Τετάρτη 6 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Εντονες αβεβαιότητες και νέες ενισχύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες αναφορικά με τη διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, ενώ το τελευταίο διάστημα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές εστιάζουν στην έντονη αβεβαιότητα σχετικά με τους αναμενόμενους ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, που βέβαια θα συμπαρασύρουν και την εξέλιξη των κρατικών προϋπολογισμών το επόμενο διάστημα.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ στο Λουξεμβούργο, ενώ βέβαια οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται για το επόμενο διάστημα εν αναμονή και της νέας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις Εαρινές Προβλέψεις. Σε κάθε περίπτωση ο ρυθμός ανάκαμψης για τη φετινή χρονιά αναμένεται σημαντικά χαμηλότερος από το αρχικό επίπεδο, ενώ τα παζάρια συνεχίζονται γύρω από το εύρος των μέτρων ενίσχυσης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μετά τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, δήλωσε ότι «αυτή η κρίση, από την πλευρά της προσφοράς, διογκώνει τις τιμές στην Ενέργεια, ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, περιορίζει τζίρους επιχειρήσεων, ενισχύει την αβεβαιότητα, φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική», λέγοντας πως «κανένα ευρωπαϊκό κράτος - μέλος δεν μπορεί από μόνο του να την αντιμετωπίσει, ούτε να καλύψει το κόστος που αυτή συνεπάγεται».

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΝΔ ετοιμάζεται να καταθέσει συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό με πρόσθετες δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις κυβέρνησης και «θεσμών» της ΕΕ αναφορικά με τον τελευταίο κύκλο της ενισχυμένης εποπτείας που εφαρμόζεται στην ελληνική οικονομία. Η φάση της λεγόμενης μεταμνημονιακής εποπτείας αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο φέτος, ενώ τυχόν εκκρεμότητες θα ενσωματωθούν στη διαδικασία των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ