Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΜΠΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ 2024
ΠΑΤΡΑ
«Οι ζωές μας και όχι τα κέρδη τους» το μήνυμα που έστειλε η μεγάλη απεργία

Μεγαλειώδης ήταν η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία και στην Πάτρα, με τον χώρο μπροστά από το ΕΚ Πάτρας να γεμίζει από νωρίς για την απεργιακή συγκέντρωση.

Σε μια συγκέντρωση που το «παρών» έδωσε σύσσωμη η δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, χιλιάδες διαδηλωτές διεμήνυσαν ότι δεν κάνουν «ούτε βήμα πίσω» από την πάλη για τη ζωή του λαού, κόντρα στα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων.

Μεγάλο «ποτάμι» στους δρόμους και μαζικό συλλαλητήριο με τρακτέρ

Ακολούθησε η μεγάλη πορεία σε κεντρικούς δρόμους, με την ατμόσφαιρα να δονείται από τα συνθήματα που βροντοφώναξε ο λαός και η νεολαία: «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία», «στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ».

Στην κεφαλή βρέθηκαν μάλιστα τρακτέρ και ένα όχημα καθαριότητας του δήμου, ενώ ακολουθούσαν συγκροτημένα τα μπλοκ των απεργών. Οι διαδηλωτές θύμιζαν ξανά πως «το πάμε και όπου βγει δεν βγάζει πουθενά», ενώ απαιτούσαν να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς, όχι λεφτά για την εργοδοσία.

Στα Δικαστήρια η μεγάλη πορεία ενώθηκε με τη συγκέντρωση των δικηγόρων, που ζητούν προσλήψεις και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Με την ολοκλήρωση της πορείας, ακολούθησε μεγάλο μηχανοκίνητο συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων, που με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έφτασαν έως το κέντρο της Πάτρας, ενώθηκαν με τους απεργούς έξω από το Εργατικό Κέντρο, σπάζοντας και τις απαγορεύσεις της Αστυνομίας. «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, όλοι μια γροθιά θα βγούμε νικητές», ακούστηκε δυνατά, μέσα σε συνθήματα, χειροκροτήματα και κόρνες των τρακτέρ και των συγκεντρωμένων, που ανανέωσαν το αγωνιστικό τους «ραντεβού» και για το επόμενο διάστημα.


Eurokinissi

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση, με συνθήματα, τραγούδια και ανακοινώσεις, το άνοιγμα πραγματοποίησε ο Γιάννης Κατσούκας, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, που κάλεσε, μεταξύ άλλων, σε συνέχεια του αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ η Αθηνά Ηλιοπούλου, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ερυμάνθου, αναφέρθηκε και στον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων.

«Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος, δεν ξεχνάς τα Τέμπη», σημείωσε χαρακτηριστικά η Λυδία Καστανά, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πάτρας, λέγοντας ότι το έγκλημα δεν θα αφήσουν η νεολαία και οι εργαζόμενοι να ξεχαστεί, ενώ από την πλευρά του ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε πως η ίδια εγκληματική πολιτική που «γεννά» τέτοια εγκλήματα, φτάνει στο σημείο να θέτει σε κίνδυνο συνολικά τον λαό, όπως με την αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η Ερμιόνη Διονυσάτου, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ο Χρήστος Δάβουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, και η Βανέσα Αλίχου, από το Σωματείο των Μαγείρων.

Στην κεντρική ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, χαιρέτισε τη μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων διάφορων κλάδων, λαού και νεολαίας στην απεργία, αναδεικνύοντας ότι αυτή η επιτυχία της απεργίας έρχεται παρά την υπονόμευση από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που για λογαριασμό κυβέρνησης και εργοδοσίας επιχείρησε να επιβάλει σιωπητήριο, χωρίς όμως να τα καταφέρει για άλλη μια φορά.


Eurokinissi

Μιλώντας για την περιοχή της Πάτρας, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση και η Περιφέρεια δίνουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική ανάπτυξη, δεν δίνουν ούτε ευρώ για τα αναγκαία έργα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των χιλιάδων επισκεπτών βάζοντας τη ζωή τους στο ζύγι "κόστος - όφελος"».

Τέλος, με αφορμή και την αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα, κάλεσε σε πάλη για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όπως και να συνεχιστεί η έκφραση αλληλεγγύης με κάθε τρόπο στον λαό της Παλαιστίνης.


Eurokinissi


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μη γίνει η Λάρισα ορμητήριο πολέμου!(2024-02-22 00:00:00.0)
Σε όλη τη χώρα απλώνονται οι πολύμορφες δράσεις και ο συντονισμένος αγώνας(2024-02-09 00:00:00.0)
Ξεσηκώνονται σε όλη τη χώρα για να επιβιώσουν και να μείνουν στα χωράφια τους(2024-02-01 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από το λαϊκό εισόδημα, αυξήσεις εδώ και τώρα σε μισθούς και συντάξεις(2022-12-20 00:00:00.0)
Μαχητικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα(2019-12-03 00:00:00.0)
Μαχητικές κινητοποιήσεις σε Αίγιο - Πάτρα(2008-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ