Τετάρτη 6 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ
ΝΑΤΟικές δυνάμεις και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Η εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αναβαθμίζεται ραγδαία, και πλέον στη λίστα με τα λιμάνια που «υποδέχονται» τα φορτωμένα με «γρανάζια» της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ μεταγωγικά πλοία έχει επανέλθει και αυτό της Θεσσαλονίκης.

Χτες, Δευτέρα, ξεκίνησε η ξεφόρτωση στρατιωτικών οχημάτων του βρετανικού στρατού από το πλοίο «MV Eddystone», με τη συμβολή στελεχών του Ελληνικού Στρατού, της Ακτοφυλακής και της Αστυνομίας. Μάλιστα, την «επιχείρηση» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης περιφρουρούσαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Από το «Eddystone» ξεφορτώθηκαν τροχοφόρα οχήματα διαφόρων τύπων του βρετανικού στρατού, ορισμένα από τα οποία μαζί με ελαφρά πυροβόλα τύπου «L118».

Οπως και σε άλλες περιπτώσεις που αξιοποιήθηκε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, τα τελευταία χρόνια δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση, ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα του «Reuters», στις 24 Μάρτη ανακοινώθηκε από τη βουλγαρική κυβέρνηση πως περισσότεροι από 150 στρατιώτες της Βρετανίας θα ενταχθούν στον νέο ΝΑΤΟικό σχηματισμό μάχης στη Βουλγαρία - εκεί όπου ετοιμάζεται να στείλει δυνάμεις και η ελληνική κυβέρνηση - καθώς «το ΝΑΤΟ ενισχύει την ανατολική του πτέρυγα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Το «Eddystone», με μήκος που αγγίζει τα 200 μέτρα, είναι αδελφό πλοίο του «Heartland Point» που «έδεσε» πριν από μερικές βδομάδες στην Αλεξανδρούπολη και έχει δυνατότητα μεταφοράς φορτίου 13.000 τόνων. Μόνο τα οχήματα που μπορεί να μεταφέρει στα 3 καταστρώματα που διαθέτει, μπορούν να δημιουργήσουν μια φάλαγγα μήκους 2,5 χλμ.

Τα 4 μεταγωγικά τέτοιου τύπου που διαθέτει η Βρετανία μεταφέρουν ασταμάτητα πολεμικό εξοπλισμό τους τελευταίους μήνες. Στις 23 Φλεβάρη, μία μόλις μέρα πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, «ως απάντηση στην αυξανόμενη ρωσική απειλή στους ευρωπαϊκούς συμμάχους του ΝΑΤΟ», το «Hurst Point» και το «Eddystone» είχαν φορτώσει βρετανικά στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό με προορισμό το Παλντίσκι της Εσθονίας.

Στις 17 Μάρτη το «Εddystone» έφτασε ξανά στο ίδιο λιμάνι, φορτωμένο με βρετανικά και γαλλικά τεθωρακισμένα και άλλα στρατιωτικά οχήματα, καθώς ήδη στις 3 Μάρτη το αρχηγείο του ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει πως η Βρετανία θα διπλασιάσει τις δυνάμεις της που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟικό «Enhanced Forward Presence Battlegroup» που εδρεύει στην Εσθονία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ