υπερασπίζονται με συνέπεια τα συμφέροντα του λαού. Λένε την αλήθεια, δεν εξαπατούν, όπως οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων. Υπερασπίζονται τη δημόσια περιουσία, απαιτούν να είναι κτήμα του λαού, δεν την κλέβουν ούτε την παραχωρούν στους επιχειρηματίες.

Η εκλογή ενός δημάρχου της εργατιάς, του Χιζάμ Χασιρτζί, θα είναι κατάκτηση για τον λαό. Η εκλογή του υποψηφίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας στην Ντεφνέ, ως δημάρχου της πόλης, θα είναι κατάκτηση για τον λαό, θα δώσει ελπίδα και δύναμη. Με δήμαρχο τον Χιζάμ Χασιρτζί θα είναι πιο δυνατή η δική σας φωνή. Πιο ισχυρή η διεκδίκηση από το κεντρικό κράτος. Πιο αδύναμα τα "κοράκια" που εποφθαλμιούν τη λαϊκή περιουσία, οι εκμεταλλευτές, οι ψεύτες πολιτικοί των αστικών κομμάτων.

Θα είναι πιο δυνατός ο αγώνας για μια νέα κοινωνία, όπου ο εργαζόμενος λαός θα είναι στην εξουσία και θα έχει στα χέρια του όλα τα καλά που αυτός μόνο παράγει. Γι' αυτό να επιλέξετε τον Χιζάμ Χασιρτζί, για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων. Αυτή είναι η επιλογή που αντιστοιχεί στα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου. Η ελπίδα της Ντεφνέ είναι ένας δήμαρχος της εργατιάς!».

«Κερδίζουμε επειδή έχουμε βαθιές ρίζες στους εργάτες και τον λαό»

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον υποψήφιο δήμαρχο Ντεφνέ τον οποίο στηρίζει το ΚΚ Τουρκίας, υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και στελέχη των τοπικών οργανώσεων του ΤΚΡ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Κώστας Πελετίδης μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας υπέρ των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων.

«Αντλούμε τη δύναμή μας από τους εργάτες και τον λαό, μπαίνουμε μαζί μπροστά για τα προβλήματα του λαού. Δεν μας χαρίζουν τίποτα, κερδίζουμε επειδή έχουμε βαθιές ρίζες στους εργάτες και τον λαό», τόνισε μεταξύ άλλων, και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές.

Επίσης, μεταφέρθηκε η πείρα από το πώς το ΚΚ Τουρκίας, με πρωτοπόρα δράση, μπήκε μπροστά αμέσως μετά τους σεισμούς για να βοηθήσει τον σεισμόπληκτο λαό να σταθεί στα πόδια του. Αναφέρθηκε ότι ο λαός της περιοχής, ειδικά στις λαϊκές γειτονιές, έμεινε ακόμα και για πάνω από μια βδομάδα αβοήθητος από το κράτος, ενώ το ΚΚ Τουρκίας κατάφερε μέσα σε 12 ώρες να εξασφαλίσει τρόφιμα και φάρμακα από τη λαϊκή αλληλεγγύη, να στήσει σταθμούς πρώτων βοηθειών και ιατρεία, πολλά από τα οποία λειτουργούν και σήμερα.

Το πιο σημαντικό, ανέφεραν τα στελέχη του ΚΚ Τουρκίας, ήταν να σπάσει με τη δράση των κομμουνιστών το αίσθημα παράλυσης και απόγνωσης που κυριάρχησε στην αρχή ανάμεσα στον λαό.

Η δράση αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.«Καταφέραμε η απογοήτευση και η αγανάκτηση να γίνουν δύναμη για να κρατηθεί ο λαός στη ζωή μέσα από την οργάνωση, πράγμα που εξασφάλισε μεγάλη αναγνώριση στους κομμουνιστές και το ΚΚ Τουρκίας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. «Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚ Τουρκίας έδωσαν το χέρι στον λαό να σταθεί στα πόδια του, το κόμμα οργάνωσε καθημερινές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες για τα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι που ζουν στους καταυλισμούς μέσα σε χιλιάδες κοντέινερ και πρόχειρα παραπήγματα», ειπώθηκε ακόμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της 21ης Διεθνούς Συνάντησης(2019-10-18 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για την 21η Διεθνή Συνάντηση των ΚΚ(2019-10-16 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ στο πλευρό του αγωνιζόμενου τουρκικού λαού(2013-06-09 00:00:00.0)
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 94 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ(2012-11-22 00:00:00.0)
Πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας(2008-08-10 00:00:00.0)
Η Τουρκία του αγώνα των προλεταρίων(2007-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ