Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΥΕΜΕΝΗ
Αύξηση των συγκρούσεων με ισραηλινά και αμερικανικά στρατεύματα

Καθώς συνεχίζεται η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό πυκνώνουν καθημερινά και οι συγκρούσεις στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου αλλά και οι επιθετικές ενέργειες διαφόρων σιιτικών πολιτοφυλακών και οργανώσεων φιλικών στο Ιράν κατά αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής σε Συρία και Ιράκ.

Την Παρασκευή, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά 7 μαχητές της οργάνωσης, αποφεύγοντας να διευκρινίσει τις ακριβείς συνθήκες ή την τοποθεσία στην οποία καταγράφηκαν τα θύματα. Μετά και από αυτήν την εξέλιξη, ο συνολικός απολογισμός των μελών της Χεζμπολάχ που έχουν σκοτωθεί από την αρχή των συγκρούσεων στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου πριν από έναν και πλέον μήνα ανέρχεται σε τουλάχιστον 68.

Την Πέμπτη, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 15ήμερο, ο αμερικανικός στρατός έπληξε από αέρος «εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων» στη Συρία, που σχετίζεται (σύμφωνα με το Πεντάγωνο) με το Ιράν, σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών σε βάσεις τους σε Συρία και Ιράκ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την ίδια μέρα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, ανέφερε ότι οι επιθέσεις αυτές έγιναν δήθεν «σε νόμιμη άμυνα» για πλήγμα εναντίον εγκατάστασης στην ανατολική Συρία, την οποία τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν καταλάβει σε αντίθεση με τη θέληση της συριακής κυβέρνησης. Με περισσό θράσος ο Οστιν προειδοποίησε ότι εάν οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων συνεχιστούν, οι ΗΠΑ είναι «καθ' όλα έτοιμες να αναλάβουν περαιτέρω αναγκαία μέτρα» για να τα «προστατεύσουν».

Μερικές ώρες πριν από τη συγκεκριμένη επίθεση των ΗΠΑ, οι Υεμενίτες Χούθι κατέρριψαν αμερικανικό drone καθώς πετούσε στα ανοιχτά της χώρας τους και στη συνέχεια εξαπέλυσαν άλλη μια επίθεση προς τη μεριά της ισραηλινής πόλης Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ