Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνα φαινόμενα στις συνθήκες σίτισης και υγιεινής σε Κέντρα Νεοσύλλεκτων

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την πληθώρα των διαμαρτυριών νεοσύλλεκτων από Κέντρα Εκπαίδευσης για τις απαράδεκτες συνθήκες σίτισης και διαβίωσης μετέφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, μέσω Επίκαιρης Ερώτησης που συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Οπως είπε, υπάρχουν καταγγελίες σε μια σειρά Κέντρα Εκπαίδευσης για μερίδες του φαγητού που δεν φτάνουν για όλους, ενώ ανέφερε ακόμα ότι δεν τηρούνται βασικές συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δηλητηριάσεις και άλλες ασθένειες.

Ακόμα, νέοι στρατευμένοι έχουν καταγγείλει ότι δεν υπάρχει πόσιμο νερό και αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο από τα κυλικεία των στρατοπέδων, καθώς και μέσα ατομικής υγιεινής, ακόμα και στρατιωτικά ρούχα που δεν τους παρέχονται όπως θα έπρεπε.

Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι έχει καταγγελθεί η μη παρουσία σε 24ωρη βάση του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού στα ιατρεία των Μονάδων, η μη φαρμακευτική κάλυψη σε παρουσιαζόμενα προβλήματα, αλλά και η μη διάθεση ασθενοφόρου οχήματος όλο το 24ωρο.

Με βάση τα παραπάνω ο Ν. Παπαναστάσης κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει, ώστε να μην επαναληφθούν στις επόμενες ΕΣΣΟ τα ίδια επικίνδυνα και απαράδεκτα φαινόμενα στις συνθήκες σίτισης, υγιεινής και ασφάλειας στα Κέντρα Νεοσύλλεκτων, να εξασφαλιστεί το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό όλο το 24ωρο και να καλυφθούν οι ελλείψεις σε φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και ασθενοφόρα, σε σχέση με τους οπλίτες που παρουσιάζονται και να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες δωρεάν φαγητού και νερού στα γεύματα.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Ι. Κεφαλογιάννης, προσπάθησε να πείσει ότι η παραπάνω εικόνα απέχει από την πραγματικότητα και να εμφανίσει τις καταγγελίες ως «μεμονωμένα περιστατικά» και «στιγμιαία προβλήματα», χωρίς ωστόσο να αρνηθεί την ύπαρξή τους.

Ο Ν. Παπαναστάσης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο Αττικής, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, στο 2/39 ΣΕ Μεσολογγίου και τέλος ανέφερε ότι σημειώθηκαν πρόσφατα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης και γαστρεντερίτιδας στο Μεγάλο Πεύκο.

Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με το στρατιωτικό λογιστικό σύστημα, σημαντικό μέρος του καθορισμένου ποσοστού κέρδους των κυλικείων από τις πωλήσεις υποτίθεται ότι προορίζεται για την κάλυψη αναγκών συντήρησης των υποδομών των στρατοπέδων. Δηλαδή οι στρατιώτες, οι αμειβόμενοι με το «υπέρογκο» ποσό των 8,70 ευρώ, καλούνται σχεδόν αναγκαστικά να συμμετέχουν οικονομικά και στη συντήρηση των στρατοπέδων που υπηρετούν.

Και ξεκαθάρισε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες τόσο για την υποχρηματοδότηση των στρατοπέδων όσο και για τον ουσιαστικό εξαναγκασμό των στρατιωτών και των οικογενειών τους στην κάλυψη μέρους αυτής της υποχρηματοδότησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ