Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΜΠΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ 2024
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκαλεί ζητώντας ... να χυθεί φως!

Προκλητικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός με μήνυμά του χθες για τη θλιβερή επέτειο από το έγκλημα στα Τέμπη, παριστάνοντας ότι η κυβέρνηση είναι «αθώα του αίματος» και ζητώντας... να χυθεί φως στις αιτίες του εγκλήματος, που κάνει ό,τι μπορεί για να μείνουν στο σκοτάδι και με νουθεσίες από πάνω τύπου «η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό. Και ο σεβασμός στην οδύνη απαιτεί ωριμότητα και σύνεση».

Την ώρα δε που η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να κλείσει άρον άρον την Εξεταστική Επιτροπή, αλλά και προηγουμένως, σε συνεργασία με την τότε Περιφερειακή Διοίκηση, προχώρησε στην εγκληματική αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε και νέες προσπάθειες να καθυστερήσουν την απόδοση ευθυνών λέγοντας ότι καιρός... «δεν θα είναι σύμμαχος. Μπορεί, όμως, να προσφέρει κάποια ανακούφιση όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού. Οταν σβηστεί κάθε αμφιβολία. Οταν διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες. Και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι».

«Και αυτό θα γίνει», επέμεινε, όταν βοά ο κόσμος για τη συγκάλυψη που επιχειρεί από την πρώτη στιγμή και μέχρι σήμερα η κυβέρνηση. Αλλωστε και ο πρωθυπουργός χθες μίλησε γενικά και αόριστα για «ανθρώπινα λάθη» που «συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους», επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι προσπαθούν να προσωποποιήσουν τις ευθύνες στη «βάρδια» του σταθμάρχη, του ελεγκτή, του μηχανοδηγού, για να βγάλουν λάδι την πολιτική τους.

Με την κυβέρνηση εξάλλου να έχει σπεύσει να κλείσει την Εξεταστική Επιτροπή, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη, ότι «είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση», ισχυριζόμενος ότι «ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό». Στο μεταξύ, με την υπόθεση να έχει βαλτώσει έναν ολόκληρο χρόνο, οι γονείς των αδικοχαμένων παιδιών καταγγέλλουν τους απελπιστικά αργούς ρυθμούς της δικαστικής διερεύνησης ως άλλο ένα μέσο συγκάλυψης.

Επιπρόσθετα, σε μια χυδαία προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμε πίσω από την τραγωδία μία συλλογική αποτυχία». Δεν πρόκειται όμως για καμία «αστοχία»: Χρόνια ολόκληρα πριν το έγκλημα στα Τέμπη, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου έφερναν και ψήφιζαν νόμους επί νόμων στο όνομα της «εξυγίανσης» και της «αποδοτικότερης λειτουργίας» του ΟΣΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής της «απελευθέρωσης» των Μεταφορών, με κατάτμηση του ΟΣΕ σε επιμέρους θυγατρικές εταιρείες (ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και συμβάσεις επί συμβάσεων για ζητήματα ασφαλείας οι οποίες δεν υλοποιούνταν ή έμεναν στη μέση, καθώς πέρα από τα παχιά τους λόγια την έβλεπαν ως κόστος, οδηγώντας στο έγκλημα.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός κάλεσε γι' αυτήν τη «συλλογική αποτυχία» «να βρούμε τον κορμό και τα κλαδιά της και με τόλμη να την ξεριζώσουμε, όχι διχασμένοι αλλά ενωμένοι». Σε τι; Σε προτεραιότητες του κεφαλαίου και στην πολιτική που οδηγεί τον λαό από έγκλημα σε έγκλημα, όπως «το Δημόσιο να μη μένει αιχμάλωτο της γραφειοκρατίας, που καθυστερεί κρίσιμα έργα. Και τα δικαστήρια να αποφασίζουν εγκαίρως, ιδίως για υποθέσεις που απασχολούν την κοινωνία». Στόχοι που στην πραγματικότητα έχουν να κάνουν με ξεμπλοκάρισμα «επενδύσεων» και που ακριβώς οδηγούν τον λαό από τραγωδία σε τραγωδία, όπως αποδείχθηκε στα Τέμπη, στις φωτιές στη Δαδιά, στις πλημμύρες στη Θεσσαλία και αλλού.

Στο μεταξύ, ντράπηκε και η ντροπή με την ανακοίνωση που έβγαλε χτες ο τότε υπουργός Μεταφορών, Κ. Καραμανλής εκφράζοντας τον ...«σεβασμό» του στους συγγενείς των θυμάτων και την «αίσθηση πολιτικής ευθύνης» που τάχα τον οδήγησε σε παραίτηση. Λίγες μέρες πριν, βέβαια, στην Εξεταστική, είχε επαναλάβει τις χυδαιότητες ενάντια στους συνδικαλιστές οι οποίοι προειδοποιούσαν για το ατύχημα που έρχεται, κάνοντας λόγο για «συνήθη πρακτική»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραδοχές «κοπτοραπτικής» για να κρυφτούν οι βαριές πολιτικές ευθύνες(2024-04-11 00:00:00.0)
Στο ΠΑΣΟΚ τη συγκάλυψη ...τη μαθαίνουν στο πρώτο μάθημα(2024-03-01 00:00:00.0)
Η διερεύνηση πρέπει να ξεκινήσει από το ίδιο το έγκλημα(2023-12-15 00:00:00.0)
Πιάστηκαν στα πράσα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από την πρόταση του ΚΚΕ(2023-11-11 00:00:00.0)
Μάταιες προσπάθειες να βγουν από το κάδρο των υπεύθυνων για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη(2023-11-10 00:00:00.0)
Ασκήθηκαν τέσσερις νέες ποινικές διώξεις σε πρώην στελέχη του ΟΣΕ(2023-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ