Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ
Υποκρισία και επικίνδυνα σχέδια με... «ανθρωπιστικό» φερετζέ

Στη σκιά της σφαγής που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι της Γάζας και της έντασης της κατοχικής βίας στη Δυτική Οχθη, αναπτύσσεται διπλωματική κινητικότητα προς διάφορες κατευθύνσεις, από όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στους ανταγωνισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Μετά το μπαράζ επαφών που πραγματοποίησε μέχρι την περασμένη Δευτέρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, σε Ισραήλ, Δυτική Οχθη, Ιορδανία, Ιράκ, Κύπρο και Τουρκία, διπλωματική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, οργανώνοντας την Πέμπτη διεθνή διάσκεψη για τη Γάζα, στο Παρίσι, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, δεκάδων ακόμα χωρών (μεταξύ τους της Ελλάδας και της Κύπρου), του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού και διεθνών ΜΚΟ.

Πίσω από τα «ανθρωπιστικά» κροκοδείλια δάκρυα και τα γενικόλογα ευχολόγια που χαρακτήρισαν τη Σύνοδο, κρύβονταν πολυποίκιλα σχέδια κατά των Παλαιστινίων, όπως αυτό του βίαιου ξεριζωμού τους και της μεταφοράς τους σε άλλες χώρες, αλλά και γενικότερα για τους ανταγωνισμούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Χαρακτηριστικά, δεκάδες αξιωματούχοι κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες το ένα λεπτό καμώνονταν πως νοιάζονταν για τους Παλαιστίνιους αμάχους και το επόμενο «επιβεβαίωναν» το λεγόμενο «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Ο Γάλλος Πρόεδρος απηύθυνε εκκλήσεις για «ανθρωπιστική παύση» των βομβαρδισμών «πάρα πολύ γρήγορα», ζητώντας σε επόμενη φάση «εκεχειρία». Ο ίδιος που πριν μερικές μέρες δήλωνε την ετοιμότητα της Γαλλίας να διευρύνει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και κατά της Χαμάς, ανέφερε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» να προστατευτούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας...

Οι διαβουλεύσεις στο περιθώριο της συνόδου φάνηκαν να επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στο ζήτημα των «θαλάσσιων ανθρωπιστικών διαδρόμων», με τις κυβερνήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα να σιγοντάρουν τις προσπάθειες για το άνοιγμά τους, ώστε να διεκδικήσουν μελλοντικά ανταλλάγματα για λογαριασμό της αστικής τάξης.

Μπαράζ περιφερειακών συναντήσεων στο Ριάντ

Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό απασχόλησαν τρεις περιφερειακές συναντήσεις. Η μία έγινε την Παρασκευή και αφορούσε τη Σύνοδο Κορυφής Σαουδικής Αραβίας και Αφρικανικών χωρών. Για το Σάββατο έχει προγραμματιστεί εκτάκτως σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου και την Κυριακή η σύγκληση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (με τη συμμετοχή και του Ιρανού Προέδρου Ε. Ραϊσί).

Την Παρασκευή κατά την έναρξη της σαουδαραβο-αφρικανικής συνόδου, ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ζήτησε τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. «Καταδικάζουμε τη στρατιωτική επίθεση που αντιμετωπίζει η Λωρίδα της Γάζας και τη στοχοποίηση αμάχων και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές. Τονίζουμε την ανάγκη να σταματήσει αυτός ο πόλεμος και ο βίαιος εκτοπισμός Παλαιστινίων».

Την ίδια μέρα οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου προετοιμάζοντας την έκτακτη σύνοδο αναφέρθηκαν στην ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις «που θα οδηγήσουν σε άμεση παύση» των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκδώσει απόφαση (σύμφωνα με ρεπορτάζ της αραβικής εφημερίδας «Αawsat») με σκοπό «την άμεση παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων, παρέχοντας προστασία στους αμάχους, απελευθερώνοντας αιχμαλώτους και ομήρους, σταματώντας τον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων».

Προειδοποιήσεις για διάχυση του πολέμου

Παράλληλα συνεχίζονται και οι προειδοποιήσεις για διάχυση του πολέμου.

Την Παρασκευή, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Καταριανό ομόλογό του, Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι, προειδοποίησε ότι η επέκταση του πολέμου που διεξάγεται στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς είναι «πλέον αναπόφευκτη».

«Εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης του πολέμου πάνω στους άμαχους κατοίκους της Γάζας, η επέκταση του πεδίου του πολέμου έχει πλέον καταστεί αναπόφευκτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν συναντήθηκε την Πέμπτη στο Ουζμπεκιστάν, στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας με τον Ιρανό ομόλογό του, Ε. Ραϊσί, διαμηνύοντας πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο «εγγυήτριας» δύναμης, για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Μέρος στους σχεδιασμούς για την «επόμενη μέρα» πήρε την Παρασκευή και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ν. Μικάτι, προτείνοντας (σύμφωνα με ρεπορτάζ του American Foreign Policy που τον επικρότησε) ένα «ειρηνευτικό» σχέδιο τριών σημείων. Στο πρώτο βήμα, προτείνει πενθήμερη εκεχειρία στη διάρκεια της οποίας η Χαμάς θα ελευθερώσει κάποιους από τους Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος Ισραήλ - Γάζας για ανθρωπιστική βοήθεια. Σε δεύτερο βήμα προτείνεται έναρξη διαπραγματεύσεων για ανταλλαγή αιχμαλώτων και κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και σε τρίτο στάδιο η πραγματοποίηση διεθνούς Συνόδου Κορυφής για λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό. Ο Μικάτι, μιλώντας στη συνέχεια και στο βρετανικό περιοδικό «The Economist», υποστήριξε πως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ θα κατέθεταν τα όπλα τους εάν υπήρχε διεθνής συμφωνία για «συνολική ειρήνη» στο Παλαιστινιακό.

Τέλος, την Παρασκευή, ο Ρώσος πρεσβευτής στο Ισραήλ, Αν. Βίκτοροφ, πρότεινε συνάντηση σε επίπεδο υπουργών για το Παλαιστινιακό με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Τη Δευτέρα προηγήθηκε ρωσική έκκληση για τερματισμό του βομβαρδισμού της Γάζας και επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός ευρύτερου πολέμου και η αύξηση της «τρομοκρατικής δραστηριότητας». Παράλληλα, μες στη βδομάδα καταγράφηκαν μια σειρά αντεγκλήσεις μεταξύ Μόσχας και Τελ Αβίβ, μεταξύ άλλων για τις τοποθετήσεις τους στον ΟΗΕ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ