Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΜΠΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ 2024
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Η οργή έγινε ξανά υπόσχεση αγώνα και διεκδίκησης, το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί

Ο λαός δεν ξέχασε και δεν θα ξεχάσει! Πορεία χιλιομέτρων από την πλατεία μέχρι τον σταθμό των τρένων

Από τη μαζική συγκέντρωση στη Λάρισα
Από τη μαζική συγκέντρωση στη Λάρισα
Η Λάρισα δεν ξέχασε! Και χτες ο λαός της και η νεολαία της ανανέωσαν την υπόσχεση αγώνα για να μην ξεχαστεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη!

Η Λάρισα παρέλυσε! Η πόλη που πέρυσι έγινε το επίκεντρο της ανείπωτης τραγωδίας, εκεί που ακολούθησαν πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας, χτες βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο. Με μια τεράστια συγκέντρωση, με μια πορεία χιλιομέτρων από την κεντρική πλατεία έως τον σταθμό των τρένων φώναξε: «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή!».

Εναν χρόνο μετά τον άδικο χαμό 57 ανθρώπων, ο κόσμος της Λάρισας έδειξε ότι «διψούσε» για αυτήν τη μέρα, για αυτήν την απεργία, για να κάνει και πάλι την θλίψη του οργή και την οργή του αγώνα!

Χιλιάδες ήταν οι απεργοί που νέκρωσαν μεγάλους χώρους δουλειάς, αφού στο απεργιακό μέτωπο συντονίστηκαν 5 Εργατικά Κέντρα από όλη τη Θεσσαλία και δεκάδες σωματεία.

Τα καταστήματα στην πόλη έκλεισαν, τα ταξί κόρναραν με αυτοκινητοπορεία που πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους.

Η συγκίνηση για τους 57 νεκρούς, η οργή για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη και η διεκδίκηση για να μην είναι η ζωή του λαού έρμαιο του κέρδους, έγιναν παλμός και σύνθημα στα χείλη των χιλιάδων που συγκρότησαν την τεράστια απεργιακή συγκέντρωση, θυμίζοντας την αντίστοιχη που έγινε στις 8 Μάρτη του 2023, λίγες μέρες μετά το έγκλημα.

Η υπόσχεση έγινε πράξη: Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί!

Χιλιάδες διαδηλώνουν μέχρι τον σταθμό των τρένων
Χιλιάδες διαδηλώνουν μέχρι τον σταθμό των τρένων
Εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες με τρακτέρ, πολλά νέα παιδιά, μαθητές και φοιτητές, σαν να μην πέρασε μια μέρα θρήνησαν τα παιδιά που χάθηκαν πριν έναν χρόνο στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα. «Οχι άλλος πόνος, αίμα και νεκρούς, παλεύουμε για μας, παλεύουμε για αυτούς», το σύνθημα που κατέδειξε ότι η υπόσχεση γίνεται πράξη: Το έγκλημα δεν ξεχνιέται, όλες οι ευθύνες να αποδοθούν.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που νωρίτερα κατέθεσε 57 τριαντάφυλλα στον τόπο του πολύνεκρου εγκλήματος στα Τέμπη, ενώ στην απεργιακή συγκέντρωση είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με τους μαθητές.

Δακρυσμένα έφτασαν αρκετά νέα παιδιά στη συγκέντρωση! «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», «είμαστε εδώ για να αποδοθεί δικαιοσύνη», «δεν θα αφήσουμε να κουκουλωθεί το έγκλημα, ήταν έγκλημα», «θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τους νεκρούς και τις μάνες τους», μας είπαν μαθητές και μαθήτριες, που με τα πρόχειρα πλακάτ και τα πανό τους ξεκίνησαν πορεία από τα σχολεία τους για να φτάσουν στη συγκέντρωση και να γίνουν μια φωνή και μια γροθιά.

«Παρών» έδωσαν και τα τρακτέρ των αγροτών που βγαίνουν από τον περήφανο αγώνα τους στα μπλόκα, ενώνοντας ξανά τη φωνή τους με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες για τις ανάγκες του λαού και όχι για τα κέρδη των ομίλων.

Μια πορεία χιλιομέτρων


Μια τεράστια πορεία σχηματίστηκε μετά τη συγκέντρωση, με τα τρακτέρ να προπορεύονται. Ηταν πορεία χιλιομέτρων! Επί 35 λεπτά έφτανε ολόκληρη η πορεία στον σταθμό των τρένων, όπου είχαν γίνει και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τα 57 θύματα των Τεμπών (βλέπε σελ. 8).

Οι συγκεντρωμένοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή και αμέσως μετά φώναξαν «Αθάνατοι» και «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή», σκορπώντας ρίγη συγκίνησης, αλλά και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, για να μην περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρούν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο ΟΣΕ, η ίδια η ΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες με τα τρακτέρ τους είχαν αποκλείσει συμβολικά τη σιδηροδρομική γραμμή.

«`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

«Ενας χρόνος μετά και ακόμα αντηχούν στα αυτιά και στο μυαλό όλων μας τα συνθήματα εκείνων των ημερών: "`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας"», τόνισε στην κεντρική ομιλία ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, προσθέτοντας: «Δεν ξεχνάμε την υπόσχεσή μας απέναντι στους 57 αδικοχαμένους, δολοφονημένους συνανθρώπους μας. Κλιμακώνουμε την πάλη μας με νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Απρίλη απαιτώντας να προστατευτεί το εισόδημά μας, να προστατευτεί πλήρως η ζωή μας με κάθε τρόπο, χωρίς εκπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Η ζωή μας δεν είναι κόστος!».

Η πορεία φτάνει στον σιδηροδρομικό σταθμό
Η πορεία φτάνει στον σιδηροδρομικό σταθμό
Λόγια συγκίνησης και αγώνα ακούστηκαν στους χαιρετισμούς. «Το "ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" είναι επίκαιρο σύνθημα. Στη Θεσσαλία μας έκαψαν και μας έπνιξαν, καρφί δεν τους καίγεται για τις ζωές και τις ανάγκες μας», τόνισε ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Λάρισας.

«Η νέα γενιά και ο λαός ξέρουμε περήφανα να θρηνούμε τους νεκρούς μας, όπως περήφανα ξέρουμε να στεκόμαστε στα πόδια μας για να τα βγάλουμε πέρα, να ζήσουμε, να μορφωθούμε», τόνισε η εκπρόσωπος των φοιτητικών συλλόγων.

Λέμε «όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια» σημείωσε η εκπαιδευτικός που χαιρέτισε, «είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι στον δρόμο και διεκδικούμε το δίκιο μας...», ανέφερε ο αγρότης, εκπρόσωπος του μπλόκου Πλατύκαμπου. «Δεν είμαστε αναλώσιμοι, θέλουμε την ευημερία και την ασφάλεια του λαού», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών. «Μέσα στο τρένο ήμασταν όλοι, θα συνεχίσουμε τον αγώνα», τόνισε εκπρόσωπος των επαγγελματιών στην εστίαση, ενώ από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο σημειώθηκε πως «θρηνούμε αλλά σηκώνουμε το κεφάλι και διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο με ασφάλεια». «Το έγκλημα στα Τέμπη και το έγκλημα στον κάμπο της Θεσσαλίας με τις πλημμύρες προκλήθηκαν από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική», τόνισε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Φαλάνης.



Eurokinissi


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ