Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ξεπέρασαν τους 11.000 οι σκοτωμένοι στη Γάζα από τις επιθέσεις του κατοχικού στρατού

Ισραηλινές απειλές, βόμβες και επιθέσεις οδηγούν σε μαζικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα

Copyright 2023 The Associated

Τις 35 μέρες συμπλήρωσε την Παρασκευή η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας, με πάνω από 11.000 Παλαιστινίους να έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια να έχουν εκτοπιστεί βίαια από τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να συνεχίζει το έγκλημα έχοντας την πλήρη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Κάθε μέρα ο τραγικός απολογισμός των νεκρών και των τραυματιών από την επίθεση του Ισραήλ ανεβαίνει κατά εκατοντάδες θύματα: Την Παρασκευή οι σκοτωμένοι Παλαιστίνιοι ξεπέρασαν τους 11.080, εκ των οποίων τα 4.500 ήταν παιδιά.

Οι τραυματίες είναι πάνω από 27.500, ενώ οι εκτοπισμένοι άμαχοι ξεπερνούν το 1,5 εκατ. άτομα, από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούν πως έχουν ισοπεδωθεί πλήρως ή έχουν υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές οι κατοικίες ενός στους δύο κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα.

Τραγική κατάσταση διαμορφώνει και ο απάνθρωπος ισραηλινός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα, καύσιμα απαραίτητα για την παραγωγή Ενέργειας κ.ά.

Χτυπούν συνεχώς νοσοκομεία για να διώξουν τους αμάχους


Copyright 2023 The Associated

Εξοπλισμένος με άφθονα οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ και άλλους «δυτικούς» συμμάχους, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός χτυπά λυσσαλέα τους αμάχους από εδάφους και αέρος.

Μεταξύ άλλων, εξαπολύει διαρκώς επιθέσεις και σε μεγάλα νοσοκομεία της πόλης της Γάζας, σε μία προσπάθεια να αναγκάσει τους δεκάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν καταφύγει σε αυτά να ξεριζωθούν και να τραβήξουν για τον νότο, στο πλαίσιο σχεδιασμών για την «επόμενη μέρα», που θέλουν εκατομμύρια Παλαιστίνιους να εκτοπίζονται και τη βόρεια Γάζα να μετατρέπεται σε «νεκρή ζώνη».

Από το βράδυ της Πέμπτης, οπότε ανακοινώθηκαν οι υποτιθέμενες «τετράωρες παύσεις» σε «συγκεκριμένα σημεία της βόρειας Γάζας» για τη μαζική απομάκρυνση αμάχων από τον βορρά προς τον νότο, έως το μεσημέρι της Παρασκευής, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χτύπησαν ταυτόχρονα πέντε μεγάλα νοσοκομεία της πόλης της Γάζας (Αλ Σίφα, Ινδονησιακό νοσοκομείο, Νοσοκομείο Αλ Κουντς, Αλ Ραντίσι και παιδιατρικό νοσοκομείο αλ Νασρ) σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους (ανάμεσά τους παιδιά) και τραυματίζοντας σοβαρά και ακρωτηριάζοντας άλλους.

Καταγγέλλεται μάλιστα ότι στον περίβολο νοσοκομείων ρίχθηκαν ακόμη και αμερικανικοί πύραυλοι αέρος - εδάφους Hellfire RX9, που φέρουν λεπίδες με σκοπό τον ακρωτηριασμό και τον θάνατο των στόχων τους... Δεν έλειψε ούτε αυτήν τη φορά η απαγορευμένη χρήση σε κατοικημένες περιοχές βομβών λευκού φωσφόρου, που προκαλούν τρομακτικά εγκαύματα, φρικτούς πόνους και θάνατο.

Η δε Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι 20 τραυματίστηκαν όταν περισσότεροι παιδιά - ότι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον του νοσοκομείου Αλ Κουντς στην πόλη της Γάζας.

Στο στόχαστρο βρίσκονται ακόμα και τα ασθενοφόρα...

Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασραφ αλ Κίντρα, ζήτησε από αξιωματούχους του ΟΗΕ την Παρασκευή να πάνε στα νοσοκομεία αλ Ραντίσι και αλ Νασρ για να προστατεύσουν τους αμάχους που βάλλονται από τον ισραηλινό στρατό με πρόσχημα υπόγεια «διοικητήρια» της Χαμάς. Ο Κίντρα τόνισε πως ειδικά στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Νασρ ο ισραηλινός στρατός εμπόδιζε συστηματικά την Παρασκευή τα ασθενοφόρα να πλησιάσουν για να μεταφέρουν εκεί τραυματισμένα παιδιά...

Το απόγευμα της Παρασκευής, η απειλή για μακελειό σε νοσοκομεία της Γάζας έγινε ακόμη μεγαλύτερη, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ισραηλινά τανκς περικύκλωσαν τέσσερα νοσοκομεία: Το παιδιατρικό Αλ Ραντίσι, το Αλ Νασρ, το κυβερνητικό νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Ψυχικής Υγείας.

Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν το κράτος - δολοφόνο

Η δε κυβέρνηση των ΗΠΑ, την ίδια ώρα που αναμασά προκλητικά κάτι μισόλογα περί «ελαχιστοποίησης των απωλειών σε αμάχους» - υπό την πίεση και της αυξανόμενης αντίθεσης των λαών όλου του κόσμου στη σφαγή στη Γάζα - στέλνει κι άλλα όπλα στο ήδη πάνοπλο κράτος - δολοφόνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Wall Street Journal», η κυβέρνηση Μπάιντεν εξασφάλισε εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 320 εκατ. δολαρίων για το Ισραήλ, διαθέτοντας «έξυπνες βόμβες» τύπου SPICE (Smart, Precise Impact, Cost-Effective). Οι βόμβες αυτές θα χρησιμοποιούνται από μαχητικά για «αεροπορικά πλήγματα χειρουργικής ακρίβειας», όπως αναφέρεται, και κατασκευάζονται από τη θυγατρική της ισραηλινής «Rafael Advanced Defence Systems» στις ΗΠΑ, την εταιρεία «Rafael USA».

Το δε διαδικτυακό «The Intercept», αναφερόμενο στις αποστολές όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, επεσήμανε στις 7 Νοέμβρη ότι υπάρχει ένα «πέπλο μυστικότητας», αναντίστοιχο με τις ανακοινώσεις για τα όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι ήδη στις 23 Οκτώβρη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, είχε ομολογήσει ότι η αμερικανική «βοήθεια ασφαλείας γίνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση».

Παράλληλα, στο ρεπορτάζ αναφέρονται οι δηλώσεις Αμερικανού στρατηγού - που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του - ότι οι ΗΠΑ δίνουν και όπλα που χρησιμοποιούνται σε αστικά περιβάλλοντα και οδηγούν σε πλήγματα σε βάρος αμάχων, γι' αυτό και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν επιθυμεί τη δημοσιοποίησή τους.

Ολα αυτά ενώ διάφορα επιτελεία προετοιμάζουν το έδαφος για ακόμη περισσότερα τρομοκρατικά ισραηλινά χτυπήματα σε βάρος αμάχων: Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε προ ημερών ο Ισραηλινός απόστρατος υποστράτηγος Γιόρα Αϊλαντ, ο οποίος με αφορμή την επίσκεψη του διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, στο Ισραήλ, εξέφρασε την ελπίδα πως οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια επιχείρηση του ισραηλινού στρατού μέσα σε μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας, ακόμη και εάν στοίχιζε τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους...

Την προηγούμενη Κυριακή εξάλλου ο Ισραηλινός υπουργός Ιερουσαλήμ και Κληρονομιάς, Αμιχάι Ελιγιάχου, έριξε στο τραπέζι «πρόταση» ακόμη και για... ρίψη πυρηνικής βόμβας στη Γάζα, η οποία αποδοκιμάστηκε επισήμως από τον Νετανιάχου.

Ρωσία και Ιράν, ωστόσο, έσπευσαν να ζητήσουν από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να στείλει επιθεωρητές πυρηνικών όπλων στο Ισραήλ για να κάνουν έρευνες (το Ισραήλ επισήμως δεν παραδέχεται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, αν και υπολογίζεται ότι έχει δεκάδες πυρηνικές κεφαλές).

Σε κάθε περίπτωση, καθώς η σφαγή στη Γάζα πλέον δεν κρύβεται, «ανησυχία» για το υψηλό κόστος του πολέμου σε ζωές αμάχων εξέφρασε την Παρασκευή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν από το Νέο Δελχί, δηλώνοντας πως όσο πιο πολύ διαρκούν οι επιθέσεις, τόσο πιο πιθανό είναι να αυξηθούν περαιτέρω οι αντιδράσεις κατά Ισραήλ και ΗΠΑ.

ΟΗΕ: Ερευνα για τη «χρήση εκρηκτικών όπλων υψηλής επίδρασης»

Με φόντο τους δολοφονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τα αποτρόπαια εγκλήματα όπως οι επανειλημμένοι ισοπεδωτικοί βομβαρδισμοί με τεράστιες βόμβες σε προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως της Τζαμπαλίγια, ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, ζήτησε την διενέργεια έρευνας για τη «χρήση εκρηκτικών όπλων υψηλής επίδρασης», επισημαίνοντας πως προκαλούν «αδιάκριτα πλήγματα και καταστροφές» σε αμάχους και υποδομές που χρησιμοποιούν πολίτες.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Αμμάν της Ιορδανίας, ο Τουρκ ζήτησε επίσης από την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει το πογκρόμ διώξεων, τρομοκρατίας, κακοποιητικής βίας, ταπεινώσεων και άλλων βίαιων ενεργειών κατά των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης από τον ισραηλινό στρατό και εποίκους.

Στις αρχές της βδομάδας, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, είχε αποδοκιμάσει τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, επισημαίνοντας πως σε αυτούς υπάρχει «σαφώς κάτι λάθος» λόγω του υψηλού αριθμού νεκρών αμάχων.

Μαζικός εκτοπισμός αμάχων από τη βόρεια Γάζα

Στο μεταξύ, συνεχίζεται καθημερινά το ρεύμα αναγκαστικού εκτοπισμού δεκάδων χιλιάδων αμάχων από το βόρειο τμήμα της Γάζας προς τον νότο.

Υπό την απειλή των ισραηλινών τελεσιγράφων, των δολοφονικών βομβαρδισμών και της χερσαίας επίθεσης των κατοχικών δυνάμεων, από την προηγούμενη Κυριακή έως το βράδυ της Πέμπτης απομακρύνθηκαν από τη βόρεια Γάζα 120.000 άμαχοι, κρατώντας στα χέρια λευκές σημαίες και περπατώντας πεζή μέσω κεντρικής λεωφόρου, αντικρίζοντας και στις δύο πλευρές της δεκάδες πτώματα από μάχες ή από αεροπορικές επιδρομές.

Αυτός ο βίαιος εκτοπισμός «κουμπώνει» με τα σχέδια Ισραήλ - ΗΠΑ για μετατροπή τουλάχιστον της βόρειας Γάζας σε «νεκρή», «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη».

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς εντάσσονται και προτάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων (μεταξύ των οποίων και από Αθήνα και Λευκωσία στο πλαίσιο της κυπριακής πρωτοβουλίας «Amalthea Initiative») που πρωτοστατούν στο άνοιγμα «θαλάσσιων ανθρωπιστικών διαδρόμων», με στόχο όχι μόνο τη χρήση τους για «ανθρωπιστικούς λόγους» αλλά και για πιθανές εκτοπίσεις Παλαιστινίων σε άλλες χώρες, καθώς και για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πιθανή περίπτωση επέκτασης της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή.

Η πιθανότητα μεγάλης διάρκειας της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη Γάζα προκαλεί «προειδοποιήσεις» από την αμερικανική ηγεσία, όπως από τον νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Τσαρλς Κ. Μπράουν, που προειδοποίησε την Πέμπτη πως σε περίπτωση που κρατήσει σε βάθος χρόνου η επίθεση του Ισραήλ και πολλαπλασιάζονται περαιτέρω οι ήδη υψηλοί αριθμοί Παλαιστινίων αμάχων που πέφτουν νεκροί ή τραυματίζονται, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες επέκτασης της σύγκρουσης αλλά και αύξησης των Παλαιστινίων που θα θελήσουν να ενταχθούν στη Χαμάς.

Ο στρατηγός Μπράουν δεν τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ μιας σύντομης εκστρατείας, ωστόσο προειδοποίησε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορεί να παραταθούν για περισσότερο από το αναμενόμενο.

Δηλώσεις και σχεδιασμοί για την «επόμενη μέρα» της κατοχής

Οι επισημάνσεις του στρατηγού Μπράουν «συμπληρώνουν» εκείνες που έκανε την Τρίτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, όταν είπε πως το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών «δουλεύει όλα τα διπλωματικά κανάλια» προκειμένου να δώσει στον ισραηλινό στρατό το διεθνές «περιθώριο χρόνου» για να συνεχίσει τη στρατιωτική εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα παραπάνω συνδυάζονται και με τις εκτιμήσεις του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, στο «Politico», πως στο Ισραήλ απομένουν «λίγες μόλις βδομάδες» για να εξαλείψει τη Χαμάς, καθώς η κοινή γνώμη - κυρίως στις ΗΠΑ - στρέφεται γρήγορα εναντίον του λόγω των επιθέσεων στη Γάζα.

Ο Μπάρακ υποστήριξε πως, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση, τον έλεγχο της Γάζας θα μπορούσε να αναλάβει πολυεθνική δύναμη αραβικών κρατών, ώστε να προλειάνει το έδαφος στην αλλαγή φρουράς και την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής του Μ. Αμπάς.

Υπέρ της ανάληψης της ευθύνης της Γάζας από μια «αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή» τοποθετήθηκε δημόσια και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν - παραπέμποντας προφανώς στην «καμουφλαρισμένη» εκδοχή της κατοχής που έχει επιβάλει στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη το Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times» ανέφερε στο μεταξύ πως η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο να αναλάβει μετά τον πόλεμο τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας υπό προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της «δέσμευσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ για μία συνολική πολιτική απόφαση που θα συμπεριλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ακόμα σκληρότερη κατοχή προαναγγέλλει ο Νετανιάχου

Ακόμα σκληρότερη ισραηλινή κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας προαναγγέλλει από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου.

Την προηγούμενη Δευτέρα, μιλώντας στο ABC News είχε δηλώσει πως μετά το τέλος του πολέμου το Ισραήλ θα αναλάβει επ' αόριστον συνολικά την «ευθύνη της ασφάλειας» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Την Παρασκευή, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με δημάρχους πόλεων του νότιου Ισραήλ, ο Νετανιάχου επανέλαβε πως ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και μετά τον πόλεμο, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί εκεί μία «διεθνής δύναμη». Οι δήμαρχοι από τη μεριά τους είπαν πως θέλουν μία «διαφορετική κατάσταση ασφαλείας μετά το τέλος του πολέμου» και τον κάλεσαν να μην συναινέσει σε εκεχειρία προτού «σκοτωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης στη Γάζα».

Στο μεσοδιάστημα και με φόντο αντιδράσεις και από την Ουάσιγκτον για την ανοιχτή παραδοχή των σχεδίων παραπέρα σκλήρυνσης της κατοχής, ο Νετανιάχου μιλώντας την Πέμπτη στο αμερικανικό δίκτυο «Fox News» ισχυρίστηκε πως ο σκοπός του δεν είναι ούτε να «κυβερνήσει», ούτε «να κυριεύσει», ούτε να επιβάλει νέα «κατοχή» στη Λωρίδα της Γάζας.

Εσπευσε βέβαια να περιγράψει ουσιαστικά την παραπέρα σκλήρυνση της κατοχής, μιλώντας για «αποστρατιωτικοποίηση» και «αποριζοσπαστικοποίηση» της Γάζας.

Σκληρά παζάρια για τους ομήρους

Στο μεταξύ, συνεχίζονται σκληρά παζάρια για την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, με μεσολαβητή το Κατάρ και σε δεύτερο πλάνο την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ. Η Χαμάς ζητά την ανταλλαγή τους με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Την Παρασκευή το σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε πως επιτεύχθηκε «συναίνεση» για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 100 γυναικών και ενός παιδιού που κρατούνται από τη Χαμάς.

Την Πέμπτη προηγήθηκε στο Κατάρ συνάντηση του επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, του Καταριανού πρωθυπουργού σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπτνουλραχμάν αλ-Θάνι και του διευθυντή της ισραηλινής Mossad Νταβίντ Μπάρνεα, μεταξύ άλλων και για το θέμα των 242 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ