Τρίτη 3 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Συνεχίζεται η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Συνεχίζεται η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά σχεδίων του ευρωατλαντικού άξονα, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας ανακοίνωσε ότι η διοίκηση της δύναμης της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ «Ειρήνη» («IRINI»), η οποία επιχειρεί στη Μεσόγειο και στα ανοιχτά της Λιβύης, πέρασε από την Ιταλία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, την Κυριακή η φρεγάτα «Αιγαίον» ανέλαβε καθήκοντα πλοίου έδρας της επιχείρησης εν πλω με Ελληνα διοικητή. Θυμίζουμε ότι η «EUNAVFOR MED IRINI» είναι ναυτική επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο και λειτουργεί με πρόσχημα την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Στην πραγματικότητα, εξυπηρετεί την ενισχυμένη παρέμβαση της ΕΕ στην εν λόγω χώρα και συνολικότερα στους θαλάσσιους διαύλους στα βόρεια της Αφρικής, την ίδια ώρα που ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα και δυνάμεις εξακολουθούν να εξοπλίζουν «κανονικότατα» στρατιωτικές και μισθοφορικές δυνάμεις στο έδαφος της Λιβύης.

Εκφράζοντας τη βούληση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων να αναζητήσουν εκεί κάποια κομμάτια καπιταλιστικής λείας, ο Δένδιας θύμισε ότι η σύσταση της «EUNAVFOR MED» έγινε με απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ το 2020, με το ελληνικό ΥΠΕΞ «να συμβάλλει αποφασιστικά στη λήψη της απόφασης», ενώ για την ανάπτυξη της φρεγάτας ισχυρίστηκε ότι «πρόκειται για μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη ότι η Ελλάδα σήμερα έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».

«Επιταχυντής εξελίξεων» η ΝΑΤΟική παρουσία στα Βαλκάνια

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το διάστημα 11-27/9 οι Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην πολυεθνική άσκηση με την επωνυμία «Noble Blueprint 23», που πραγματοποιήθηκε στο Novo Selo Training Area (NSTA) της Βουλγαρίας υπό την Πολυεθνική Δύναμη ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria (NATO eVA BG BGR). Η άσκηση αποσκοπούσε στην εξάσκηση των συμμετεχόντων επί των διαδικασιών ταχείας ανάπτυξης και ελιγμού δυνάμεων επιπέδου Συγκροτήματος Λόχου, με την παράλληλη παροχή υποστήριξης τμημάτων Πυροβολικού και Διοικητικής Μέριμνας.

Στην άσκηση, η οποία αποτελεί τη δεύτερη αντίστοιχη σε σύντομο χρονικό διάστημα (το διάστημα 3-5/7 οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν και στην πολυεθνική άσκηση «enhanced Vigilance Activities (eVA) - 23», στην ίδια περιοχή), συμμετείχαν δυνάμεις από Βουλγαρία, ΗΠΑ, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχε μία Διμοιρία Αντιαρματικών (Α-Τ) Ειδικής Σύνθεσης της Ελληνικής Δύναμης Βουλγαρίας (ΕΛΔΥΒΟ) - 2, με την οποία η ντόπια αστική τάξη παίρνει μέρος στη NATO eVA BG BGR, μετά και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Σημειωτέον, την Παρασκευή ο Δένδιας μίλησε σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη και περιγράφοντας τους «κύκλους» εξωτερικής πολιτικής όπου εμπλέκεται η κυβέρνηση εστίασε σε αυτόν που αφορά τις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι «αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για τον βαλκανικό χώρο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόσο σε στενά στρατιωτικό πλαίσιο όσο και σε ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο ισορροπίας του». Πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤΟ και η συμμετοχή πολλών βαλκανικών χωρών στη συμμαχία λειτουργεί σαν επιταχυντής εξελίξεων», ενώ έβαλε στην εξίσωση και τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι «η δική μας στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ ανέδειξε την Αλεξανδρούπολη - μέχρι τότε, νομίζω, άγνωστη πόλη στο διεθνές γεωπολιτικό στερέωμα - σε κομβικό σημείο, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση ζητημάτων του ενεργειακού εφοδιασμού της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης», δηλαδή παρουσίασε σαν φάρμακο το «φαρμάκι» της εμπλοκής σε αδυσώπητους ανταγωνισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, επέμεινε ότι «η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο στην ευρύτερη περιοχή μας. Και μάλιστα πρωτεύοντα ρόλο» στην «αντιμετώπιση και άλλων κινδύνων και προκλήσεων», όπως «εξτρεμισμός, τρομοκρατία» κ.λπ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιπλέον αποστολές που θα επιδιώξουν να αναλάβουν στον ευρωατλαντικό καταμερισμό.

Διόλου τυχαία, στο διάστημα 25-29/9 οι Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν και στην άσκηση Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ - ΔΕΕ) «Balkan Spirit - 23» που πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία (συμμετείχαν ρουμανικά, ελληνικά και βουλγαρικά τμήματα). Οπως τονίζεται από το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση συνέβαλε στην ενίσχυση της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας για την «αντιμετώπιση σύγχρονων μορφών απειλών στο ευαίσθητο γεωπολιτικό περιβάλλον των Βαλκανίων».

Κατά τη διάρκειά της υλοποιήθηκαν αεραποβατικές και αεροκίνητες επιχειρήσεις, βολές μάχης ταχείας αντίδρασης - άμεσης αντίδρασης, παροχή α' βοηθειών πεδίου μάχης. Από ελληνικής πλευράς μετείχε μία επιχειρησιακή ομάδα με καταδρομείς και αλεξιπτωτιστές, με το ΓΕΕΘΑ να τονίζει ότι η συμμετοχή αυτή «αποδεικνύει έμπρακτα τον ενεργό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

«Σε όλο το φάσμα» και στον αέρα

Επίσης, δεν περνά απαρατήρητο ότι σε μια αλληλουχία εξελίξεων ο αρχηγός ΓΕΑ Θ. Μπουρολιάς συμμετείχε στο Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤΟ (NATO Air Chiefs Symposium - NACS), που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία και όπου επισήμως συζητήθηκε «η ενίσχυση της αεροπορικής και διαστημικής ισχύος, μέσω της βελτίωσης των σχέσεων και της επικοινωνίας μεταξύ των μελών», ενώ «δόθηκε έμφαση στην εν εξελίξει σύγκρουση στην Ουκρανία και στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται οι πόροι της για την επιτυχή έκβαση στο πεδίο». Η ελληνική αστική τάξη έχει λόγο και σε αυτό το θέμα, καθώς φιλοξενεί σε αεροπορικές βάσεις εδώ ιπτάμενα μέσα του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα ελληνικά αεροσκάφη μετέχουν σε ΝΑΤΟικές αποστολές, όπως απλώνονται και στη Μαύρη Θάλασσα.

Αλλωστε, και επί του πεδίου, το διάστημα 25-28/9 η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε για πρώτη φορά στην άσκηση του Warfare Center (UAWC) της USAFE - AFAFRICA (η Αεροπορία των ΗΠΑ που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική) με την επωνυμία «Spartan Warrior 23-2». Συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από 19 κράτη, ενώ η ΠΑ συμμετείχε με τη Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής. Σκοπός της άσκησης «η δημιουργία ενός συνθετικού ρεαλιστικού περιβάλλοντος για την εκπαίδευση σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο των συμμαχικών δυνάμεων, με τη διεξαγωγή σύνθετων αποστολών σε όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων». Η ΜΕΣΕ συμμετείχε από τις εγκαταστάσεις της, μέσω της διασύνδεσης σε διαβαθμισμένο ΝΑΤΟικό δίκτυο, με τους τακτικούς εξομοιωτές που διαθέτει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ