Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Αμβούργου και σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία

Από τις κινητοποιήσεις και τις συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία
Από τις κινητοποιήσεις και τις συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία
Σε νέα μεγάλη κινητοποίηση έχουν προγραμματίσει να προχωρήσουν το Σάββατο οι λιμενεργάτες του Αμβούργου, στη Γερμανία, οι οποίοι από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν μαζικές απεργίες, μέσα από συλλογικές διαδικασίες και με στόχο την εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Την ολόπλευρη αλληλεγγύη του εκφράζει το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωσή του: «Η εξαγορά του λιμανιού του Αμβούργου από το μονοπωλιακό μεγαθήριο της MSC, παράλληλα με την επένδυση του μονοπωλιακού ομίλου της COSCO στο ίδιο λιμάνι, έναν και μόνο στόχο έχει, την αύξηση των κερδών τους, κόντρα στα συμφέροντα και τις αγωνίες των λιμενεργατών (...) Οι αγώνες σε μια σειρά από μεγάλα λιμάνια αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν "καλές" και "υγιείς" επενδύσεις μονοπωλίων, που το μόνο που στοχεύουν είναι κι άλλα κέρδη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην απεργία που ξεκίνησαν οι λιμενεργάτες του Αμβούργου και στις κινητοποιήσεις τους. Στον αγώνα σας δεν είστε μόνοι».

Παράλληλα, σε αγωνιστική τροχιά βαδίζουν και οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ (UKD), οι οποίοι, μετά από κάλεσμα του συνδικάτου Ver.di, προχώρησαν σε προειδοποιητική απεργία, από κοινού με εργαζόμενους των θυγατρικών εταιρειών του νοσοκομείου (UKM, GSD, GKD), ζητώντας αύξηση του μισθού τους, κατοχυρωμένη από τη Συλλογική Σύμβαση. Τη σκυτάλη των απεργιακών κινητοποιήσεων πήραν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολωνίας, ενώ στα τέλη της βδομάδας κινητοποιήσεις έκαναν και οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Βόννης, του Μίνστερ και του Εσσεν.


Το συνδικάτο Ver.di απαιτεί αυξήσεις τουλάχιστον 10,5% επί του βασικού μισθού, για τους περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους του Δημοσίου. Για τους εκπαιδευόμενους (Auszubildende) ο μισθός θα πρέπει να αυξηθεί κατά 200 ευρώ και να εξασφαλιστεί η μόνιμη απασχόληση μετά την επιτυχία στην τελική εξέταση. Από τη μεριά της, η εργοδοσία παραμένει αδιάλλακτη, καθώς στους δύο προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων δεν παρουσίασε καμία προσφορά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ