Τρίτη 5 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΟΥΛΑΝΤ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ
«Συντονισμός» για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα σχέδια ΝΑΤΟικής «συνοχής»

Προηγούμενα χτες ανακοίνωσε από την Αγκυρα τα εγκαίνια του «Στρατηγικού Μηχανισμού» ΗΠΑ - Τουρκίας

Από την επίσκεψη Δένδια στην Οδησσό
Από την επίσκεψη Δένδια στην Οδησσό
Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα το απόγευμα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, στο πλαίσιο περιοδείας της στην Ευρώπη.

Η περιοδεία της Νούλαντ ξεκίνησε το Σάββατο από τη Γαλλία, ενώ περιλαμβάνει επίσημες επαφές και σε Τουρκία, Κύπρο και στη συνέχεια στη Γερμανία, με φόντο την κλιμάκωση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών απέναντι σε Ρωσία και Κίνα. Οπως σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η περιοδεία Νούλαντ έχει στόχο «να ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις, να δώσει έμφαση στην υποστήριξη της Ουκρανίας και να συντονίσει την απάντηση στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία χωρίς πρόκληση (στις 24 Φεβρουαρίου)».

Αλλωστε, η Νούλαντ ξέρει και με το παραπάνω για την Ουκρανία: Ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τότε, από κοινού με τον Πάιατ, πρέσβη στην Ουκρανία την ίδια περίοδο, πρωτοστάτησαν στο αμερικανοΝΑΤΟικό πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία που έχει μετατρέψει τον λαό της Ουκρανίας σε «σάκο του μποξ».

Στο πλαίσιο αυτό η συζήτηση στην Ελλάδα θα αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, τη «στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ σε όλους τους τομείς», καθώς και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου επιταχύνονται τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και «ΝΑΤΟικής συνοχής». Διόλου τυχαία νωρίτερα σήμερα προγραμματίζεται στην Αθήνα και τριμερής των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, και αύριο, Τετάρτη, η Νούλαντ πάει στην Κύπρο, ενώ χτες βρέθηκε στην Τουρκία.

Εκεί αποτυπώνοντας ότι «καλπάζουν» τα σχέδια για τη διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή «εγκαινιάστηκε» ο Στρατηγικός Μηχανισμός ΗΠΑ-Τουρκίας.

Οπως σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ-Τουρκίας: «Σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Πρόεδροι Μπάιντεν και Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία εγκαινίασαν τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ-Τουρκίας στις 4 Απριλίου στην Αγκυρα», ενώ τονίζεται πως οι δυο αντιπροσωπείες «συναντήθηκαν στην Αγκυρα για να εξετάσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η οικονομική και αμυντική συνεργασία, η αντιτρομοκρατία και βασικοί τομείς κοινού περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Τουρκίας να διευκολύνει μια δίκαιη διπλωματική λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου».

Ανακοινώθηκε ακόμη πως η υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Marisa Lago θα επισκεφθεί την Αγκυρα στις 5-6 Απριλίου για να προωθήσει τους στόχους οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας του Στρατηγικού Μηχανισμού, ενώ οι δυο πλευρές «προσβλέπουν σε μια συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού αργότερα το 2022».

Στο μεταξύ, χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή την ανεύρεση πτωμάτων με πολιτικά στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας (που η κυβέρνηση Ζελένσκι έσπευσε να χρεώσει στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις), με ανάρτησή του εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, προσθέτοντας ότι «οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», όπως και ότι «η Ελλάδα στέκεται δίπλα στην Ουκρανία».

Το ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του έσπευσε και αυτό να καταδικάσει «απερίφραστα τα ανατριχιαστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής εναντίον Ουκρανών πολιτών αμάχων». Τονίζοντας δε ότι «οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων αυτών πρέπει να λογοδοτήσουν», κάλεσε «για την άμεση διερεύνηση των εγκλημάτων και την τιμωρία των υπευθύνων».

Προηγουμένως, την Κυριακή, επίσκεψη στην Οδησσό πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ενώ σε λειτουργία τέθηκε εκ νέου το ελληνικό προξενείο στην πόλη, το μοναδικό χώρας της ΕΕ, σε άλλο ένα δείγμα του ρόλου που επιθυμεί να διαδραματίσει η κυβέρνηση, για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας, στην περιοχή και την ιμπεριαλιστική σύγκρουση που διεξάγεται. Μεταφέροντας και ανθρωπιστική βοήθεια για την ελληνική ομογένεια, αλλά και για το σύνολο του πληθυσμού της πόλης, ο υπουργός είχε επαφές με μια σειρά από παράγοντες της περιοχής, όπου ανέλαβε δέσμευση να μεταφέρει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, «αυτά που πρέπει να μεταφερθούν».

Την ...ευαρέσκειά του για τη μετάβαση Δένδια στην Οδησσό εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αμερικανός συνεχάρη τον Δένδια και εξέφρασε την «ιδιαίτερη εκτίμηση της χώρας του στις ενέργειες του υπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών εν γένει, για τη στήριξη της ομογένειας, καθώς και για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Εξάλλου, χτες ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, συζητώντας «πώς μπορούμε ως Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά και ως ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι, να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κρίση του 21ου αιώνα». Εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βούληση των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων να συμμετάσχουν στο «φαγοπότι» που θα ακολουθήσει την καταστροφή, είπε ότι «η Ελλάδα, με τις όποιες δυνατότητές της, θα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κων. Φλώρου, με τον πρέσβη της Ουκρανίας, Sergii Shutenko. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον υπουργό να υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «παρέχει από την πρώτη στιγμή κάθε δυνατή υποστήριξη και βοήθεια σε πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ουκρανία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ