Τετάρτη 6 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ξεκινάει σήμερα η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Με σχεδιασμούς που ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά

Η Τσεχία γίνεται η πρώτη ξένη χώρα που στέλνει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία
Η Τσεχία γίνεται η πρώτη ξένη χώρα που στέλνει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία
Εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία συνέρχονται σήμερα και αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, έχοντας την αντιπαράθεση με τη Ρωσία στο πρώτο πλάνο των επικίνδυνων για τους λαούς σχεδιασμών τους που ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου χτες στις Βρυξέλλες, δίνοντας την ατζέντα της Συνόδου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι υπουργοί θα ασχοληθούν με τον «πόλεμο του Πούτιν», ενώ εστιάζοντας στα γεγονότα στην πόλη Μπούκα, είπε ότι «οι ακρότητες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», με το ΝΑΤΟ συμμέτοχο στις «έρευνες».

Θύμισε ότι εδώ και 10 χρόνια οι ΝΑΤΟικοί εκπαιδεύουν και εκσυγχρονίζουν τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, και σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, όπως είπε, να κάνουν πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, σε σύγκριση με το 2014.

Τόνισε δε ότι οι «σύμμαχοι» είναι αποφασισμένοι να παράσχουν κι άλλο οπλισμό στην Ουκρανία, όπως και έξτρα χρηματοδότηση.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα παράσχουν «βοήθεια» και στη Γεωργία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τις οποίες βλέπουν ως επόμενα πεδία αντιπαράθεσης.

Στη Σύνοδο θα παραστούν και οι ΥΠΕΞ Ουκρανίας, Γεωργίας, Φινλανδίας και Σουηδίας, όπως και ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ.

Η ηγεσία της Φινλανδίας συζήτησε πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ με «σχεδόν όλα» τα 30 μέλη του και θα υποβάλει μια έκθεση στο Κοινοβούλιο της χώρας μέχρι τα μέσα Απρίλη, δήλωσε στο «Ρόιτερς» ο Φινλανδός ΥΠΕΞ, Π. Χααβίστο.

Παράλληλα, στη λογική του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ», με μέτωπο και προς την Κίνα, προγραμματίζεται σε ειδική συνεδρία οι ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας να υποδεχτούν τους ομολόγους τους από Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία. Με τον Στόλτενμπεργκ να μιλά χτες για «ένταση της συνεργασίας» σε πεδία όπως ο έλεγχος στους εξοπλισμούς, η «θαλάσσια ασφάλεια» κ.λπ., ιδιαίτερα καθώς η Κίνα «είναι απρόθυμη να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή».

Επίσης, στην υπουργική σύνοδο θα συζητήσουν την υπό «επικαιροποίηση» «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, κείμενο - δόγμα της λυκοσυμμαχίας που θα καθορίσει τη στάση της στις ιμπεριαλιστικές κόντρες και ανταγωνισμούς της επόμενης δεκαετίες, τη δομή και ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεών της κ.λπ. Βάζουν τις τελευταίες πινελιές, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνη, στη Μαδρίτη, όπου και θα εγκριθεί και επισήμως από τους ηγέτες των 30 κρατών - μελών.

Ενισχύεται το ΝΑΤΟ από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα

Πάντως, το ΝΑΤΟ ενισχύει τα στρατεύματά του και τη συγκέντρωση εξοπλισμού στην Ανατολική Ευρώπη, προδιαγράφοντας την παρατεταμένη και εντεινόμενη αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Οπως επισήμανε ο Γερμανός στρατηγός Εμ. Τσορν, «αυτήν τη στιγμή, δεν βλέπουμε σημάδια επικείμενης ρωσικής επίθεσης σε χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ», επομένως υπάρχει ακόμη χρόνος το ΝΑΤΟ να επεκτείνει τις ικανότητές του και «να ενισχύει την ανατολική πλευρά». Ο στρατηγός αποκάλυψε ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε «να αναπτύξει τις απαραίτητες ομάδες μάχης σε όλες τις χώρες από τη Βαλτική Θάλασσα έως τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τα τέλη Μαΐου».

Η Γερμανία αναμένεται επίσης να παράσχει στο ΝΑΤΟ μια πλήρως εκσυγχρονισμένη μεραρχία το 2025, αποτελούμενη από 15.000 μέλη «εκπαιδευμένα, εξοπλισμένα και έτοιμα για δράση».

Επιταχύνονται τα εξοπλιστικά προγράμματα στην Ευρώπη

Με τη ρωσική εισβολή επιταχύνεται και η πώληση αμερικανικών και άλλων εξοπλισμών στην Ευρώπη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση 8 μαχητικών αεροσκαφών «F-16» και συνοδευτικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Βουλγαρία έναντι 1,67 δισ. δολαρίων. Δεν διευκρινίστηκε αν αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη μεταφορά στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών σοβιετικής κατασκευής, τα οποία διαθέτει η Βουλγαρία.

Το Κίεβο έχει ζητήσει από τη Δύση μαχητικά αεροσκάφη «MiG-29» που διαθέτουν ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, όμως αυτό έχει προς το παρόν απορριφθεί, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Η Πολωνία υπέγραψε χτες συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά 250 αρμάτων μάχης «Abrams» ύψους 4,75 δισ. δολαρίων, καθώς η Βαρσοβία ενισχύει το οπλοστάσιό της για να αποτρέψει μια πιθανή ρωσική επιθετική ενέργεια. Επίσης, στην Πολωνία θα αναπτυχθεί και μια εγκατάσταση αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ.

Παράλληλα, Τουρκία και Σερβία εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς αμυντικών συστημάτων και αεροπλάνων από τη Γαλλία, αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα META-DEFENSE.FR, η Τουρκία ενδιαφέρεται για το γαλλοϊταλικό αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα SAMP/T και έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις.

Για τη Σερβία, η εφημερίδα «La Tribune» αναφέρει ότι θα είναι ενδεχομένως η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα - μετά την Ελλάδα και την Κροατία - που θα επιλέξει τα γαλλικά μαχητικά «Rafale». Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι συζητά για την αγορά 6 τέτοιων αεροσκαφών από τη γαλλική «Dassault».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ