Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΜΠΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ 2024
Απεργία - σταθμός για τη συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα

Κάλεσμα προετοιμασίας της επόμενης πανεργατικής απεργίας στις 17 Απρίλη και της απεργιακής Πρωτομαγιάς απηύθυνε ο Ν.Μαυροκέφαλος

Σταθμό για τη συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα χαρακτήρισε την απεργιακή κινητοποίηση ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Ανεβαίνοντας στο βήμα της συγκέντρωσης, χαιρέτισε την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. «Η απεργία πέτυχε γιατί το ποτήρι ξεχείλισε στους χώρους δουλειάς», επισήμανε. Οπως υπενθύμισε, 37 Εργατικά Κέντρα, 22 Ομοσπονδίες, εκατοντάδες συνδικάτα απήργησαν, μαζί με τους εργαζόμενους από τον δημόσιο τομέα, κόντρα στην οργανωμένη απεργοσπασία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, κόντρα στην εισήγηση της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ.

«Πριν έναν χρόνο, στη διάρκεια των λαϊκών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα ύστερα από το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη, δώσαμε μια υπόσχεση. Οτι το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί. Οτι δεν θα περάσει η συγκάλυψη που επιχειρούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας που έχουν κυβερνήσει, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την απαίτηση να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το έγκλημα, ενώ κατήγγειλε το κλείσιμο της Εξεταστικής Επιτροπής. «Δεν θα περάσει η συγκάλυψη. Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση. Γιατί η ζωή μας δεν είναι κόστος. Το σύνθημα που φώναζαν στους δρόμους τα εκατομμύρια λαού μας πριν έναν χρόνο, "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας", είναι αληθινό και πάντα επίκαιρο», υπογράμμισε.

Η επικαιρότητα, εξάλλου, του συγκεκριμένου συνθήματος επιβεβαιώνεται από τα εργατικά «ατυχήματα» που κοστίζουν ακόμα και τη ζωή εργαζομένων, από τις πληγές που μετρούν ολόκληρες περιοχές της χώρας από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, από την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας. Τη ζοφερή αυτή εικόνα συμπληρώνουν η μεγάλη ακρίβεια, οι φόροι και τα χαράτσια, οι πλειστηριασμοί που φορτώνονται στην πλάτη του λαού, οι μισθοί που παραμένουν καθηλωμένοι σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν καλά - καλά την επιβίωση. «Αυτή είναι η ανάπτυξή τους. Κέρδη βουτηγμένα στων λαών το αίμα και τον ιδρώτα! Απέναντι σε αυτή την άσχημη κατάσταση, εκατοντάδες εργατικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν την αγωνιστική αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων», ανέφερε.

«Δεν σταματάμε στη σημερινή επιτυχία της απεργίας! Κλιμακώνουμε με απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές πάλης στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς.

Προετοιμάζουμε τις επόμενες πανελλαδικές - πανεργατικές απεργίες τόσο στις 17 Απρίλη όσο και την Πρωτομαγιά, που η κυβέρνηση έτρεξε να "μετακινήσει" ως αργία αλλά δεν θα της περάσει», είπε ο Ν. Μαυροκέφαλος. «Σε μια εποχή που η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας γεννούν τεράστιες δυνατότητες λαϊκής ευημερίας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα άλματα στην εργασία και στη ζωή μας να γίνονται προς τα πίσω. Στις απεργίες και στις διαδηλώσεις των εργαζομένων, στα μεγάλα συλλαλητήρια των φοιτητών και των αγροτών, στα μπλόκα και τις καταλήψεις, καταρρέει το κυβερνητικό αφήγημα της "ανάπτυξης" και της "σταθερότητας", δυναμώνουν οι διεκδικήσεις για ζωή με δικαιώματα, για μόρφωση και για δουλειά με βάση τις δυνατότητες της εποχή μας. Στους αγώνες των εργατών και των αγροτών όλης της Ευρώπης, που όλους μας γεμίζουν αγωνιστική αισιοδοξία, καταρρέει το αφήγημα για "Ευρωπαϊκή Ενωση σπίτι των λαών". Φανερώνεται τι πραγματική λυκοσυμμαχία είναι», τόνισε. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε σε ενίσχυση των αγώνων «που βάζουν μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων, που πάνε κόντρα στα κέρδη και την εκμετάλλευση, που αμφισβητούν την πολιτική του κέρδους, των πολέμων, της φτώχειας και της προσφυγιάς».

«Σε αυτούς τους αγώνες μπορούν και πρέπει να συναντηθούν οι εργαζόμενοι μαζί με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, με τους φοιτητές και τους μαθητές, ενάντια στους κοινούς τους εχθρούς, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις τους. Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε», διαβεβαίωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ