Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΥΠΡΟΥ
Καταγγέλλει την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση των Κατεχόμενων

Και τη σιωπή κυπριακής κυβέρνησης και αστικών κομμάτων

Την ανησυχία της για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση των Κατεχόμενων, μετά την απόφαση της λεγόμενης Βουλής τους να παραχωρήσει στις τουρκικές δυνάμεις το παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου, εκφράζει η Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου, καταγγέλλοντας τη στάση της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που είτε σιωπούν είτε υποβαθμίζουν τα πολύ επικίνδυνα τετελεσμένα.

Η ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας Κύπρου μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Με ανησυχία παρακολουθούμε την όλο και αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση των Κατεχόμενων, μετά και την πρόσφατη απόφαση της λεγόμενης Βουλής των Κατεχόμενων να παραχωρήσει, και επίσημα πλέον, για χρήση από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, το παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου, το οποίο θα μετατραπεί σε τουρκική αεροπορική στρατιωτική βάση (...)

Σύσσωμα τα τουρκοκυπριακά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), στήριξαν τη συγκεκριμένη απόφαση. Το δε ΡΤΚ προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφασή του, δηλώντας υποκριτικά ότι ψήφισε υπέρ λόγω του ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ως βάση και δεν θα αναπτυχθούν μαχητικά αεροπλάνα. Οποιαδήποτε προσπάθεια καθησυχασμού δεν πείθει, εφόσον αυτή η βάση θα είναι πλήρως ελεγχόμενη από την κατοχική Τουρκία και τον κατοχικό στρατό, ενώ σαν εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στους άλλους σχεδιασμούς που τροχοδρομούνται για κατασκευή ναυτικής βάσης της Τουρκίας στο Τρίκωμο, η κατασκευή της οποίας δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει ακόμα, αλλά και της εγκατάστασης βάσης ραντάρ στην Καρπασία για παρακολούθηση των κινήσεων σε θάλασσα και αέρα.

Σε μια περιοχή που φλέγεται, η ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων από την Τουρκία στρατιωτικοποιεί ακόμη περισσότερο τις κατεχόμενες περιοχές του νησιού, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας κλίμα αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας. Η εγκατάσταση των βάσεων και ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί το νησί για στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, αλλά και του ΝΑΤΟ, δημιουργεί επικίνδυνα τετελεσμένα για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Καταδικάζουμε τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, τα οποία είτε σιωπούν μπροστά στις προσπάθειες της Τουρκίας για στρατιωτικοποίηση των κατεχόμενων εδαφών, είτε υποβαθμίζουν τα πολύ επικίνδυνα τετελεσμένα που δημιουργούνται για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, με δεδομένες μάλιστα τις εξαγγελίες της κατοχικής Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο κρατών.

Η Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου καταδικάζει τις οποιεσδήποτε προσπάθειες για στρατιωτικοποίηση του νησιού, την εμπλοκή της χώρας μας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη δημιουργία τετελεσμένων επί του εδάφους. Δεν ξεχνούμε ότι το ίδιο το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και ξένων ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, οι οποίες εργαλειοποίησαν και ενίσχυσαν τον εθνικισμό - σοβινισμό, με αποκορύφωμα το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού φασιστικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, το οποίο οδήγησε στη βίαιη διαίρεση της χώρας και του λαού μας, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων.

Ως Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου παλεύουμε για μια λύση όπου θα θεσπίζονται η καθιέρωση αρχών και θεσμών που συγκρούονται με κάθε μορφή διάκρισης και ιδιαίτερα του εθνοτικού διαχωρισμού, αλλά και μια λύση που θα θέτει ως προαπαιτούμενο ο λαός να είναι κυρίαρχος αφέντης σε μια ακέραιη, ανεξάρτητη, ελεύθερη από εγγυητές, ξένα στρατεύματα και διαχωρισμούς, επανενωμένη πατρίδα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ