Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Μία είναι η πλευρά: Με τους αγώνες των λαών!

Για πάνω από έναν μήνα εξελίσσεται το μακελειό στη Γάζα, που πλέον επεκτείνεται και στη Δυτική Οχθη, με τον ολέθριο κίνδυνο για γενικευμένη κλιμάκωση να απειλεί όλους τους λαούς της περιοχής. Και κάθε μέρα που περνάει, κάθε νεκρός από τους χιλιάδες Παλαιστίνιους, κάθε θύμα της γενοκτονίας που είναι σε εξέλιξη από το κράτος - τρομοκράτη Ισραήλ και τους συμμάχους του, δικαιολογημένα φέρνει οργή και αγανάκτηση, προκαλεί τα αντανακλαστικά του λαού της χώρας μας και όλων των λαών του κόσμου.

Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο αγώνας ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, να βρεθεί στο στόχαστρο η εμπλοκή της χώρας μας στο έγκλημα, με ευθύνη της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων που στέκονται στο πλευρό του θύτη, του κράτους του Ισραήλ.

Γιατί όμως οι λαοί έχουν κάθε λόγο να αναμετρηθούν με την κυβέρνηση, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που «βάζουν πλάτη» στο έγκλημα;

* * *

Γιατί το συμφέρον κάθε λαού είναι να βρίσκεται με την πλευρά αυτού που έχει δίκιο και απέναντι σε αυτόν που εκπροσωπεί το άδικο. Στην προκειμένη περίπτωση, με το δίκιο των θυμάτων της κατοχικής βίας που εδώ και δεκαετίες σφαγιάζονται και εκτοπίζονται, δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα να έχουν τη δική τους πατρίδα, και απέναντι στο άδικο του κατακτητή που πνίγει στο αίμα έναν ολόκληρο λαό.

Δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπισμού, δεν είναι μόνο η οργή και αγανάκτηση για τους χιλιάδες νεκρούς.

Είναι ζήτημα αλληλεγγύης, είναι ζήτημα αντίδρασης στη σφαγή που διεξάγεται. Είναι αλληλεγγύη και στον λαό του Ισραήλ που μαζικά αντιδρά στην πολιτική της κυβέρνησής του.

Ταυτόχρονα είναι και συνειδητοποίηση ότι ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια τελικά στον καπιταλισμό, είναι κοινός, είναι διεθνής. Γιατί η στήριξη του Παλαιστινιακού λαού και του αγώνα του ενάντια στην κατοχή είναι αγώνας ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ με τη συμμετοχή του Ισραήλ και άλλων δυνάμεων στην περιοχή σε βάρος των λαών. Ο αγώνας σε κάθε χώρα απαιτεί τη στήριξη των εργατικών - λαϊκών κινημάτων σε όλο τον κόσμο, γιατί εξάλλου δεν υπάρχουν «διεθνείς σωτήρες».

* * *

Γιατί ο λαός είναι αυτός που πληρώνει τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής. Στη χώρα μας ήδη οι εργαζόμενοι βιώνουν τις επιπτώσεις ενός πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες πληρώνουν την επιλογή της κυβέρνησης και της ελληνικής αστικής τάξης να βρεθεί στην πλευρά του ΝΑΤΟ: Πληρώνουν τις επιπτώσεις του πολέμου και της εμπλοκής της χώρας μας, με την ενεργειακή φτώχεια, με τις οικονομικές επιπτώσεις από το εμπάργκο στη Ρωσία, τις πολεμικές δαπάνες που πάνε για τη στήριξη του αντιδραστικού καθεστώτος Ζελένσκι.

Και τώρα, καλούνται να πληρώσουν και επιπτώσεις από το άλλο πολεμικό μέτωπο, με τον νέο γύρο αύξησης τιμών στην Ενέργεια, νέες δαπάνες για τη στήριξη του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ.

* * *

Γιατί ο λαός έχει να αντιμετωπίσει την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού, με το κράτος και την κυβέρνηση να κατηγορούν για αντισημιτισμό όποιον αγωνίζεται και «στηρίζει την τρομοκρατία». Εχει να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες περιορισμού της εργατικής - λαϊκής δράσης στο όνομα της «ασφάλειας» και της «μη διατάραξης των σχέσεων με το Ισραήλ», στο όνομα δηλαδή του «εθνικού συμφέροντος», όπως βαφτίζονται οι βλέψεις της αστικής τάξης για περισσότερα κέρδη από τη στήριξη των πολεμοκάπηλων σχεδιασμών.

Ομως, ακριβώς λόγω της εμπλοκής στον πόλεμο και της συνενοχής της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων στο έγκλημα του Ισραήλ, η χώρα μας γίνεται αντικειμενικά στόχος αντιποίνων και «συμμετρικών» ή «ασύμμετρων» απειλών.

Η χώρα μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο για τη θηριωδία στην Παλαιστίνη, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα στηρίζουν τη στρατηγική συμμαχία και το κράτος του Ισραήλ: Αυτά είναι που φέρνουν τον λαό και τη χώρα πιο κοντά στον πόλεμο και τις επιπτώσεις του, και όχι ο εργατικός - λαϊκός αγώνας ενάντια στο μακελειό.

Σε αντίθεση λοιπόν με όσα υποστηρίζουν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της αμερικάνικης και ισραηλινής πρεσβείας, η συμπόρευση με το Ισραήλ και η αναγνώριση του περιβόητου «δικαιώματος στην αυτοάμυνα», κάθε άλλο παρά εγγυώνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και τα σύνορα. Κάθε άλλο παρά εμπόδιο μπαίνουν στις τουρκικές αμφισβητήσεις, στην κατοχή της Κύπρου κ.λπ. Αντίθετα, η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου: Από τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο, μέχρι τα Βαλκάνια και την Ουκρανία, οι ανταγωνισμοί φέρνουν όλους τους λαούς μπροστά στον πολεμικό όλεθρο. Ποιος λοιπόν μπορεί να αισθάνεται «σιγουριά», «σταθερότητα» και «ασφάλεια» από τον ρόλο προμαχώνα που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή;

Η «σιγουριά» για κάθε λαό βρίσκεται στον αγώνα του μαζί με τους άλλους λαούς, στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης, στην κοινή προσπάθειά τους να βάλουν εμπόδια στις κυβερνήσεις τους, στις πολεμικές μηχανές τους, στην πάλη για να ξηλωθεί κάθε υποδομή και εγκατάσταση που σπέρνει τον θάνατο για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

* * *

Γιατί η χώρα εμπλέκεται σε έναν ακόμα πόλεμο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου, που προσδοκούν κέρδη από τις ματωμένες μπίζνες, των ίδιων δηλαδή που στο εσωτερικό τσακίζουν κάθε δικαίωμα των εργαζομένων.

Αυτών που καταδικάζουν τον λαό στην ακρίβεια, στη δουλειά χωρίς δικαιώματα και χωρίς ωράριο. Για λογαριασμό τους οι κυβερνήσεις φέρνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα φοροληστείας, για λογαριασμό των ίδιων εμπορευματοποιούνται μια σειρά από κρίσιμες λαϊκές ανάγκες σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Για λογαριασμό των συμφερόντων των λίγων, και στο όνομα των δικών τους προτεραιοτήτων, ο λαός μένει απροστάτευτος απέναντι σε φυσικές - «αφύσικες» καταστροφές.

Για λογαριασμό τους ο λαός δεν ζει με βάση τις ανάγκες του και τις δυνατότητες της εποχής αλλά αγκομαχά κάθε μέρα, ώστε να θωρακίζεται το κέρδος των καπιταλιστών.

Κι αυτός είναι ένας ακόμα πολύ σοβαρός λόγος για να σταθεί ο λαός ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή.

Γιατί αυτή είναι άλλη μια σημαντική πλευρά του αγώνα, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για αξιοπρεπή μισθό και εισόδημα, για καθολικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, για τις σύγχρονες ανάγκες του.

Γιατί για να γίνουν πράξη αυτές οι ανάγκες, για να βγουν δηλαδή «κερδισμένοι» ο λαός και τα παιδιά του πρέπει να χάσει το κεφάλαιο, πρέπει να δεχθεί πλήγμα η βάρβαρη πολιτική που το στηρίζει τόσο μέσα όσο και έξω από τα σύνορα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ