Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση, που κάνει την αδικία νόμο, ονομάζει «παράνομο» τον αγώνα των φοιτητών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Σε ανακοίνωσή του για τις απαράδεκτες αναφορές του πρωθυπουργού για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση μάλλον βρίσκεται στον κόσμο της! Ο πρωθυπουργός να ακούσει τώρα τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, που μέσα από πολύ μαζικές συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες, εναντιώνονται στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οι εκατοντάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι, τα μαθητικά συμβούλια, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των καθηγητών πανεπιστημίων, των εργαζομένων στα ΑΕΙ, όπως και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων έχουν καταγγείλει το νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση, που κάνει την αδικία νόμο, ονομάζει "παράνομο" τον αγώνα των φοιτητών για τις σπουδές και το μέλλον τους. Οι φοιτητές που αγωνίζονται για αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές και για πτυχία με αξία δεν είναι εγκληματίες για να αντιμετωπίζουν τους εισαγγελείς!

Αν κάτι είναι "παράνομο από τη φύση του" και συνιστά "κλοπή" είναι η κυβερνητική πολιτική, που κυριολεκτικά κλέβει τον κόπο χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους, στερεί τα όνειρα χιλιάδων μαθητών για τις σπουδές τους, τσακίζει την αξία των πτυχίων τους.

Οσον αφορά στα "170 άρθρα" του νομοσχεδίου, που αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο, είναι ακριβώς κινήσεις που ενισχύουν την ακόμα μεγαλύτερη επιχειρηματική του λειτουργία, δηλαδή το απομακρύνουν περισσότερο από τις ανάγκες των φοιτητών. Η έγνοια της κυβέρνησης για το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι φανερή, όταν η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια ξεπερνάει το 65%, όταν δεν διδάσκονται μαθήματα λόγω έλλειψης καθηγητών, όταν υπάρχουν τμήματα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και όταν η κυβέρνηση φτάνει στο σημείο να απειλεί τα πανεπιστήμια ακόμα και με κόψιμο της χρηματοδότησης ως αντίποινα για τον αγώνα των φοιτητών».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξισώνει τους φοιτητικούς αγώνες με το κοινό ποινικό έγκλημα!

Με προκλητικές και απαράδεκτες εξισώσεις ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ» να επιτεθεί στις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, φτάνοντας στο σημείο να παρομοιάσει τις καταλήψεις των χιλιάδων φοιτητών με ληστεία και τους χιλιάδες φοιτητές που συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις με ληστές!

Απογειώνοντας την πολιτική της συκοφάντησης του νεολαιίστικου κινήματος, αλλά και την απέχθεια προς τους λαϊκούς αγώνες, είπε συγκεκριμένα ότι «μια "δημοκρατική διαδικασία", μια συνέλευση φοιτητών, δεν μπορεί να δικαιολογεί μια παράνομη πράξη. Είναι σαν να βρισκόμαστε εμείς εδώ στο στούντιο και να λέμε "είμαστε δέκα άτομα, αποφασίζουμε δημοκρατικά να πάμε να ληστέψουμε το διπλανό μπακάλικο". Δεν γίνεται. Η κατάληψη από τη φύση της λοιπόν είναι μια πράξη η οποία είναι παράνομη». «Δεν είναι ανεκτή», επέμεινε, την ίδια στιγμή που γράφει στα παλιά του τα παπούτσια ακόμα και το αστικό τους το Σύνταγμα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι «καν σίγουρος ότι καθρεφτίζει την πραγματική θέληση» των φοιτητών, όταν οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις παίρνονται μέσα από μαζικές συνελεύσεις και διαδικασίες.

Παραπέρα, συνέχισε να ισχυρίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι τάχα να στηρίξει τα δημόσια, «που θα απελευθερωθούν από τη γραφειοκρατία, θα συμπράττουν με ιδρύματα του εξωτερικού και θα προσελκύουν φοιτητές από το εξωτερικό», αποκρύπτοντας ότι αυτά τα σχέδια εμπορευματοποιούν παραπέρα την Ανώτατη Εκπαίδευση και υποβαθμίζουν τα πτυχία, βάζοντας επιπλέον φραγμούς στην πρόσβαση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Διόλου τυχαία, σε μια αποστροφή του λόγου του έσπευσε ο ίδιος να θυμίσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, λέγοντας ότι «είναι μια πολύ σωστή μεταρρύθμιση, και ο τρόπος με τον οποίο επιβλήθηκε από τα πανεπιστήμια εκ των πραγμάτων βάζει και ένα πλαίσιο ή ένα φρένο και στον αριθμό (σ.σ. φοιτητών) που μπορούν τα ίδια τα πανεπιστήμια να εξυπηρετήσουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέχρι τέλη Φλεβάρη, δίνοντας ...παράταση στον παλαιότερο ισχυρισμό του ότι θα ψηφιζόταν μέσα στον Γενάρη. Και, φυσικά, όλα αυτά σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα και τις αντιδράσεις χιλιάδων φοιτητών, συνολικά της εκπαιδευτικής κοινότητας, που έχει ταχθεί κατά των αντιλαϊκών σχεδίων της κυβέρνησης.

Από την άλλη, ο υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης προχθές το βράδυ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1» έπιασε κι αυτός το νήμα της προσπάθειας καταστολής των κινητοποιήσεων, «κλείνοντας το μάτι» στους πρυτάνεις να ζητούν την παρέμβαση της αστυνομίας για την καταστολή των καταλήψεων. «Θα παρέμβουμε όπου και όποτε χρειαστεί, αλλά θέλουμε συνεργασία με τους πρυτάνεις, για να είναι αποτελεσματική η παρέμβαση», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «στηρίζουμε τους πρυτάνεις σε κάθε πτυχή. Αλλά, από την άλλη, το αυτοδιοίκητο έχει και συγκεκριμένες υποχρεώσεις».

Κατά τ' άλλα, επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση στηρίζει οικονομικά τα δημόσια πανεπιστήμια, παραβλέποντας ότι η χρηματοδότησή τους είναι μίλια μακριά από τα προ κρίσης επίπεδα. Αναφερόμενος δε στο επικείμενο νομοσχέδιο, είπε ότι από τα 200 άρθρα του τα 170 θα αφορούν τα δημόσια πανεπιστήμια, για να δείξει ότι σε αυτά βρίσκεται το μέλημά τους. Και πράγματι βρίσκεται σε αυτά, όχι όμως για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των φοιτητών, των σπουδών, των υποδομών, αλλά για να ενισχύσει την επιχειρηματική λειτουργία και την εμπορευματοποίησή τους.

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Νέα συλλαλητήρια αύριο Πέμπτη ενάντια στην Παιδεία - εμπόρευμα

Στις 12 μ. στα Προπύλαια το ραντεβού φοιτητικών συλλόγων, μαθητών και εκπαιδευτικών | Κλιμακώνουν με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα

Ξανά στους δρόμους βγαίνουν αύριο φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι, απέναντι στα σχέδια για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, κόντρα στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, με συλλαλητήρια στις 12 το μεσημέρι σε Αθήνα (Προπύλαια), Θεσσαλονίκη (Καμάρα), Πάτρα (πλατεία Γεωργίου) και άλλες πόλεις της χώρας.

Ηδη, μέσα σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενων αγωνιστικών διεργασιών καταδίκης του σχεδιασμού για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, με τον εκφοβισμό και τη συκοφάντηση να επιστρατεύονται για να καλύψουν την έλλειψη επιχειρημάτων απέναντι στο δίκαιο περιεχόμενο αυτού του αγώνα, έχει αποφασιστεί ο επόμενος σταθμός με πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Φλεβάρη στην Αθήνα, στις 12 στα Προπύλαια.

Μέσα από νέες συνελεύσεις που γίνονται αυτές τις μέρες, φοιτητικοί σύλλογοι επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα για συνέχιση του «δίκαιου και τίμιου αγώνα» τους, αποφασίζουν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και νέες καταλήψεις. Από τις τοποθετήσεις φαίνεται ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να εκβιάσει, να τρομοκρατήσει, να συκοφαντήσει, πεισμώνει τους φοιτητές, οι οποίοι αντιτίθενται σε μια αντιδραστική τομή που προωθείται σε βάρος των αναγκών τους, στη νομοθέτηση της αδικίας η πρόσβαση στα πανεπιστήμια να εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας, στη διάλυση της αξίας των πτυχίων και τη μετατροπή τους σε ένα ακόμα «χαρτί» στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών.


RIZOSPASTIS

Στα καλέσματά τους οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν ξεκαθαρίσει: «Οι φοιτητές διεκδικούμε ένα καλό, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!

Πετύχαμε την πρώτη νίκη και συνεχίζουμε! Ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο, όμως ο μήνας τελειώνει και το νομοσχέδιο έχει μείνει στα χαρτιά!

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων στα πανεπιστήμια! Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να μας αιφνιδιάσει, ούτε να μας εμποδίσει να κατέβουμε κατά χιλιάδες στους δρόμους, και τώρα, γενικεύοντας τον αυταρχισμό και την καταστολή, επιδιώκει με συκοφαντίες, με εκβιασμούς για "χαμένες εξεταστικές" και απειλές για κόψιμο της χρηματοδότησης στα ιδρύματα να μας σταματήσει. Η καταστολή δεν θα περάσει! Οι φοιτητές θα εντείνουμε τον αγώνα!

Η κυβέρνηση έχει ήδη ηττηθεί. Να ακούσει την πλειοψηφία των φοιτητών, των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών και του λαού, που εναντιώνεται στο νομοσχέδιο, και να το αποσύρει!

Τώρα είναι η ώρα να δοθεί ενιαία πανελλαδική απάντηση. Ολοι οι φοιτητικοί σύλλογοι να βρεθούμε στην Αθήνα να διαδηλώσουμε!».

Οι φοιτητές συνεχίζουν διεκδικώντας: «Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Οχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση για όλους και όλες. Ενα ενιαίο πτυχίο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολέγια! Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες. Κατάργηση της ΕΒΕ».

Στο αυριανό συλλαλητήριο στα Προπύλαια καλεί και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, στο πλαίσιο των δράσεων που αποφάσισε κατά την ανοιχτή συνεδρίασή της. Στο πλευρό τους οι γονείς, με την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής να δηλώνει: «Την Πέμπτη 1η Φλεβάρη θα βρεθούμε για άλλη μια φορά στην κινητοποίηση που διοργανώνεται στα Προπύλαια στις 12 μ.μ. για να απαιτήσουμε να μην κατατεθούν τα νομοσχέδια για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το εθνικό απολυτήριο. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε γενικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό. Να δοθούν χρήματα για τις ανάγκες των σχολείων και σχολών». Επιπλέον, έχοντας καταγράψει μια μαχητική παρουσία στα μπλοκ των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ στις κινητοποιήσεις των τελευταίων τριών εβδομάδων, οι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν και αύριο στο πλευρό των φοιτητών και μαθητών. ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έχουν κηρύξει νέες στάσεις εργασίας, από τις 11 π.μ., για τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλουν τις πιέσεις για στοχοποίηση αγωνιστών φοιτητών

«Να σταματήσει τώρα η απαράδεκτη πίεση στις πρυτανικές αρχές και τις διοικήσεις που καλούνται να στοχοποιήσουν αγωνιστές φοιτητές και προέδρους φοιτητικών συλλόγων στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργείται για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις», απαιτούν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι «καταγγέλλουν την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης που εντείνει τη συκοφαντία, τον αυταρχισμό και την καταστολή απέναντι στους φοιτητές που αγωνίζονται για πτυχία με αξία και για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Στη συνέχεια σημειώνουν: «Η κυβέρνηση είναι γελασμένη! Τους το ξεκαθαρίζουμε: Ο,τι και να κάνουν δεν μπορούν να διώξουν έναν δίκαιο και μεγαλειώδη αγώνα που δίνουν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που απορρίπτουν με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ολοι οι φοιτητές μια γροθιά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας υλοποιώντας τις συλλογικές, δημοκρατικές αποφάσεις των μαζικών Γενικών Συνελεύσεων.

Το κράτος κινητοποιεί όλους τους μηχανισμούς του, την αστυνομία και τους εισαγγελείς αξιοποιώντας όλο το απαράδεκτο νομικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των Οδηγιών της ΕΕ, για να καταστείλει τους αγώνες των φοιτητών. Μετά την κατάργηση του ασύλου, τώρα καλούν τους ακαδημαϊκούς να γίνουν καταδότες. Ετσι καταλαβαίνει η κυβέρνηση την ακαδημαϊκή ελευθερία...

Οσο δυναμώνει η επίθεση στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, η αντιλαϊκή πολιτική, τόσο θα δυναμώνει και η καταστολή. Οι φοιτητές δεν τρομοκρατούμαστε! Ο αγώνας τώρα δυναμώνει!».

Eurokinissi

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Καλλιτεχνική διαμαρτυρία για την αναβάθμιση των σχολείων τους

Απαιτώντας μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν Καλλιτεχνικής Παιδείας, οι μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, έχοντας στο πλευρό τους και την Ενωση Γονέων τους, έκαναν το πρωί της Παρασκευής καλλιτεχνική - μουσική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα.

Οι μαθητές διεκδικούν: Να καλυφθούν όλα τα κενά των εκπαιδευτικών σε μαθήματα όλων των ειδικοτήτων. Κατάλληλες κτιριακές υποδομές για τη διεξαγωγή μουσικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων. Δωρεάν παροχή του αναγκαίου εργαστηριακού εξοπλισμού για τη διεξαγωγή μουσικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων. Πιστοποίηση του επιπέδου σπουδών και υποχρεωτική πιστοποίηση. Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους μαθητές χωρίς περιορισμούς. Απόσυρση του ΠΔ 85.

Στήριξη στις κινητοποιήσεις τους εξέφρασαν η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστικό πρόγραμμα απέναντι στην Παιδεία - εμπόρευμα

Με συμμετοχή εκλεγμένων μαθητών από 120 και πλέον σχολεία έγινε την περασμένη Κυριακή ανοιχτή συνεδρίαση

RIZOSPASTIS

«Αναβάθμιση και χρηματοδότηση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας για να έχουν δικαίωμα σε αυτή όλα τα παιδιά. Παιδεία αγαθό για όλους και όχι εμπόρευμα», ζητούν οι μαθητές συνεχίζοντας με πολύμορφες δράσεις να αντιπαλεύουν τους σχεδιασμούς για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και νέους φραγμούς στη μόρφωση. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, μετά τη συνεδρίασή της την περασμένη Κυριακή, απευθύνεται στα σχολεία με αγωνιστικό κάλεσμα προς τις Γενικές Συνελεύσεις και τα μαθητικά συμβούλια ώστε να ανοίξει ακόμα πιο πλατιά η συζήτηση για συνέχιση των κινητοποιήσεων και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτές και καλεί σε επαγρύπνηση ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Κατά την ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής, στην οποία συμμετείχαν εκλεγμένοι από 120 και πλέον σχολεία, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Γυμνάσια, Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, εκτιμήθηκε η ως τώρα δράση των μαθητών και συζητήθηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεών τους απέναντι στα νομοσχέδια της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και το Εθνικό Απολυτήριο, καθώς επίσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων, προσλήψεις καθηγητών, βελτίωση των υποδομών, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κ.λπ.

Οι εκπρόσωποι των μαθητικών συμβουλίων και σχολείων μετέφεραν την πλούσια πείρα από τον αγώνα που δίνουν το τελευταίο διάστημα, από τις Γενικές Συνελεύσεις, τις συζητήσεις στις τάξεις, τη συμμετοχή σε συλλαλητήρια και άλλες δράσεις. Συζήτησαν για το πώς θα οργανωθούν ακόμα πιο μαζικά η ενημέρωση και η κινητοποίηση των μαθητών, κόντρα στα ψέματα, στον εφησυχασμό και την παραπλάνηση της κυβέρνησης, για το πώς θα συντονιστούν ακόμα περισσότερα σχολεία σε περισσότερους δήμους της Αττικής.


Συζήτησαν για το πώς οργανωμένα αντιπαλεύουν την προσπάθεια συκοφάντησης και καταστολής του αγώνα τους από την κυβέρνηση και το υπουργείο, μέσω αρκετών διευθυντών και καθηγητών που επιδιώκουν να βάλουν εμπόδια στον μαζικό αγώνα των μαθητών, με παραπληροφόρηση, με αξιοποίηση του webex για τηλεαπουσίες, με απειλές για μηνύσεις και αποβολές, αποστολή μηνυμάτων στους γονείς, κλήσεις της αστυνομίας, ακόμα και προσαγωγές μαθητών, όπως στους Αμπελόκηπους.

Χαιρετισμό απηύθυναν, εκ μέρους της ΟΛΜΕ ο αντιπρόεδρος, Ανδρέας Καργόπουλος, και εκ μέρους των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας ο Χάρης Μπον, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού.

«Είμαστε πολλοί και γινόμαστε περισσότεροι»

«Είμαστε υπερήφανοι για τα πάνω από 300 σχολεία της Αττικής που πήραν αγωνιστικές αποφάσεις τις προηγούμενες 3 βδομάδες, με καταλήψεις, αποχές και συμμετοχή στα συλλαλητήρια, μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις και τις αποφάσεις των 15μελών συμβουλίων», δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας στο δελτίο Τύπου, με το οποίο απευθύνεται στα μαθητικά συμβούλια και τις Γενικές Συνελεύσεις και σημειώνει:

«Αυτές τις μέρες συνεδρίασαν ή δημιουργήθηκαν πολλές τοπικές συντονιστικές επιτροπές μαθητών, όπου μπήκαν ακόμα περισσότερα σχολεία! Εγιναν με επιτυχία τοπικές πορείες όπως στην Πετρούπολη, στην Ελευσίνα, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό, στον Πειραιά και αλλού. Θέλουμε όλα τα σχολεία να μπουν στις τοπικές συντονιστικές. Θέλουμε ακόμα περισσότεροι εκπρόσωποι σχολείων να συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Θέλουμε να γίνουν ακόμα περισσότερες τοπικές δράσεις και πορείες.

Να γίνονται όλο και πιο πολλοί όσοι παλεύουν για ένα καλύτερο σχολείο, όσοι δεν κοιτάνε μόνο την πάρτη τους, δείχνουν την αλληλεγγύη τους σε όποιον το χρειάζεται, πάνε κόντρα στο μπούλινγκ, στον φασισμό και τον ρατσισμό, όσοι υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας και τους ενδιαφέρει να παλέψουμε για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα και όχι χειρότερα».

«Το δίκαιο είναι με το μέρος μας»

«Εναν μήνα τώρα έχει αποδειχτεί ότι έχουμε δίκιο γι' αυτό η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντήσει σε κανένα από τα επιχειρήματά μας. Οπως τα ιδιωτικά σχολεία και νοσοκομεία δεν βοήθησαν να αναβαθμιστούν τα δημόσια αλλά τα οδήγησαν σε χειρότερη κατάσταση, έτσι θα γίνει και με τα πανεπιστήμια. Αν τους ενδιέφερε η Παιδεία, θα έκαναν αυτά που τους λέμε τόσα χρόνια για να βελτιωθεί το σχολείο μας. Αύξηση χρηματοδότησης, πρόσληψη καθηγητών, κατάργηση ΕΒΕ και Τράπεζας Θεμάτων, δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία αντί για φροντιστήρια, σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, σχολείο δημιουργικό και όχι εξεταστικό κέντρο μέσα στο άγχος και την παπαγαλία», σημειώνουν οι μαθητές αναφορικά με τα όσα τους κινητοποιούν. «Αδικο είναι να καταργηθεί ο ενιαίος τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια», «άδικο είναι να μην ακούτε τα αιτήματά μας. Αδικο είναι η Παιδεία να είναι εμπόρευμα για όποιον έχει λεφτά και όχι αγαθό για όλους», σημειώνουν προς την κυβέρνηση και δηλώνουν «ήδη νικητές» καθώς μετά τους αγώνες τους το νομοσχέδιο δεν έχει καν κατατεθεί ακόμα. «Τους έχουμε χαλάσει τα σχέδια! Αυτό αποδεικνύει ότι οι αγώνες μας έχουν αποτέλεσμα αρκεί να είναι μαζικοί, οργανωμένοι και με σωστά αιτήματα», τονίζουν.

Αποτιμώντας τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις σημειώνουν ότι «στην αρχή προσπάθησαν να μας πιάσουν στον ύπνο μέσα στις γιορτές», «μετά προσπάθησαν να μας εξαφανίσουν», «μετά προσπάθησαν να μας δυσφημίσουν», «μετά προσπάθησαν να μας φοβίσουν», και αναφέρονται στις απειλές, στις εντολές για τηλεκπαίδευση, αλλά και τη στάση πολλών καθηγητών που βρέθηκαν στο πλευρό τους.

Σύμφωνα με την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής, πέρα από τη συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο και τις πρωτοβουλίες που αποφασίζονται, για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, διεκδίκηση συνάντησης με το υπουργείο Παιδείας ώστε να κατατεθούν τα αιτήματα των μαθητών και η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας να μην κατατεθούν τα νομοσχέδια για ιδιωτικά ΑΕΙ και Εθνικό Απολυτήριο. Παράλληλα, καλεί σε τοπικές αγωνιστικές δράσεις (πορείες, συμβολικό κλείσιμο δρόμων, κατάθεση αιτημάτων σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και δημαρχεία, δράσεις μέσα στα σχολεία κ.λπ.) και συντονισμό 15μελών και σχολείων σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής. Τέλος, δηλώνουν συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 28 Φλεβάρη, έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, για «να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας ότι "το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!"».

ΧΑΝΙΑ
Δεκάδες φορείς υπογράφουν ψήφισμα ενάντια στο κλείσιμο λυκείου

Δεκάδες είναι οι φορείς των Χανίων που υπογράφουν το ψήφισμα της Ενωσης Γονέων Δήμου Χανίων ενάντια στο κλείσιμο λυκείου της πόλης και τη μετατροπή του σε Πειραματικό.

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση, αντί να κλείνει σχολεία, να αναλάβει την ευθύνη της και να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα για την ανέγερση νέων δημόσιων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων που να καλύπτουν το σύνολο των εκπαιδευτικών αναγκών στα Χανιά για όλα τα παιδιά!», αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα, το οποίο υπογράφεται από πάνω από 70 μαζικούς φορείς, σωματεία και συνδικάτα των Χανίων.

Ολόκληρο το ψήφισμα:

«Από τον Νοέμβριο και ειδικά τις τελευταίες τρεις βδομάδες η εκπαιδευτική κοινότητα των Χανίων είναι ανάστατη με την πρόθεση του υπουργείου να κλείσει υφιστάμενο λύκειο της πόλης μας προκειμένου να μετατραπεί σε Πειραματικό.

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης, που χρόνια αναδεικνύει η εκπαιδευτική κοινότητα, ήρθε στην επιφάνεια με τη χειρότερη μορφή του.

Το ότι έχει να χτιστεί σχολείο 20 χρόνια στην πόλη μας, τα πάνω από 50 τμήματα που λειτουργούν σε κοντέινερ και προκάτ αίθουσες, η έλλειψη σε αίθουσες εργαστηρίων, βιβλιοθήκης, παιδιά που κάνουν μάθημα κάτω από τις σκάλες, περιφερόμενα τμήματα, είναι μόνο μερικά παραδείγματα για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μας.

Η ασφαλής σχολική στέγη πρέπει να είναι προτεραιότητα και μέγιστο μέλημα όλων μας, είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλη τη νέα γενιά, για τα παιδιά μας!

Η απαίτησή μας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για σύγχρονα ασφαλή σχολεία, με αξιοπρεπείς συνθήκες λειτουργίας, είναι αυτό που αξίζει και πρέπει να έχουν τα παιδιά μας.

Δεν το διαπραγματευόμαστε!

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν ψήφισμα, δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε να κλείσει κανένα σχολείο στα Χανιά.

Ούτε να το σκέφτεστε!

Σε ενδεχόμενη τέτοια απόφαση προειδοποιούμε πως θα νεκρώσει όλη η πόλη. Θα μας βρείτε απέναντί σας!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, αντί να κλείνει σχολεία, να αναλάβει την ευθύνη της και να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα για την ανέγερση νέων δημόσιων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων που να καλύπτουν το σύνολο των εκπαιδευτικών αναγκών στα Χανιά για όλα τα παιδιά!».

ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Συνδυασμένη επίθεση στην Ανώτατη Εκπαίδευση!

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η κύρωσή της στη Βουλή

Eurokinissi

Συνδυαστική και συντονισμένη είναι, όπως φαίνεται, η επίθεση της κυβέρνησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αφού το επόμενο διάστημα πρόκειται να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση της Λισαβόνας (The Lisbon Recognition Convention - LRC) «για την Αναγνώριση Προσόντων σχετικά με την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια», όπως τιτλοφορείται. Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Πιερρακάκης, είχε ανακοινώσει από τις αρχές Δεκέμβρη ότι προτίθεται να φέρει προς επικύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση, συνδέοντάς τη με την πολιτική διεθνοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τον στόχο ανάδειξης της χώρας σε διεθνές κέντρο Εκπαίδευσης.

Η Σύμβαση αυτή καταρτίστηκε το 1997 στη Λισαβόνα, από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την UNESCO, για να ενοποιήσει το νομικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέθηκε σε ισχύ από το 1999 και μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί από 55 χώρες, από Ευρώπη, Ασία, Β. Αμερική και Ωκεανία.

Γενικός στόχος της είναι η διευκόλυνση της αναγνώρισης ακαδημαϊκών προσόντων που έχουν αποκτηθεί σε μια χώρα Α από μια χώρα Β. Ενα προσόν που αποκτήθηκε στη χώρα προέλευσης (π.χ. τίτλος σπουδών) αναγκαστικά πρέπει να αναγνωρίζεται και από τη χώρα υποδοχής (εφόσον και οι δύο χώρες έχουν κυρώσει τη Σύμβαση της Λισαβόνας). Αν ο φορέας στη χώρα υποδοχής (συνήθως ένα πανεπιστήμιο) αρνηθεί να αναγνωρίσει τον τίτλο σπουδών, καλείται ο ίδιος να αποδείξει ότι ο ξένος τίτλος σπουδών είναι ουσιωδώς διαφορετικός και δεν μπορεί να δώσει πρόσβαση σε κάποια μαθησιακή δραστηριότητα.

Μια «σούπα» το τι εντάσσεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Η Σύμβαση προβλέπει ότι κάθε χώρα κοινοποιεί τη λίστα με όλα τα αναγνωρισμένα από την ίδια ως ΑΕΙ, δημόσια κι ιδιωτικά ιδρύματα, καθώς και όσα λειτουργούν παραρτήματα σε άλλες χώρες αλλά τα αναγνωρίζει ως δικά της. Ο ορισμός ωστόσο που δίνει η Σύμβαση για την Ανώτατη Εκπαίδευση περιλαμβάνει όλα τα είδη προγραμμάτων σπουδών, άσκησης, έρευνας κ.λπ. στο μεταδευτεροβάθμιο επίπεδο, που αναγνωρίζεται από τις αρμόδιες αρχές ότι ανήκουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ετσι, αν μια χώρα αναγνωρίζει στο εσωτερικό της ως ανώτατα, προγράμματα σπουδών που στο ελληνικό σύστημα αντιστοιχούν με ΙΕΚ ή ανώτερες σχολές, θα αναγκαστεί και η Ελλάδα να αναγνωρίσει τους τίτλους σπουδών των αποφοίτων τους ως ισότιμους.

Η αναγνώριση ενός προσόντος Ανώτατης Εκπαίδευσης, που έχει εκδοθεί σε άλλη χώρα, συνεπάγεται πρόσβαση σε σπουδές ανώτερου επιπέδου, χρήση του ακαδημαϊκού τίτλου και πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Η Σύμβαση προβλέπει οι χώρες να παρέχουν πληροφόρηση αναφορικά με τα ιδρύματα και τα προγράμματα που θεωρούν ότι ανήκουν στο σύστημα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσής τους, να δημιουργήσουν εθνικά κέντρα πληροφόρησης για όσους ενδιαφέρονται να αναγνωρίσουν προσόντα που απόκτησαν στο εξωτερικό και ενθαρρύνει επίσης τα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης να χορηγούν το Παράρτημα Διπλώματος (Diploma Supplement) στους αποφοίτους τους (στη χώρα μας τα ΑΕΙ ήδη το παρέχουν αν τους ζητηθεί).

Με βάση το κείμενο της Σύμβασης της Λισαβόνας, η αναγνώριση τίτλων σπουδών μπορεί και να ξεφύγει από τους φορείς που μέχρι τώρα εξέταζαν και ισοτιμούσαν τους τίτλους σπουδών εξωτερικού με τους εγχώριους (ΔΟΑΤΑΠ και ΑΤΕΕΝ) και να μεταφερθεί στα ίδια τα ΑΕΙ, όπου θα μπορεί να κάνει αίτηση ένας ενδιαφερόμενος για τη συνέχιση των σπουδών του.

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει διάπλατα η πόρτα για την αναγνώριση των αποφοίτων των κολεγίων και ακαδημαϊκά πλέον, πέρα από την επαγγελματική αναγνώριση που είχαν μέχρι τώρα. Με άλλα λόγια, εάν ένας απόφοιτος κολεγίου (που να μην ξεχνάμε, του έχει αποδοθεί τίτλος σπουδών ξένου πανεπιστημίου) αιτηθεί να συνεχίσει σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημόσιου πανεπιστημίου, το πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να τον απορρίψει επειδή δεν έχει ισότιμο πτυχίο. Εάν δε το δημόσιο πανεπιστήμιο πει ότι το πτυχίο του δεν είναι ισότιμο, τότε θα πρέπει το ίδιο το ίδρυμα να αποδείξει ότι το πτυχίο του είναι σημαντικά διαφορετικό... Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι αυτή η διατύπωση επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες.

Με άλλα λόγια, δεν είναι υποχρέωση του αιτούντος να αποδείξει ότι ο τίτλος που κατέχει είναι ισότιμος, είναι υποχρέωση αυτού που αρνείται την ισοτιμία να τεκμηριώσει την άρνησή του.

Κατακερματισμός των σπουδών και αέναη περιπλάνηση

Οι χώρες που υπογράφουν τη Σύμβαση πρέπει επίσης να αναπτύξουν διαδικασίες για να αξιολογούν αν οι πρόσφυγες πληρούν τις προϋποθέσεις για πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση ή στην αγορά εργασίας ακόμα κι αν τα προσόντα τους δεν μπορούν να τεκμηριωθούν με έγγραφα. Πρόκειται για ρύθμιση που προστέθηκε το 2017 στη Σύμβαση με ξεκάθαρο στόχο τη διαλογή προσωπικού υψηλών προσόντων ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Πέρα από τα παραπάνω, όμως, η Σύμβαση φέρνει κι ένα εντελώς καινούργιο μέχρι τώρα στοιχείο: Την αναγνώριση όχι μόνο τίτλων σπουδών διαφορετικών επιπέδων, αλλά και ενός μέρους μόνο των σπουδών. Για παράδειγμα, ένας αλλοδαπός φοιτητής που έχει φοιτήσει για ένα ή δύο χρόνια σε πανεπιστήμιο της χώρας του, θα έχει τη δυνατότητα αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα, να αιτηθεί αυτά τα έτη σπουδών να αναγνωριστούν από ένα ελληνικό ΑΕΙ για να γίνει δεκτός σε αυτό και να ολοκληρώσει τις σπουδές του εδώ. `Η, αντίστροφα, Ελληνες φοιτητές που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές σε κάποιο ίδρυμα του εξωτερικού (σε χώρα που έχει επικυρώσει τη Σύμβαση), να μπορούν να αναγνωρίσουν το μέρος των σπουδών που έκαναν εδώ. Πρόκειται για τον ορισμό της ακαδημαϊκής κινητικότητας, δηλαδή της διαρκούς περιπλάνησης για μια καλύτερη τύχη, με παράλληλο κατακερματισμό των σπουδών, στο πλαίσιο ενός αέναου κυνηγιού προσόντων.

Η προσπάθεια διατήρησης ενός υψηλού επιπέδου στην Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας, η αντίσταση του κινήματος εδώ και χρόνια στην ισοτίμηση των τριετών σπουδών με τις τετραετείς και πενταετείς, ήταν που απέτρεψαν εδώ και 25 χρόνια την κύρωση αυτής της Σύμβασης.

Σήμερα, όμως, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να φέρει και εδώ τις τριετείς σπουδές με τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, ενώ παράλληλα έχει ανοίξει τον δρόμο ανάπτυξης διαφόρων ειδών σύντομων προγραμμάτων και σεμιναρίων από τα δημόσια ΑΕΙ, που μαζί με τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά μπορούν να τα εμπορεύονται αναζητώντας πελατεία. Μιλάμε κυριολεκτικά για διάλυση των προγραμμάτων σπουδών, πτυχίων κ.λπ., σε μια αγορά που όλα γίνονται προσόντα, κομμάτια κι αποσπάσματα.

Εκδηλώσεις εκπαιδευτικών σωματείων

«Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Η γνώση δεν είναι εμπόρευμα», δηλώνουν μια σειρά από εκπαιδευτικά σωματεία και διοργανώνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης, με αφορμή το σχέδιο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και τις κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη» διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ. στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Δαμάρεως 65, Παγκράτι). Θα μιλήσουν ο Μάνος Σαριδάκης, κύριος ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Νίκος Βουρδουμπάς, δάσκαλος και μέλος του ΔΣ του ΙΠΕΜ - ΔΟΕ, και ο Αντώνης Παπαδόπουλος, φοιτητής και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής.

Επίσης, η ΕΛΜΕ Ηλείας διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων - Οι επιπτώσεις στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία»σήμερα στις 7 μ.μ. στον Πύργο, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας (έναντι εφορίας).

Δεν κρατιούνται οι μεγαλοεπιχειρηματίες...

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες δεν κρατιούνται και φυσικά δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα... Πριν προλάβει καν να ψηφιστεί ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, πριν καν τον δούμε αφού ακόμα δεν έχει κατατεθεί στη διαβούλευση, τα σχέδια του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Λευκωσίας να ιδρύσει παράρτημα στη χώρα μας προχωρούν ταχύτατα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε τη συγκέντρωση εταιρειών που της γνωστοποιήθηκε από 18/1/2024 (όπως υποχρεώνεται από το άρθρο 6 παρ. 6 του Ν. 3959/2011). Σύμφωνα με αυτή:

«1. Η επιχείρηση HELLENIC HEALTHCARE HOLDING 3 (CYPRUS) LIMITED του ομίλου Hellenic Healthcare Group και ο Οργανισμός ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία Π. Λ. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, του ομίλου EDEX - Educational Excellence Corporation Limited (επιλέγεται κατά περίπτωση ένα εκ των παρακάτω):

  • Ιδρύουν επιχείρηση, στην οποία θα έχουν κοινό έλεγχο, με την επωνυμία University of Nicosia Greece Branch Medical Limited ή UNGBM Limited.
  • Αποκτούν από κοινού τον έλεγχο της επιχείρησης με την επωνυμία VANES LIMITED.

2. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των κοινών επιχειρήσεων είναι:

I) Η UNGBM Limited θα έχει ως καταστατικό σκοπό την παροχή ειδικευμένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

II) Η δραστηριότητα της VANES Limited θα συνίσταται στη διάθεση της ακίνητης περιουσίας της για την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές της UNGBM».

Κοινώς, το κυπριακό πανεπιστήμιο και η αντίστοιχη κυπριακή εταιρεία του ομίλου HHG ιδρύουν επιχείρηση παραρτήματος του πανεπιστημίου στη χώρα μας με «σκοπό την παροχή ειδικευμένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών», ενώ φροντίζουν αντίστοιχα και για την επιχείρηση που θα εξασφαλίσει τις υποδομές του. Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος HHG «αξιοποιεί τα επενδυτικά κεφάλαια του CVC Capital Partners» και αποτελεί τον «μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο παροχής υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα», με 9 θεραπευτήρια (ανάμεσά τους τα «Υγεία», «Μητέρα», «Metropolitan»), καθώς και διαγνωστικά κέντρα κ.ά.

Να σημειωθεί εδώ ότι το ιδιωτικό κυπριακό πανεπιστήμιο είναι κερδοσκοπικό, δηλαδή μοιράζει τα κέρδη στους μετόχους του. Οχι ότι έχουν καμιά διαφορά βέβαια αυτά τα ιδρύματα από τα μη κερδοσκοπικά που επανεπενδύουν τα κέρδη στην επιχείρηση - πανεπιστήμιο, αλλά καταρρίπτεται έτσι και το φύλλο συκής της κυβερνητικής προπαγάνδας περί μη κερδοσκοπικών.

Από την άλλη, μπορεί να πει κανείς ότι το κυπριακό πανεπιστήμιο φτιάχνει στη χώρα μας ένα κολέγιο, σαν αυτά που ήδη λειτουργούν και με τη νομοθεσία που τα διέπει. Ωστόσο, το υπουργείο έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι τα κολέγια που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να αιτηθούν να αναγνωριστούν ως πανεπιστήμια και, από την άλλη, μας είχαν ζαλίσει εδώ και καιρό τα δημοσιεύματα (που προετοίμαζαν το έδαφος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια) ότι κυπριακό πανεπιστήμιο ενδιαφέρεται να κάνει Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα... Ασε που με την επικύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας πια, όλα θα αναγνωρίζονται εξίσου...

Νέα κινητοποίηση για τα Ειδικά Σχολεία

Με νέα μαχητική συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, χτες το μεσημέρι, εκπαιδευτικοί και γονείς συνέχισαν τον αγώνα τους ενάντια στο κλείσιμο των τριών Ειδικών Σχολείων (2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό).

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία γονέων και εκπαιδευτικών συναντήθηκε με εκπρόσωπο του ΥΜΑΘ και απαίτησε να βρεθεί προσωρινή λύση για τη στέγαση του σχολείου και στο μεταξύ να δρομολογηθεί το κτίσιμο νέου κτιρίου με ευθύνη των αντίστοιχων φορέων.

Ζήτησαν να γίνει επισκευή στο σχολείο άμεσα, ώστε να μην κλείσει στις 19 Φεβρουαρίου και να πάρει παράταση λειτουργίας μέχρι το καλοκαίρι. Να προχωρήσουν, αν προλαβαίνουν, να χτίσουν νέο σχολείο. Εάν δεν προλαβαίνουν, να χωροθετήσουν σε ένα οικόπεδο και να τοποθετήσουν λυόμενα βαρέως τύπου. Δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν το κλείσιμο του σχολείου.

Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ., στο ΥΜΑΘ, μετά από απόφαση του Συντονιστικού των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 6 ΕΕΕΕΚ της Θεσσαλονίκης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Με το ΚΚΕ στον αγώνα για το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη σήμερα»

Εκδηλώσεις σε σχολές της Αθήνας

Σε κύκλο εκδηλώσεων στις σχολές της Αθήνας με τίτλο «Με το ΚΚΕ στον αγώνα για το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη σήμερα» προχωρά η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις:

Σήμερα Τετάρτη
  • Στο Πάντειο, στις 12.00, με ομιλήτρια την Ευτυχία Χατζηδάκη, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στη Φιλοσοφική, στις 12.00, με ομιλητή τον Δημήτρη Γκιώνη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στα Παιδαγωγικά Δασκάλων και Νηπιαγωγών, στο Μαράσλειο, στις 19.00, με ομιλήτρια την Ευαγγελία Δημούλια, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της ΚΟ Αττικής.
  • Στη ΝΟΠΕ, στις 14.00, με ομιλήτρια την Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της ΚΟ Αττικής.
  • Στην Πανεπιστημιούπολη 1 του ΠαΔΑ, στις 13.00, με ομιλητή τον Νίκο Φάσσα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
Την Τρίτη 6 Φλεβάρη
  • Στην Πανεπιστημιούπολη 2 του ΠαΔΑ, στις 13.00, στο αμφιθέατρο «Χατζηνικολάου», με ομιλήτρια την Ευτυχία Χατζηδάκη, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ανυποχώρητα απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων

Τις συνέπειες από το νέο νομοσχέδιο συζήτησε η βουλευτής του Κόμματος Αφροδίτη Κτενά μιλώντας με πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους

Στο Ρέθυμνο
Στο Ρέθυμνο
Περιοδείες σε πανεπιστήμια της Κρήτης έκανε την Πέμπτη και την Παρασκευή η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Σε σύσκεψη που οργάνωσε η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, σε χώρο της Βιβλιοθήκης, η Αφροδίτη Κτενά μίλησε σε μέλη ΔΕΠ, διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, τονίζοντας μεταξύ των άλλων:

«Χαιρετίζουμε τους πρωτοφανείς σε παλμό και δυναμισμό αγώνες των φοιτητών, που έχουν στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους σε δωρεάν μόρφωση υψηλού επιπέδου, πτυχία με αξία, τιμώντας και με αυτόν τον τρόπο τους κόπους των οικογενειών τους. Μήνυμα που έχει στριμώξει την κυβέρνηση, η οποία λειτουργεί σπασμωδικά, εξαγγέλλοντας εξετάσεις διαδικτυακά και απειλώντας με εισαγγελικές παρεμβάσεις.

Ως ΚΚΕ έχουμε πει ότι όταν ακούμε στον τόπο αυτό για "απελευθέρωση", μετά το έγκλημα στα Τέμπη με την "απελευθέρωση" των σιδηροδρόμων, με τα πολύχρωμα τιμολόγια της ενεργειακής φτώχειας με την "απελευθέρωση" της Ενέργειας, πρέπει να ετοιμαζόμαστε για νέο γύρο άγριας επίθεσης εναντίον μας, να αποτρέψουμε ένα νέο έγκλημα. Ο πραγματικός στόχος του νομοσχεδίου είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Συμπληρώνει το παζλ όλων των νόμων - πλαίσιο των προηγούμενων δεκαετιών, ενταγμένων στη στρατηγική του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης που θεσμοθετήθηκε με τη Συνθήκη της Μπολόνια. Ενιαίος χώρος μόνο για επενδυτές, για να "ψωνίζουν" φθηνά εργαζόμενους και καινοτόμα γνώση τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους είναι ένας κατακερματισμένος χώρος, πολλών εκπαιδευτικών ταχυτήτων, με στόχο μια δυναμική δεξαμενή φθηνών απασχολήσιμων πτυχιούχων. Το ΚΚΕ στέκεται ανυποχώρητα απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, μέσα και έξω από τη Βουλή, και θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες σε αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να μην τολμήσει καν η κυβέρνηση να το καταθέσει, να το πάρει πίσω, να δοθεί αποφασιστική απάντηση στην καταστολή, είτε με ανοιχτή αστυνομική βία είτε με τρομοκρατία, για το χάσιμο του εξαμήνου».

Ειδικότερα για τις συνέπειες στους εργαζόμενους

Στη Βιβλιοθήκη στο Ηράκλειο
Στη Βιβλιοθήκη στο Ηράκλειο
Η Αφροδίτη Κτενά παραβρέθηκε στο συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων, το μεσημέρι της Πέμπτης, στο δημαρχείο της πόλης, ενώ αργότερα περιόδευσε στη Βιβλιοθήκη, στον ΕΛΚΕ και στις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο. Εκεί, ανέδειξε την ανάγκη της συλλογικής και οργανωμένης δράσης όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων, της συσπείρωσης γύρω από τους συλλόγους και τα σωματεία τους, ως μονόδρομο τόσο για την προστασία τους από αυθαιρεσίες κι αντιδραστικές εξελίξεις όσο και για την απόσπαση κατακτήσεων, μέτρων ανακούφισης. Τόνισε πως το επικείμενο νομοσχέδιο θα πλήξει περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο πανεπιστήμιο, θα εντείνει την «ευελιξία» και την εκμετάλλευση. Θα εκμεταλλευτεί το ήδη υπάρχον αντεργατικό οπλοστάσιο αλλά και τους αντεκπαιδευτικούς νόμους, με τελευταίο τον νόμο Κεραμέως, που έχουν οδηγήσει στη μη μονιμοποίηση των υπαλλήλων ΙΔΟΧ και στην επί δεκαετίες ομηρία τους μέσω κυλιόμενων συμβάσεων, σημειώνοντας πως η σχετική Ερώτηση που υπέβαλε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν έχει συζητηθεί από την κυβέρνηση. Η δε ψηφιοποίηση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν θα ανακουφίσει τους εργαζόμενους. Αντίθετα, με δεδομένο τον όγκο των εργασιών που θα κληθεί να υποστηρίξει για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του Πανεπιστημίου, το ήδη ελάχιστο διοικητικό προσωπικό θα βρεθεί αντιμέτωπο με νέα, σύνθετα καθήκοντα, και την υποχρέωση να εκπαιδευθεί στα νέα συστήματα με δική του ατομική ευθύνη, στον «ελεύθερο» χρόνο του, όπως είναι οι Κυριακές - κάτι που, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, γίνεται ήδη.

Στην εκδήλωση των Συλλόγων ΔΕΠ
Στην εκδήλωση των Συλλόγων ΔΕΠ
Η Αφροδίτη Κτενά σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εργαζομένων σε κάθε τους διεκδίκηση, μέσα και έξω από τη Βουλή, και τους κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Στο Ηράκλειο

Την Παρασκευή η Α. Κτενά περιόδευσε, ως επικεφαλής κλιμακίου της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συναντήθηκε με τους εργαζόμενους της Βιβλιοθήκης, όπου αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, καθώς αυτή λειτουργεί με 13 μόλις άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ δεν υπάρχουν κονδύλια για προμήθεια νέων συγγραμμάτων. Η Α. Κτενά τόνισε ότι η Βιβλιοθήκη «πληρώνει το μάρμαρο» της πολιτικής υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου, που θα ενταθεί με το επικείμενο νομοσχέδιο και θύμισε την πρόσφατη Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με την υπολειτουργία της Βιβλιοθήκης προς το υπουργείο Παιδείας, στην οποία δεν έχει δοθεί απάντηση.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο και συζήτησαν για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και το επικείμενο νομοσχέδιο. Η Α. Κτενά τόνισε ότι «απελευθέρωση» του πανεπιστημίου σημαίνει εμβάθυνση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του μέσω της «αυτονόμησής» του από την κρατική χρηματοδότηση, κάτι που θα οδηγήσει σε επιβολή διδάκτρων, εμπορική εκμετάλλευση της περιουσίας του, ανταποδοτική λειτουργία της φοιτητικής μέριμνας και άλλων λειτουργιών του, ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί τα ιδιωτικά ιδρύματα. Με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε, με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση πετυχαίνει την απαλλαγή του κράτους από την παροχή δημόσιας δωρεάν Τριτοβάθμιας Παιδείας, άρα απελευθέρωση κονδυλίων για την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μεταθέτει την ευθύνη για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών στα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Στη συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου Εκτακτων Συμβασιούχων Πανεπιστημίου Κρήτης και τους εργαζόμενους του ΕΛΚΕ, η βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε την ανάγκη της συλλογικής και οργανωμένης δράσης όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις, της συσπείρωσης στους συλλόγους τους.

Εκδήλωση των Συλλόγων ΔΕΠ

Επίσης την Παρασκευή, η Αφροδίτη Κτενά και ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ Κρήτης του Κόμματος, μαζί με αντιπροσωπεία μελών της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, παραβρέθηκαν σε εκδήλωση του Συλλόγου ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ και του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, με θέμα τον ρόλο του δημόσιου πανεπιστημίου.

Στην τοποθέτησή της στην εκδήλωση η Α. Κτενά χαιρέτισε τους μεγάλους αγώνες των φοιτητών και μίλησε για τις αρνητικές συνέπειες του νομοσχεδίου, ξεκαθαρίζοντας ότι «σε αυτούς τους σχεδιασμούς το ΚΚΕ στέκεται απέναντι και θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες που βρίσκονται σε αυτήν την κατεύθυνση». Ενώ κλείνοντας σχολίασε μεταξύ άλλων το 1% με το οποίο θα συμβάλει υποτίθεται η «απελευθέρωση» του δημόσιου πανεπιστημίου στο ΑΕΠ της χώρας, καλώντας τους πανεπιστημιακούς να σκεφτούν «το 10% της συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας: Τι έχει αφήσει στους εργαζόμενους του κλάδου και συνολικά στο δικαίωμα του ελληνικού λαού στην αναψυχή και την ξεκούραση;».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ