Τετάρτη 6 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Νέα ορμή με τον «Στρατηγικό Μηχανισμό» ΗΠΑ - Τουρκίας

AP/EMPICS

Την προτεραιότητα που αποδίδει στη συνεργασία του με την Τουρκία ο αμερικανοΝΑΤΟικός άξονας επιβεβαιώνει ο «Στρατηγικός Μηχανισμός» ΗΠΑ - Τουρκίας που οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν προχτές ότι θέτουν σε λειτουργία, με αφορμή και τις επαφές που είχε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ στην Αγκυρα, στο πλαίσιο πολυήμερης περιοδείας της που ξεκίνησε από τη Γαλλία και καταλήγει στη Γερμανία (χτες βρέθηκε στην Αθήνα).

Σε φειδωλή ανακοίνωση που μοίρασαν τα ΥΠΕΞ των δύο χωρών για τον εν λόγω μηχανισμό, αναφέρεται ότι αυτός αφορά «τη δέσμευση που ανέλαβαν» οι δύο Πρόεδροι τον περασμένο Οκτώβρη και υπάρχουν γενικόλογες αναφορές για συνεργασία σε «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η οικονομική και αμυντική συνεργασία, η αντιτρομοκρατία και βασικοί τομείς κοινού περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος». Χτες αναμενόταν να φτάσει στην Αγκυρα και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εμπορίου Μαρίζα Λάγκο, «για να προωθήσει τους στόχους οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας του Στρατηγικού Μηχανισμού», ενώ τους επόμενους μήνες θα γίνει και υπουργική συνάντηση «στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού».

Η Νούλαντ συνάντησε μεταξύ άλλων και τον Ιμπραχίμ Καλίν, σύμβουλο Ασφαλείας του Τούρκου Προέδρου, και σύμφωνα με τουρκική ανακοίνωση εξέφρασαν ικανοποίηση για τη λειτουργία του μηχανισμού και τον θετικό του αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις. Συζήτησαν επίσης για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, την κατάσταση σε Συρία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Ισραήλ, τη συνεργασία σε Ενέργεια - Αμυνα και τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις.

Προς αναζήτηση «δίκαιων διευθετήσεων»

Θυμίζουμε ότι για τον «Στρατηγικό Μηχανισμό» είχε βρεθεί στην Αγκυρα στις αρχές Μάρτη και η Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Γουέντι Σέρμαν. Επίσης, όταν στα τέλη Οκτώβρη Μπάιντεν και Ερντογάν συναντιούνταν στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στη Ρώμη, συζητώντας μεταξύ άλλων για τη δημιουργία του μηχανισμού αλλά και «τη σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ». Ο δε Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν μιλούσε τότε για «μη παραγωγικό και επικίνδυνο κύκλο» που πρέπει να «σπάσει» στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, και δήλωνε: «Μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι βλέπουμε πως η Ελλάδα τελικά εγκατέλειψε τα δόγματα δεκαετιών στα οποία επέμενε σε θέματα οριοθέτησης. Αυτή η αλλαγή φιλοσοφίας και η πρακτική προσέγγιση που τη συνοδεύει θα μπορούσαν πράγματι να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας δίκαιης διευθέτησης και μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες συνεχίζονται και συζητήσεις γύρω από παλιά και νέα σχέδια για την «ενεργειακή απεξάρτηση» της Ευρώπης. Ετσι, ο διευθυντής της τουρκικής «δεξαμενής σκέψης» EDAM, Σινάν Ουλγκέν, εκτίμησε ότι «ο αγωγός "East Med" θα μπορούσε να επανέλθει στην ατζέντα με τρόπο που να ενταχθεί σε αυτόν και η Τουρκία». Εστιάζοντας ειδικά στο Κυπριακό, είπε ότι «αν επιλυθεί, μπορεί να βρεθεί λύση και στο θέμα του "East Med", και μέσω Τουρκίας, Ισραήλ και Κύπρου να δημιουργηθεί ένας νέος αγωγός με κατεύθυνση την Ευρώπη». Αναφέρθηκε μάλιστα και στην «εναλλακτική» Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι «χωρίς να υπάρχει η ανάγκη πολιτικής επίλυσης του Κυπριακού, έστω να συμφωνήσουν στο ζήτημα της κατανομής του πλούτου».

Συζητήσεις και για αμεσότερη εμπλοκή της Κύπρου

Στο μεταξύ φουντώνει και στην Κύπρο η συζήτηση για την αμεσότερη εμπλοκή του νησιού (που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ) στο πλευρό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ο υπουργός Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης ισχυρίστηκε ότι «δεν θα παραχωρηθούν οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς», συμπληρώνοντας ότι «είμαστε αλληλέγγυοι της Ουκρανίας, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στηρίξει τις αποφάσεις της ΕΕ και συμβάλλει με ανθρωπιστική βοήθεια». Δημοσιεύματα εμφανίζουν την Ουάσιγκτον να έχει ζητήσει από τη Λευκωσία να εμπλακεί ενεργά στη στήριξη της κυβέρνησης Ζελένσκι, ενώ λόγος γίνεται για τα αντιεροπορικά συστήματα «S-300» τα οποία έχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος «Δημοκρατικού Συναγερμού», Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι το κόμμα του «τάσσεται υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας με όλα τα μέσα». Πρόσθεσε δε ότι «μια χώρα υπό ημικατοχή με μικρό στράτευμα δεν έχει τη δυνατότητα να πράξει το ίδιο», αλλά «θα μας ενδιέφερε να διερευνήσουμε δυνατότητες που θα μας επέτρεπαν να αντικαταστήσουμε παλιό ρωσικό εξοπλισμό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ