Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΜΠΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ 2024
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Δυναμώνουμε την αναμέτρηση με το ματωμένο νήμα του κόστους - οφέλους

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

Ο Φ. Τουμ
Ο Φ. Τουμ
Το ματωμένο «νήμα» του κέρδους, που «κοστολογεί» την ανθρώπινη ζωή και τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, που τα θεωρεί «κόστος δίχως όφελος», ανέδειξαν οι συνδικαλιστές από μια σειρά κλάδων που μίλησαν στη μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Μεταφέροντας τον παλμό και τη μαχητικότητα από τους εργαζόμενους και τις μάχες που δίνουν, από τη νεολαία που συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, από τους αυτοαπασχολούμενους που ενώνονται στον κοινό αγώνα ενάντια στην εγκληματική πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου, έδωσαν τον τόνο της αποφασιστικής κλιμάκωσης της πάλης.

Αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις και τους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, μετέφεραν την απαίτηση να απεμπλακεί η χώρα από το μακελειό, να γυρίσει πίσω η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα, όπου στάλθηκε για να περιφρουρούνται τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Αισιόδοξο μήνυμα από τα τηλεφωνικά κέντρα

Τη φωνή αγώνα και διεκδίκησης που υψώνουν οι εργαζόμενοι, Ελληνες και μετανάστες, στα τηλεφωνικά κέντρα, μετέφερε ο Φεράτ Τουμ, πρόεδρος της Προσωρινής Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην «Teleperformance», των εργαζομένων που μετά από δύο μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και τη συγκρότηση του σωματείου τους παλεύουν για τη ΣΣΕ.

Ο Ν.Ντίγκος
Ο Ν.Ντίγκος
«Είμαστε εδώ για να φωνάξουμε πως δεν πάει άλλο με την ακρίβεια, για αυξήσεις στους μισθούς μας και Συλλογικές Συμβάσεις», τόνισε. Αναφέρθηκε στη δράση του ΣΕΤΗΠ, του κλαδικού Συνδικάτου στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, και στην απόφαση των εργαζομένων στις μεγάλες πολυεθνικές «Teleperformance», «Webhelp», ΤΤΕC και «Found Ever» να οργανωθούν στις γραμμές του και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.

«Ολη αυτή η δράση είναι που έφερε την ίδρυση των δύο επιχειρησιακών σωματείων στην "Teleperformance" και τη "Webhelp"», σημείωσε. Αυτές οι εταιρείες, κατά τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, «μας έταξαν πίτσες, μπισκότα, κουλουράκια, καφέδες για να μην απεργήσουμε», σχολίασε. «Τους γυρίσαμε πλάτη γιατί εμείς δεν θέλουμε μόνο μια μέρα πίτσα, θέλουμε τους μισθούς που μας αξίζουν», πρόσθεσε. «Δεν κάνουμε πίσω! Θα φτάσουμε μέχρι τη νίκη!», κατέληξε.

Υψώνουμε τείχος στην εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια

«Μαζί με τον λαό για τα προβλήματά μας. Κανένας στρατιωτικός έξω από τα σύνορά μας», έγραψε στο πανό με το οποίο συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ). Το μήνυμα αυτό έστειλε και από το βήμα της συγκέντρωσης ο Νίκος Ντίγκος, πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού σε αποστρατεία, γενικός γραμματέας της ΠΟΜΑΣ. «Μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων θα γίνουμε η φωνή των νεκρών. Για τη δικαίωσή τους», διαμήνυσε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Ιδιαίτερα στάθηκε στο ζήτημα της εμπλοκής της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς. «Με ευθύνη της κυβέρνησης στέλνονται εν ενεργεία συνάδελφοί μας στρατιωτικοί, τα παιδιά μας, τα παιδιά σας, τα παιδιά του ελληνικού λαού στο "στόμα του λύκου"», επισήμανε αναφερόμενος στον απόπλου της φρεγάτας «Υδρα» και στην εμπλοκή της χώρας μας «ολοένα και βαθύτερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ερυθρά Θάλασσα και μέρα με τη μέρα επεκτείνεται», σε μια πολεμική επιχείρηση «στην οποία καμία δουλειά δεν έχουμε». «Ο λαός μπορεί να ανατρέψει όλα όσα σχεδιάζονται εις βάρος μας, από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μπορούμε να υψώσουμε τείχη. Μπορούμε να χτίσουμε τη ζωή μας. Μια ζωή με αξιοπρέπεια και δουλειές με δικαιώματα και μισθούς για τα παιδιά μας. Με μέλλον», τόνισε.

`Η τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας!

Ο Π.Σπηλιόπουλος
Ο Π.Σπηλιόπουλος
«Δεν ξεχνάμε το έγκλημα στα Τέμπη και τις 57 ψυχές που ζητούν δικαίωση. Δεν συγχωρούμε το σύστημα που για τα κέρδη των λίγων τσακίζει τις ζωές μας», είπε ο Πάνος Σπηλιόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ. «Οπου και αν κοιτάξουμε μπροστά μας φανερώνεται το σύνθημα αυτό που έγινε βίωμα για όλους εμάς τους νέους: `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! `Η τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας! `Η τα κέρδη τους ή τα όνειρά μας και οι ανάγκες μας! Με αυτήν την πολιτική συγκρουόμαστε καθημερινά», πρόσθεσε. Στη συνέχεια, μίλησε για τον αγώνα που δίνουν εδώ και δύο μήνες οι φοιτητές ενάντια στην πολιτική που αντιμετωπίζει την Παιδεία ως εμπόρευμα και στην κυβέρνηση που προωθεί νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Φτιάχνουν ένα πανεπιστήμιο - επιχείρηση που όλο και περισσότερο απομακρύνεται από τις ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας», κατήγγειλε. «Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και θα νικήσει. Είμαστε πλειοψηφία, οι φοιτητές απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου», υπογράμμισε και ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους πως οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες των φοιτητικών συλλόγων κλιμακώνονται με πανελλαδικό συλλαλητήριο την επόμενη βδομάδα.

Φορολεηλασία για τον λαό, «δώρα» για το κεφάλαιο

Ο Μ.Μπεκρής
Ο Μ.Μπεκρής
Στη λεηλασία του εισοδήματος των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών από τη φορολογία εστίασε ο Παύλος Αποστόλου, πρόεδρος της Ενωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής. Οπως εξήγησε, ο βασικός αιμοδότης των φορολογικών εσόδων και των περίφημων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι τα λαϊκά στρώματα. Μάλιστα, σήμερα, η κυβέρνηση «τρίβει τα χέρια γιατί μέσα απ' την ακρίβεια των τροφίμων, της Ενέργειας και άλλων αγαθών και υπηρεσιών εισπράττει περισσότερο ΦΠΑ και άλλους έμμεσους φόρους», σχολίασε. «Θα περίμενε κάποιος, μετά από τόσα χρήματα που μαζεύτηκαν, να αυξηθούν οι δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, να γίνουν έργα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού από φυσικά φαινόμενα. Τίποτα απ' όλα αυτά! Αντίθετα προχωρεί παραπέρα η ιδιωτικοποίηση στην Υγεία και την Παιδεία. Η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού είναι ατομική ευθύνη, μας λένε. Εκείνα που αυξήθηκαν είναι τα "δώρα", οι κάθε λογής ενισχύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, είτε με απευθείας εθνικά κονδύλια είτε περισσότερο από ευρωπαϊκά που κι αυτά εμείς τα χρυσοπληρώνουμε», υπογράμμισε. Στο φόντο αυτό, στηλίτευσε τα μέτρα της κυβέρνησης που σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τον λαιμό αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, στο όνομα υποτίθεται της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για ατομικές λύσεις. Δεν υπάρχουν σωτήρες. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Μόνο η συλλογική δράση θα δώσει λύσεις στα προβλήματά μας», ξεκαθάρισε.

Η Βέτα Πανουτσάκου
Η Βέτα Πανουτσάκου
Μέρα μνήμης, πένθους, οργής αλλά και αγωνιστικής κινητοποίησης και διεκδίκησης για τα απαραίτητα έργα και μέτρα ασφάλειας στον σιδηρόδρομο, χαρακτήρισε την απεργία ο Δημήτρης Κουτσάφτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μηχανοδηγών ΟΣΕ.

Οχι άλλα Τέμπη, όχι άλλα πλημμυρισμένα σπίτια, όχι άλλα επικίνδυνα κτίρια!

Στο νήμα που συνδέει την πολιτική της απαξίωσης των υπηρεσιών, της υποστελέχωσης, των πενιχρών μισθών, της καταλήστευσης των φυσικών πόρων, των εργατικών εγκλημάτων, των απαρχαιωμένων υποδομών ανέδειξε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας. «Αυτό το νήμα που είναι ματωμένο και συνδέει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με τις πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων που τα στηρίζουν, δεν ήθελαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να γίνει ορατό σε περισσότερους εργαζόμενους και γι' αυτό λύσσαξαν για να μη ληφθεί η απόφαση για απεργία στην ΑΔΕΔΥ και την καταψήφισαν», επισήμανε. «ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ νομίζουν πως ξεχνάμε τους ισχυρισμούς τους ότι δεν μπορεί να ζητάμε να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών με τον αγώνα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, για να μην επαναληφθεί», σχολίασε.

Στην ομιλία κατήγγειλε τη διάλυση των τεχνικών υπηρεσιών, σε όφελος των κερδών των μεγάλων εργολαβικών εταιρειών, την τραγική υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και τη λειτουργία τους με τα κριτήρια της αγοράς, με στόχο την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, τη λειτουργία των δομών πολιτικής προστασίας ως γραφειοκρατικού μηχανισμού διοχέτευσης εκατομμυρίων σε επιχειρηματικούς ομίλους. Η ίδια πολιτική που απαξιώνει κάθε μέτρο προστασίας της ανθρώπινης ζωής, έσυρε στα δικαστήρια τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για να βγάλει παράνομη τη συμμετοχή τους στην απεργία προσπαθώντας «να τους επιβάλει σιωπητήριο για τις συνθήκες που επικρατούν στην ΥΠΑ».


«Για άλλη μια φορά κυβέρνηση και διοικήσεις "κλείνουν τα αυτιά τους" στα αιτήματα για πλήρη στελέχωση, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση όλων των κρίσιμων υπηρεσιών», σημείωσε. «Οχι άλλα Τέμπη, όχι άλλα πλημμυρισμένα σπίτια και χωράφια, όχι άλλα ακαθάριστα ρέματα, όχι άλλα σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια κτίρια επικίνδυνα, ασυντήρητα. Είναι ώρα να δείξουμε τη δύναμή μας», τόνισε.

Τους σκότωσαν αυτοί που «κοστολογούν» τις ανθρώπινες ζωές

«Δώσαμε λόγο πριν από έναν χρόνο ότι αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί», υπενθύμισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, ο οποίος αναφέρθηκε στους ενόχους για την απώλεια 57 ανθρώπινων ζωών στις ράγες των Τεμπών:

«Τους σκότωσαν αυτοί που κοστολογούν τις ανθρώπινες ζωές με μερικά εκατομμύρια ευρώ. Τους σκότωσαν αυτοί που βγαίνουν και κλαίνε στις κάμερες για τα θύματα αλλά δεν έκαναν τίποτα για να ικανοποιήσουν τα αυτονόητα αιτήματα των εργαζομένων και των σωματείων τους», κατήγγειλε. Στην κατεύθυνση αυτή, στηλίτευσε την προσπάθεια να πέσουν άρον άρον «τίτλοι τέλους» στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι δεν λειτουργούσε κανένα σύστημα ασφάλειας όταν έγινε το δυστύχημα, ενώ επιβεβαιώθηκε η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, σχεδόν στο 1/3 του οργανογράμματος, με αναπόφευκτα επακόλουθα την ελλιπή εκπαίδευση, τη λειψή εμπειρία, την εντατικοποίηση της δουλειάς. «Τους σκότωσαν αυτοί που μας καίνε τα καλοκαίρια και που μας πνίγουν τον χειμώνα, αυτοί που ποινικοποιούν τους αγώνες μας και μας ζητάνε να βάλουμε πλάτη σε φάση ανάπτυξης και φάση κρίσης για να κονομάνε πάνω στον δικό μας ιδρώτα», τόνισε.


Στην παρέμβασή του στηλίτευσε τη δίωξη σε βάρος του, με στόχο να συρθεί σε δίκη ο απεργιακός αγώνας των λιμενεργατών της COSCO, τον Οκτώβρη του 2021, που ξέσπασε μετά τον θάνατο του συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή, με βασικό αίτημα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας. «Στέλνουν στα δικαστήρια τον ίδιο τον νεκρό συνάδελφό μας, τον αγώνα για να έχουμε βαρέα και ανθυγιεινά», σχολίασε και πρόσθεσε ότι αυτός ο αγώνας «δεν μπορεί να καταδικαστεί, όσο και αν τον συκοφαντήσουν».



Ο Δ. Κουτσάφτης
Ο Δ. Κουτσάφτης

Ο Π. Αποστόλου
Ο Π. Αποστόλου

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ