Τρίτη 12 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Διαβουλεύσεις για άλλο ένα «τρίγωνο συνεργασίας» του κεφαλαίου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο πρώτος γύρος «πολιτικών διαβουλεύσεων» μεταξύ των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ιορδανίας έγινε χτες στην κυπριακή πρωτεύουσα, σηματοδοτώντας την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε, στη συνάντηση συζητήθηκαν η συνεργασία σε τομείς όπως η «αντιτρομοκρατική συνεργασία» και η «ασφάλεια», το Προσφυγικό, η «προστασία αρχαιοτήτων», αλλά και Τουρισμός, Αγροτικά, Ενέργεια, Υγεία, Μεταφορές, οι σχέσεις ΕΕ - Ιορδανίας, η διαχείριση του νερού, η προστασία του περιβάλλοντος κ.τ.λ.

Στο ίδιο κείμενο καταδικάζεται η «τρομοκρατία» και γίνεται ειδική αναφορά στην ανάγκη για «αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των συγκρούσεων της περιοχής, με στόχο την αντιμετώπιση του σεχταρισμού και του εξτρεμισμού, φαινόμενα τα οποία δημιουργούν εύφορο έδαφος για τις τρομοκρατικές ομάδες». Για τη μετανάστευση σημειώνονται η ανάγκη για «μια ολιστική προσέγγιση για την εξεύρεση λύσεων» και η σημασία «της αποτελεσματικής καταπολέμησης των παράνομων δικτύων λαθρομετανάστευσης», όπως και η σημασία της «ενεργού αλληλεγγύης και συνεργασίας της Ευρώπης».

Ακόμα, υπογραμμίζεται πως συζητήθηκαν τρόποι «τριμερούς συνεργασίας σε πολυμερή φόρουμ και ανταλλάχθηκαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα, ειδικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή».

Θυμίζουμε, είχαν προηγηθεί τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών κρατών και επίσκεψη στην Ιορδανία του Ελληνα υπουργού Αμυνας. Ολα, στο πλαίσιο της προσπάθειας και της ελληνικής κυβέρνησης να στήσει άλλο ένα «τρίγωνο συνεργασίας», μετά από αυτά με Κύπρο - Αίγυπτο και Κύπρο - Ισραήλ. Στόχος, μάλιστα, είναι κι ένα «τετράγωνο συνεργασίας» Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ιορδανίας.

Νέα επίσκεψη Νούλαντ;

Στο μεταξύ, κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι στις 19 Απρίλη θα κάνει νέα επίσκεψη στην Κύπρο η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία μάλιστα πρώτα θα βρεθεί στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η Νούλαντ θα συναντήσει τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Οι επαφές της στην Αγκυρα θα αφορούν το Συριακό, την τρομοκρατία και την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ