Σάββατο 30 Μάρτη 2024 - Κυριακή 31 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Μοχλός κλιμάκωσης της σύγκρουσης οι αλληλοκατηγορίες Ρωσίας - ΗΠΑ

Το μακελειό στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα στις 22 Μάρτη με τουλάχιστον 143 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες αξιοποιείται για την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Η Μόσχα και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «έδειξαν» από την πρώτη στιγμή το Κίεβο, ενώ οι ΗΠΑ έσπευσαν να ανακοινώσουν πως ευθύνεται το ISIS-K, το αφγανικό παρακλάδι του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB, Αλ. Μπορτνίκοφ, εκτίμησε ότι η Ουκρανία μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία «βρίσκονται πίσω» από το μακελειό στη Μόσχα. Ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία γνωρίζει πως η Ουκρανία εκπαιδεύει ισλαμιστές μαχητές στη Μέση Ανατολή. Το ρωσικό ΥΠΕΞ επισήμανε πως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία «βρίσκονται πίσω από όλες αυτές τις δομές τύπου ISIS, οι ίδιοι τις δημιουργήσατε».

Επίσης η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ανακάλυψε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ένοπλοι στην επίθεση συνδέονται με «Ουκρανούς εθνικιστές». Η Επιτροπή ανέφερε ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν λάβει μεγάλα ποσά σε μετρητά και κρυπτονομίσματα από την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν εκδώσει «γραπτή προειδοποίηση» για πιθανή εξτρεμιστική επίθεση στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, «μια από τις πολλές που είχαν εκ των προτέρων παρασχεθεί στη Μόσχα», αλλά αγνοήθηκε από τις ρωσικές αρχές.

Ο δε επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών, Κ. Μπουντάνοφ, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία γνώριζε ότι σχεδιαζόταν τρομοκρατική επίθεση «τουλάχιστον από τις 15 Φλεβάρη». «Μάλιστα, η πληροφορία αυτή πέρασε μέσω του σταθμού πληροφοριών τους στη Συρία. Από εκεί προωθήθηκε στη Μόσχα. Επομένως, δεν θα πρέπει να λένε παραμύθια ότι όλα αυτά έγιναν με έναν περίεργο τρόπο από το πουθενά», δήλωσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Μόσχα γνώριζε από πού θα προέρχονταν οι μαχητές και από ποιες χώρες θα περνούσαν για να φτάσουν στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Μάρτη η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών στη Μόσχα για τα προσεχή δύο 24ωρα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αυξήσει το επίπεδο επικινδυνότητας για τα ταξίδια στη Ρωσία στον μέγιστο βαθμό.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Μετανάστευσης του Κιργιστάν προειδοποιεί ότι διάφορα ξένα δίκτυα «προσπαθούν μέσω διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το "Telegram", να στρατολογήσουν Κιργίζιους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία».

Στο μεταξύ, ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του, Ισροήλ Ισλάμοφ, δύο από τους οκτώ υπόπτους που συνελήφθησαν ως εμπλεκόμενοι στην επίθεση, κατέθεσαν έφεση κατά της απόφασης προφυλάκισής τους, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA. Η οικογένεια Ισλάμοφ - τα αδέρφια Αμιρτσόν και Ντιλοβάρ και ο πατέρας τους Ισροήλ με καταγωγή από το Τατζικιστάν - θεωρούνται ύποπτοι ότι συνέδραμαν τους τέσσερις Τατζίκους που κατηγορούνται για την επίθεση στο Crocus City Hall.

Το Τατζικιστάν συνέλαβε 9 πρόσωπα αυτήν τη βδομάδα με την υποψία ότι σχετίζονται με την αιματηρή επίθεση, δήλωσε στο «Reuters» πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας. Η κρατική υπηρεσία ασφαλείας έθεσε υπό κράτηση 9 άτομα τη Δευτέρα στην πόλη Βακντάτ και οι ύποπτοι βρίσκονται τώρα στην πρωτεύουσα, Ντουσαμπέ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ