Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Αναζωογόνηση» και «πλήρης συνεργασία» σε μια «πολύ σημαντική σχέση»

Και F-35 αν «τακτοποιηθεί» το θέμα των S-400, λέει η Νούλαντ

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν
Με σαφείς οδηγίες για ολόπλευρη αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας μετέβη στην τουρκική πρωτεύουσα η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία στις 28 και 29 Γενάρη είχε επίσημες επαφές στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού Διαλόγου των δύο χωρών, εξετάζοντας όλο το εύρος των θεμάτων στα οποία συνεργάζονται ή θέλουν να συνεργάζονται στο μέλλον.

Μιλώντας στο CNN Turk (και καθώς μέχρι χτες δεν είχε ακόμα εκδοθεί ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών), η Αμερικανίδα αξιωματούχος αναγνώρισε πως δεν είναι σύμπτωση το ότι βρέθηκε στην Αγκυρα αμέσως μετά την τουρκική έγκριση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η Τουρκία είπε "ναι" στη Σουηδία προσχωρώντας σε εμάς (...) Οσο περιμέναμε να συμβεί αυτό, δεν θα πω ότι υπήρξε στασιμότητα, αλλά αυτό ήταν το πλέον κυρίαρχο θέμα στις σχέσεις μας». Επισήμανε δε ότι «ένα από τα πράγματα που μου ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Μπλίνκεν, ήταν να αναζωογονήσουμε τις υπόλοιπες σχέσεις μας και να επιστρέψουμε στη συζήτηση για το τι πρέπει να κάνουμε το 2024, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο». Περιέγραψε ως εξής το σύνολο των επαφών που είχε: «Ηταν μια πολύ αισιόδοξη επίσκεψη για να σχεδιάσουμε τα πάντα όσον αφορά την οικονομία, την ασφάλεια και τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς όλοι μαζί επιστρέφουμε σε πλήρη συνεργασία σε αυτήν την πολύ σημαντική σχέση».

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «ενώ εσείς (σ.σ. η Τουρκία) δουλεύατε στο δικό σας Κοινοβούλιο, εμείς προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στο Κογκρέσο μας ότι είναι πολύ σημαντικό για την αμερικανική ασφάλεια να αναπτύξει η Τουρκία τον στόλο των F-16, ότι είναι σημαντικό για την κατανομή των βαρών μεταξύ των συμμάχων να είναι (η Τουρκία) πλήρως ενεργή και να συμμετέχει σε αυτό το επίπεδο».

Την ίδια στιγμή, αφού επιβεβαίωσε και εκείνη πως κατατέθηκε και επίσημα αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, επανήλθε και στο θέμα της από κοινού παραγωγής F-35 που είχε ανασταλεί μετά την απόφαση της Αγκυρας να προμηθευτεί ρωσικούς πυραύλους S-400. Οπως ανέφερε η Νούλαντ, επιβεβαιώνοντας πόσο φουντώνει το παζάρι με την Αγκυρα, «αν μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε το θέμα των S-400, κάτι που θέλουμε να κάνουμε, οι ΗΠΑ θα ήταν ικανοποιημένες να δεχτούν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35». Επισήμανε ξανά πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα έχει ισχυρή αεράμυνα».

Σημειώνουμε ότι η Νούλαντ συναντήθηκε με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Μπουράκ Ακτσαπαρ, ανταλλάσσοντας απόψεις για τις διμερείς σχέσεις, καθώς και για όλα τα περιφερειακά και διεθνή θέματα. Ακόμα, στο προεδρικό μέγαρο συνάντησε τον διπλωματικό σύμβουλο του Προέδρου Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ενώ συνάντηση είχε και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και τον υφυπουργό, Αχμέτ Γιλντίζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ