Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ταφόπλακα

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι νεκροί στη Γάζα έχουν φτάσει τις 30.000, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

Εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι και περίπου 1,5 εκατ. από αυτούς βρίσκονται στη Ράφα, όπου το Ισραήλ απειλεί με νέο μακελειό.

Οσοι δεν έχουν σκοτωθεί από τις βόμβες και τα πυρά των Ισραηλινών, κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα ή από τις αρρώστιες που θερίζουν, μέσα στις άθλιες συνθήκες των προσφυγικών καταυλισμών.

Σχεδόν το 50% των κτιρίων στη Γάζα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Επί τέσσερις μήνες, το Ισραήλ εκτελεί στη Γάζα ένα σχέδιο γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού και επιχειρεί να τελειώσει κάθε συζήτηση για ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα πριν το 1967.

Με την ισχύ των όπλων και με τις πλάτες των συμμάχων του, μετατρέπει την ασφυκτική επιτήρηση της Γάζας σε ολοκληρωτική κατοχή και το Παλαιστινιακό από διεθνές ζήτημα κατοχής σε διμερή «διένεξη».

Εκεί στοχεύουν τα τετελεσμένα του πολέμου και όχι βέβαια στην «εξόντωση της Χαμάς» και στην απελευθέρωση των ομήρων, όπως ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί.

Τον στόχο αυτό δεν θα μπορούσε να τον πετύχει το Ισραήλ αν δεν είχε την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, μαζί και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ολων αυτών που εδώ και 60 σχεδόν χρόνια αναγνωρίζουν το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», δηλαδή το «δικαίωμα» να εξοντώνει και να εκτοπίζει τους Παλαιστίνιους, να εποικίζει τη γη τους, να συλλαμβάνει, φυλακίζει και κακοποιεί ακόμα και μικρά παιδιά.

Από τη μια ζητούν ...«αυτοσυγκράτηση» στη γενοκτονία (!) από τον εκλεκτό τους σύμμαχο στη Μέση Ανατολή και από την άλλη τον στηρίζουν με εκατομμύρια δολάρια και όπλα, απειλούν και επιτίθενται στα αραβικά κράτη της περιοχής και στο Ιράν, για να πάει μέχρι τέλους το δολοφονικό του έργο ο ισραηλινός στρατός.

Το ίδιο ισχύει για τα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα, που προωθούν τη στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, με αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, πρώτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ύστερα η ΝΔ.

Είναι οι ίδιοι που αρνούνται να εφαρμόσουν την ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 2015 για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, ζεσταίνοντας την πλάτη του Ισραήλ στα κατοχικά του σχέδια.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, όσο και τα άλλα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ, δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να ψελλίσουν για την αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, για τη στήριξη του Ισραήλ και την υπεράσπιση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα, μετά από 4 μήνες ανηλεών βομβαρδισμών και πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του επιδιώκουν να βάλουν ταφόπλακα στον πόθο των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στις προγονικές εστίες, να αποκτήσουν την πατρίδα που δικαιούνται και χύνουν το αίμα τους γι' αυτήν.

Γι' αυτό θεωρούν τετελεσμένα όσα έχουν δημιουργήσει οι εποικισμοί και η κατοχή, αλλά και ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τέτοια «ειρήνη» και τέτοιο ...«κράτος» προσφέρουν στους Παλαιστίνιους!

Η άλλη πλευρά της Ιστορίας είναι ο δίκαιος αγώνας του Παλαιστινιακού λαού και η αλληλεγγύη που εκφράζεται αμείωτη σε όλο τον κόσμο, με αίτημα να σταματήσει τώρα η ισραηλινή επίθεση, να μπει τέλος στην κατοχή, να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι πατρίδα.

Σ' αυτήν την πλευρά στέκεται και ο ελληνικός λαός, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, παλεύοντας ενάντια στον πόλεμο και στην κατοχή, ενάντια στην ελληνική εμπλοκή και τη στήριξη του κράτους του Ισραήλ.

Αυτός ο αγώνας πρέπει τώρα να δυναμώσει κι άλλο. Η αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στο στόμα του λύκου είναι πολύ επικίνδυνη εξέλιξη και η κατάσταση στην Ερυθρά μπορεί να γίνει η θρυαλλίδα για τη γενίκευση του πολέμου.

Το σύνθημα - απαίτηση «κανένα πλοίο σε ξένα νερά, κανένας στρατιώτης σε ξένα εδάφη» είναι ανάγκη να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά. Και θα το κάνουμε στο Σύνταγμα, στις 11 Μάρτη, στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΚΚΕ, απ' όπου δεν πρέπει να λείψει κανείς!

Τι σχεδιάζουν;

Περίσσεψαν τα αφιερώματα στον αστικό Τύπο για τα δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ερώτημα που κυριαρχεί στην πλειοψηφία των αναλύσεων είναι «τι θα γίνει από δω και πέρα», με δεδομένο ότι - όπως όλοι διαπιστώνουν - τα πράγματα στο πεδίο της μάχης δεν εξελίσσονται καλά για τον ουκρανικό στρατό και τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους του. Οπως διαβάζουμε μάλιστα στο αμερικανικό περιοδικό «Foreign Affairs», «η Ρωσία υπερέχει στη στρατηγική προσαρμογή (...) που επηρεάζει τη χάραξη εθνικής και στρατιωτικής πολιτικής, όπως το πώς τα κράτη χρησιμοποιούν τους πόρους τους (...) η στρατηγική προσαρμογή είναι η πιο κρίσιμη για τη νίκη. Οσο περισσότερο διαρκεί αυτός ο πόλεμος, τόσο καλύτερα θα προσαρμόζεται η Ρωσία. Αργά αλλά σταθερά η Μόσχα θα απορροφά νέες ιδέες από το πεδίο της μάχης και θα αναδιατάσσει τις τακτικές της αναλόγως (...) Σε τελική ανάλυση, αν το πλεονέκτημα της Ρωσίας στη στρατηγική προσαρμογή διατηρηθεί χωρίς την κατάλληλη δυτική απάντηση, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε αυτόν τον πόλεμο δεν είναι ένα αδιέξοδο. Είναι μια ουκρανική ήττα». Ποια είναι όμως η «κατάλληλη δυτική απάντηση», τώρα που η «παλέτα» δείχνει να εξαντλείται; Τα όσα συζητήθηκαν στην πρόσφατη διεθνή συνάντηση στη Γαλλία - με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού - μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλούν στον λαό, αφού έπεσε στο τραπέζι ακόμα και το ενδεχόμενο να σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία από ΝΑΤΟικές χώρες. Θα ενημερώσει η κυβέρνηση τον λαό για το τι σχεδιάζουν στις πλάτες του πίσω από κλειστές πόρτες; Η εμπλοκή στον πόλεμο δεν έχει ταβάνι και μόνο αντίπαλο δέος είναι ο λαός με την πάλη του.

Ντροπή

Η λέξη «ντροπή» είναι λίγη για να περιγράψει τα όσα ανέφερε χτες, έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Αποστολάκη στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ». Ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίστηκε ότι το ΚΚΕ έχει ευθύνες (!) για τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Γιατί; Μα επειδή πρότεινε Εξεταστική, για να αναδειχτούν οι διαχρονικές ευθύνες της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για το σημερινό χάλι των σιδηροδρόμων και να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το έγκλημα στα Τέμπη. Αυτά ήταν άλλωστε τα αιτήματα και των συγγενών των θυμάτων, που το ΚΚΕ δεσμεύτηκε να κάνει πράξη. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι με την Εξεταστική και το αντικείμενο διερεύνησης που πρότεινε το ΚΚΕ, μπαίνουν και οι ίδιοι στο κάδρο, αφού μαζί με τη ΝΔ υπηρετήσαν και προώθησαν την πολιτική της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, που είναι το υπόβαθρο για δυστυχήματα όπως αυτό στα Τέμπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες (είναι χαρακτηριστικό το δυστύχημα με 80 νεκρούς πριν από 10 χρόνια στην Ισπανία). Γι' αυτό πολέμησαν την πρόταση του ΚΚΕ, ενώ και στην Εξεταστική συνέδραμαν την κυβέρνηση για να μην πάρει τέτοια πολιτικά χαρακτηριστικά η διερεύνηση της υπόθεσης. Μάταια όμως... Από τις καταθέσεις πολλών μαρτύρων, με καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών βουλευτών, προκύπτουν σοβαρά στοιχεία και επιβεβαιώνεται αυτό που «φωνάζει» ο λαός από την πρώτη ώρα: Τα Τέμπη ήταν έγκλημα, με αυτουργό την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων της. Οσο κι αν ωρύονται λοιπόν η Αποστολάκη και οι άλλοι, η αλήθεια έγραψε και δεν ξεγράφει.

Ιστορίες...

Σε ένα μακροσκελές άρθρο των «New York Times», δύο Αμερικανοί δημοσιογράφοι που ασχολούνται για χρόνια με τον υπόγειο κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, παρουσιάζουν τη «σύσφιξη» των σχέσεων ανάμεσα στη CIA και τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, η CIA έχει αναβαθμίσει σημαντικά τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, τόσο τον εξοπλισμό, όσο και την εκπαίδευσή τους. Μάλιστα, οι Αμερικανοί έχουν εκπαιδεύσει μια νέα γενιά Ουκρανών πρακτόρων, που έδρασαν στη Ρωσία, στην Ευρώπη, στην Κούβα και σε άλλα μέρη όπου η Ρωσία διατηρεί έντονη παρουσία και μεγάλα συμφέροντα, ενώ οι υποδομές που διατηρούνται στο ουκρανικό έδαφος αποτελούν πλέον ένα σημαντικό πλεονέκτημα των Ευρωατλαντικών για την παρακολούθηση των αντιπάλων τους. Οι σχέσεις αυτές «ενισχύθηκαν» μετά το 2014, από το ίδιο βράδυ που ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας φυγαδεύθηκε στη Ρωσία, στη διάρκεια του «Ευρωμαϊντάν».

... κατασκόπων

Οι «Νew Υork Τimes» δημοσιεύουν τη μαρτυρία ενός Ουκρανού αξιωματούχου, που ανέλαβε νέος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών όταν πλέον το πραξικόπημα είχε επικρατήσει με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε τη χώρα. Ο αξιωματούχος αναφέρει πως εκείνο το βράδυ, κοντά μεσάνυχτα, συναντήθηκε με εκπροσώπους της αμερικανικής CIA και της βρετανικής MI6 για να συζητήσουν «την ανοικοδόμηση της (μυστικής) υπηρεσίας από την αρχή, στη βάση μιας τριμερούς συνεργασίας». Βέβαια, οι σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ουκρανίας δεν ξεκίνησαν εκείνο το βράδυ, αφού είναι πλέον γνωστός ο ρόλος που έπαιξαν ο Πάιατ και η Νούλαντ στο πραξικόπημα, σε συνεργασία με ένα τμήμα της αστικής τάξης και τα ερείσματά του στον κρατικό μηχανισμό και τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Σήμερα, 10 χρόνια μετά από εκείνα τα δραματικά γεγονότα, οι εξελίξεις είναι αποκαλυπτικές για το πού οδήγησε η ωμή επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία, στον ανταγωνισμό τους με την καπιταλιστική Ρωσία, σε βάρος δύο λαών, που για 70 χρόνια ζούσαν αρμονικά στην κοινή σοβιετική πατρίδα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ