Τετάρτη 6 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (ΣΥΜΜΑΧΙΑ AUKUS)
Συνεργασία για υπερηχητικά όπλα και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου

Με φόντο τη νέα επιτάχυνση που φέρνει η σύγκρουση στην Ουκρανία στην ξέφρενη κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών και πολεμικών προετοιμασιών των ιμπεριαλιστών, η τριμερής συμμαχία AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία) προχωρά σε συνεργασία για την κατασκευή υπερηχητικών όπλων και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες οι ηγέτες των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, της Βρετανίας, Μπ. Τζόνσον, και της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, εκδόθηκε σχετική κοινή ανακοίνωση όπου επισημαίνεται ότι «αξιολόγησαν την πρόοδο στο πλαίσιο του AUKUS».

Με το «βλέμμα» μόνιμα στην Κίνα, τονίζεται πως «επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας στην AUKUS και σε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», ενώ οι τρεις ηγέτες δηλώνουν «ικανοποιημένοι με την πρόοδο στο τριμερές μας πρόγραμμα» για την κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων για την Αυστραλία.

«Δεσμευτήκαμε επίσης σήμερα να ξεκινήσουμε νέα τριμερή συνεργασία για τα υπερηχητικά και αντι-υπερηχητικά όπλα, καθώς και για τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και να επεκτείνουμε την ανταλλαγή πληροφοριών και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία για την αμυντική καινοτομία», πρόσθεσαν.

Επιτυχής δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου των ΗΠΑ

Νωρίτερα το CNN είχε μεταδώσει ότι οι ΗΠΑ δοκίμασαν επιτυχώς υπερηχητικό πύραυλο στα μέσα Μάρτη, αλλά το κράτησαν κρυφό για δυο βδομάδες, προκειμένου τάχα να αποφύγουν την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την πηγή του CNN, το HAWC (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept) εκτοξεύτηκε από ένα βομβαρδιστικό «B-52», στην πρώτη επιτυχημένη δοκιμή της έκδοσης του συστήματος της «Lockheed Martin». Αναφέρεται ότι η δοκιμή έγινε με υπερηχητικό πύραυλο χωρίς πολεμική κεφαλή, που χρησιμοποιήθηκε για την καταστροφή στόχων σε απόσταση 300 μιλίων.

Η δοκιμή έγινε λίγες μέρες αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους κατά της δυτικής Ουκρανίας και ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται επί του πεδίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ