Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξοπλισμοί για εμπλοκή, παζάρι για διευθετήσεις με την Τουρκία

Περιχαρής για τον νέο γύρο πανάκριβων εξοπλισμών από τις ΗΠΑ (F-35 κ.λπ.) εμφανίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης, «προσπερνώντας» ότι πάνε «πακέτο» με τη βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ενώ συνδυάζονται με τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά, ώστε να ισχυροποιηθεί η ΝΑΤΟική συνοχή και διάταξη δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας χθες το πρωί στον ρ/σ «ΣΚΑΪ» ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη νέα αγορά ως «απόδειξη του τρόπου με τον οποίο οι ΗΠΑ βλέπουν τον ρόλο της Ελλάδας ως ενός παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Αλλωστε και η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, με την οποία «προτείνεται» η πώληση F-35 στην Ελλάδα, έγραφε ότι «αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ». Επίσης, ότι θα επιτρέψει στην Ελλάδα «να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ, και στη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Παραπέρα, μπροστά στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί πουλάνε όπλα και στην κυβέρνηση Ερντογάν, σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών χρυσοπληρωμένη από τους λαούς, ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ τι θα κάνουν και πώς θα πουλήσουν όπλα στην Τουρκία», καθώς «αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά τις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ».

Στο μεταξύ, με οδηγό τις συνεννοήσεις που έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία και τον «οδικό χάρτη» που χαράχτηκε έκτοτε, τόνισε «το καλό κλίμα το οποίο έχει οικοδομηθεί με την Τουρκία τους τελευταίους μήνες», «σε μια πορεία εξομάλυνσης».

Βέβαια, στο πλαίσιο της εναλλαγής φάσεων ύφεσης και έντασης για τα μερτικά της καπιταλιστικής «λείας» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, εμφάνισε περίπου ως βέβαιο ότι στην πορεία αυτή θα υπάρξουν «και κάποιες αναταράξεις». Αναγνώρισε άλλωστε ότι δεν υπάρχουν «σημαντικές διαφοροποιήσεις από πλευράς Τουρκίας ως προς τις θέσεις τις οποίες έχει εκφράσει στο παρελθόν».

Εμφάνισε, πάντως, ως ευτύχημα το γεγονός ότι «έχουν αποκατασταθεί οι περισσότεροι δίαυλοι εμπιστοσύνης» «σε όλα τα επίπεδα», αποσιωπώντας και εδώ το επικίνδυνο αμερικανοΝΑΤΟικό πλαίσιο όπου ενεργοποιούνται οι δίαυλοι, συνοδευόμενοι από μια σειρά «ουρές». Αλλωστε και ο ίδιος επανέλαβε ότι η χώρα «έχει μια μεγάλη διαφορά με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», αποσιωπώντας για άλλη μια φορά ποιες είναι οι άλλες οι ...μικρότερες, ποια κυριαρχικά ή άλλα ελληνικά δικαιώματα αφορούν.

Δείχνοντας, βέβαια, ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου φτιάχνουν κλίμα για τέτοιες διευθετήσεις, παρέπεμψε στο γεγονός ότι «επιχειρηματική αποστολή» από την Ελλάδα μεταβαίνει αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη λεγόμενη οικονομική διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη, με στόχο την προώθηση των διμερών μπίζνες, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να μεταβεί στην Αγκυρα τον Μάη. Ισχυρίστηκε άλλωστε ότι «υπάρχει ένα ευρύ πλέγμα σχέσεων στο οποίο μπορούμε (...) να πετύχουμε πρόοδο», φέρνοντας ως παράδειγμα την Ενέργεια, τον Τουρισμό κ.ά.

Φυλλορροούν τα παραμύθια περί αμερικανικών «εγγυήσεων»

Στο ίδιο μοτίβο, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, κληθείς χθες το βράδυ στον «ΑΝΤ1» να σχολιάσει τη φημολογία περί ύπαρξης «μυστικού εγγράφου» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο ότι τα F-16 που θα παραλάβει η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο για σκοπούς του ΝΑΤΟ, δήλωσε «επιφυλακτικός» στο να απαντήσει. Βέβαια, ακόμα κι αν υπάρχει τέτοιο έγγραφο, τάχα διασφάλιση για την ελληνική πλευρά, φέρεται να προβλέπει ότι αν παραβιαστεί ο συγκεκριμένος όρος και έχουμε π.χ. υπερπτήσεις πάνω από νησιά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αναλάβει «διπλωματική πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος», τουτέστιν «ζήσε μαύρε μου». Επίσης, «σκοποί του ΝΑΤΟ» μπορεί να βαφτιστούν αναπτύξεις, επιχειρήσεις, αποστολές μαχητικών της λυκοσυμμαχίας εντός του FIR Αθηνών, ζώνη όπου σταθερά τα τουρκικά αεροσκάφη - ήδη από το 1974 - δεν καταθέτουν σχέδια πτήσεων στην ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, πάντα με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζει την περιοχή ως «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο».

Προηγουμένως ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας στον ρ/σ «Real» και δίνοντας τον πραγματικό, ΝΑΤΟικό χαρακτήρα αυτών των εξοπλισμών, είπε ότι η πώληση στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ στην Τουρκία είναι διμερές θέμα, άρα η Ελλάδα δεν μπορεί να βάλει πολλές ενστάσεις, εφόσον εναπόκειται στις ΗΠΑ «να κρίνουν αν η μεταφορά πολεμικού υλικού στην Τουρκία εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα».

Κάτι βέβαια που οι Αμερικανοί έχουν απαντημένο: Θυμίζουμε πως η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο για την πώληση σύγχρονων F-16 στην Τουρκία (συν πακέτου εκσυγχρονισμού υπαρχόντων) έγραφε ότι η πώληση «θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ».

Αλλος ένας λόγος για εξοπλισμούς είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου. «Εχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον πλανήτη, δεν μπορούμε να μην έχουμε Πολεμικό Ναυτικό», τόνισε ο Ν. Δένδιας σχετικά με τα σχέδια για νέες φρεγάτες. Αλλωστε, ακριβώς με τέτοια επιχειρήματα, περί εμπορικού στόλου και «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», ετοιμάζονται να στείλουν πολεμικό πλοίο στο «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τέλος, καθιστώντας σαφές ότι η εμπλοκή απλώνεται από την Ερυθρά μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα ο υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε πως η «παραχώρηση» στην Ελλάδα πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ έρχεται σε συνάρτηση και με τα «πακέτα» στρατιωτικής βοήθειας που στέλνει συνεχώς η Αθήνα στην κυβέρνηση του Κιέβου. «Οι ΗΠΑ επανειλημμένως έχουν ζητήσει από την Ελλάδα περισσεύματα πυρομαχικών να δοθούν στην Ουκρανία», είπε σχετικά, ενώ, αποσιωπώντας την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή την εμπλοκή στον πόλεμο, που κάνει τον λαό στόχο, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα και έκανε λόγο για πυρομαχικά «τα οποία είτε μας περισσεύουν είτε θα λήξουν» «σε έναν ορατό ορίζοντα», αλλά τώρα «μπορεί να πουληθούν», φέρνοντας «κέρδος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ