Σάββατο 30 Μάρτη 2024 - Κυριακή 31 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το Κίεβο ζητά επιπλέον στρατιωτική βοήθεια από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για να μη χαθεί ο πόλεμος

Με την αποστολή F-16 στην Ουκρανία και νέα ΝΑΤΟική βάση στη Ρουμανία μεγαλώνει ο κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας

«Δυτικά» επιτελεία προειδοποιούν για κίνδυνο κατάρρευσης του ουκρανικού στρατού, ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες για ακόμα μεγαλύτερη και μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο

Copyright 2024 The Associated

«Δυτικά» επιτελεία προειδοποιούν για κίνδυνο κατάρρευσης του ουκρανικού στρατού, ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες για ακόμα μεγαλύτερη και μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο
Με τις ουκρανικές δυνάμεις να βρίσκονται ολοένα και σε δυσκολότερη θέση στο μέτωπο, το Κίεβο ζητά από τις ΗΠΑ να εγκριθεί άμεσα η νέα στρατιωτική βοήθεια που έχει «κολλήσει» στο Κογκρέσο, ενώ ζητά και από τους υπόλοιπους «Δυτικούς» «εταίρους» να επισπευστούν οι παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 και να δοθούν περισσότερα συστήματα αεράμυνας «Patriot» κ.ά.

Την ίδια στιγμή κι ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις για παρασκηνιακές επαφές σχετικά με την πιθανότητα μελλοντικών διαπραγματεύσεων, σοβαρός παραμένει ο κίνδυνος κλιμάκωσης και επέκτασης του πολέμου, με το ΝΑΤΟ να συζητά το ενδεχόμενο να καταρρίπτει πυραύλους που πλησιάζουν τα σύνορα των κρατών - μελών (ουσιαστικά ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται στην Ουκρανία), ενώ η Μόσχα προειδοποιεί για ακόμη μια φορά ότι τα F-16 που θα σταλούν στο Κίεβο και τα αεροδρόμια που θα χρησιμοποιούνται, θα είναι «νόμιμοι» στόχοι.

Πολωνικά και ΝΑΤΟικά αεροσκάφη περιπολούν στα σύνορα με την Ουκρανία

Την Παρασκευή, πολωνικά και ΝΑΤΟικά μαχητικά αεροσκάφη σηκώθηκαν στον πολωνικό εναέριο χώρο, καθώς «παρατηρείται εντατική αεροπορική δραστηριότητα (πυραύλων) μεγάλης εμβέλειας της Ρωσίας», ανακοίνωσε η Επιχειρησιακή Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Η πολωνική Πολεμική Αεροπορία έχει επανειλημμένα ενεργοποιήσει αεροσκάφη της τις τελευταίες δύο βδομάδες, ενώ το πολωνικό ΥΠΕΞ αποκάλυψε την περασμένη βδομάδα συζητήσεις στο ΝΑΤΟ προκειμένου να καταρρίπτονται ρωσικοί πύραυλοι που πλησιάζουν υπερβολικά τα σύνορα κρατών - μελών.

Η Βαρσοβία ανέφερε παραβίαση του εναέριου χώρου της στις 24 Μάρτη από ρωσικό πύραυλο, ο οποίος παρεισέφρησε σε αυτόν για 39 δευτερόλεπτα. Το πολωνικό υπουργείο Αμυνας διαβεβαίωσε ότι ενεργοποιήθηκαν όλα τα συστήματα αεράμυνας και ότι ο πύραυλος θα καταρριπτόταν εάν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη πως κατευθυνόταν σε στόχο στο πολωνικό έδαφος.

Αυτό «δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με τη συμφωνία της ουκρανικής πλευράς και παίρνοντας υπόψη τις διεθνείς συνέπειες», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Η Πολωνία είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβρη του 2023 ότι ρωσικός πύραυλος παραβίασε για μερικά λεπτά τον εναέριο χώρο της. Τον Νοέμβρη του 2022, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ουκρανικός αντιαεροπορικός πύραυλος κατέπεσε στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Ρουμανία ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι βρήκε θραύσματα drone σε ένα αγρόκτημα κοντά στον ποταμό Δούναβη στα σύνορα με την Ουκρανία και διενεργείται έρευνα για το περιστατικό.

Στο παρελθόν Ρουμάνοι και ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει μετά από παρόμοια περιστατικά ότι δεν βρήκαν στοιχεία για οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση με στόχο τη Ρουμανία, ωστόσο τέτοια περιστατικά στο μέλλον μπορεί να αξιοποιηθούν για επέκταση του πολέμου με τη Ρωσία.

Ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη, που βρίσκονται ακριβώς στα σύνορα με τη Ρουμανία, έχουν αποτελέσει κατ' επανάληψη στόχο ρωσικών βομβαρδισμών.

Κατασκευάζεται στη Ρουμανία η μεγαλύτερη ΝΑΤΟική βάση στην Ευρώπη

Και τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, προετοιμάζονται για μια «σε βάθος χρόνου» γεωπολιτική αναμέτρηση στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Προ ημερών ξεκίνησε η κατασκευή της μεγαλύτερης στρατιωτικής βάσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στην Κωνστάντζα στη νοτιοανατολική Ρουμανία, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Μέχρι το 2030 το ΝΑΤΟ θα έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη πόλη έκτασης 30 τ.χλμ. (30.000 στρ.), όπου θα διαμένουν 10.000 στρατιώτες και οι οικογένειές τους.

Ο σημερινός διάδρομος του αεροδρομίου θα διπλασιαστεί. Θα εξυπηρετείται από αποθήκες καυσίμων και πολλά υπόστεγα για διάφορους τύπους μαχητικών αεροσκαφών και drones. Τα σχέδια του ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός ακόμη διαδρόμου για αεροσκάφη.

Η νέα βάση, που θα απορροφήσει δυνάμεις από τη μέχρι σήμερα μεγαλύτερη ΝΑΤΟική βάση της Ευρώπης, Ράμσταϊν, στη Γερμανία, θα βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Ουκρανία.

Οπως αναφέρει το Balkan Insight, η νέα βάση θα δώσει στη Ρουμανία έναν αυξημένο ρόλο στην «αρχιτεκτονική ασφάλειας» στην Ευρώπη, δεδομένης της αδιαμφισβήτητης ρωσικής ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, τόνισε ότι αν η «Δύση» προσφέρει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, αυτά θα καταρρίπτονται από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ υπενθύμισε ότι είναι ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα.

«Φυσικά, αν χρησιμοποιηθούν αεροδρόμια τρίτων χωρών, γίνονται νόμιμοι στόχοι, όπου κι αν βρίσκονται», τόνισε, καθώς έχουν ακουστεί σενάρια για τη Ρουμανία και άλλες χώρες.

Τα πρώτα F-16 αναμένονται στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες, ίσως και το καλοκαίρι. Το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία και η Ολλανδία έχουν δεσμευτεί να στείλουν δεκάδες F-16 στο Κίεβο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στη Ρουμανία, στη Δανία και αλλού.

Νέα έκκληση Ζελένσκι στις ΗΠΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μ. Τζόνσον, είχε την Πέμπτη ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ξεκαθαρίζοντας ότι πλέον είναι ζωτικής σημασίας για το Κίεβο να εγκρίνει το νέο στρατιωτικό πακέτο - μαμούθ, ύψους 61 δισ. δολαρίων, που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν για την Ουκρανία. Το πακέτο μπλοκάρει τμήμα των Ρεπουμπλικάνων εδώ και μήνες.

Ο Ζελένσκι ενημέρωσε τον Τζόνσον για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και μίλησε για «τη δραματική αύξηση του αεροπορικού τρόμου της Ρωσίας». Αντίστοιχες συνομιλίες είχε και ο επικεφαλής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, σε συνέντευξή του στο CBS, προειδοποίησε ότι ο Πούτιν θα ωθήσει τον πόλεμο της Ρωσίας «πολύ γρήγορα» στο έδαφος του ΝΑΤΟ, εκτός και αν σταματήσει στην Ουκρανία. Αναγνώρισε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν είναι πλέον σε θέση να αμυνθούν ενάντια σε μια άλλη επικείμενη μεγάλη ρωσική επίθεση και ζήτησε «επειγόντως» αντιαεροπορικούς πυραύλους «Patriot» και πυρομαχικά.

Ξεκαθάρισε ότι το Κίεβο θα χάσει τον πόλεμο αν δεν λάβει βοήθεια από την Ουάσιγκτον και ότι ο ουκρανικός στρατός δεν έχει σχεδόν καθόλου πυρομαχικά πυροβολικού.

«Ας μιλήσουμε για την πτώση του Κιέβου»...

Σε ένα τέτοιο φόντο, κύριο άρθρο των «Times» την περασμένη βδομάδα, με τίτλο «Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε για την πτώση του Κιέβου», ανέφερε ότι οι «Δυτικοί» ηγέτες προετοιμάζονται για την κατάρρευση του ουκρανικού στρατού.

«Σε αντίθεση με την κυρίαρχη άποψη ότι πρόκειται για μια διαρκή "παγωμένη σύγκρουση", όπου καμία πλευρά δεν μπορεί να κερδίσει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα, η πρώτη γραμμή αμφισβητείται έντονα και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να απωθηθούν οι ουκρανικές δυνάμεις», σημείωνε.

Την Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία, όπου αναφέρονται σφοδρές μάχες γύρω από τις κατεστραμμένες πόλεις Αβντιίβκα και Μπαχμούτ και ότι προέλασαν προς τέσσερις τοποθεσίες.

Αίσθηση στο μεταξύ προκάλεσε και δήλωση του Γερμανού καγκελάριου, Ολ. Σολτς - όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών - ότι ορισμένες χώρες «συζητούν σε επίπεδο συμβούλων Ασφαλείας πώς θα μπορούσε να μοιάζει κάτι που θα οδηγήσει σε μια ειρηνευτική διαδικασία».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, δεν απέκλεισε να υπάρξει «επικοινωνία με τη Ρωσία σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από τους συμμετέχοντες» μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης Συνόδου Κορυφής για την «ειρήνη» που προωθεί το Κίεβο την άνοιξη στην Ελβετία.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Αντρ. Γέρμακ, στα τέλη Φλεβάρη δήλωσε ότι η Ρωσία ενδέχεται να προσκληθεί στη δεύτερη διάσκεψη. Ο Ουκρανός Πρόεδρος επιβεβαίωσε αργότερα ότι το Κίεβο σκοπεύει να υποβάλει το σχέδιο διευθέτησής του στη Μόσχα κατά τη διάρκεια αυτού του φόρουμ, αλλά τόνισε ότι δεν το θεωρεί διαπραγματεύσεις.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ