Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» για την κατάργηση των σχολικών επιτροπών
Με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, που καταργεί όλα τα ΝΠΔΔ των δήμων (μεταξύ τους και τις σχολικές επιτροπές), η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «καταργεί τις σχολικές επιτροπές με προφανή διάθεση όχι μόνο να μη στηρίξει επαρκώς τις υλικοτεχνικές ανάγκες των σχολείων, αλλά και να κρύψει τις ευθύνες της, να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα, στους διευθυντές και στο "ό,τι προαιρείσθε"».
Οπως σημειώνει η ΑΣΕ, «το υπουργείο φέρνει διάταξη που καταργεί τις σχολικές επιτροπές του δήμου και μεταβιβάζει τις αρμοδιότητές τους εξολοκλήρου στους διευθυντές των σχολείων, δίνοντάς τους ποσά που περισσότερο αντιστοιχούν σε χαρτζιλίκι σε σχέση με τις ανάγκες του σχολείου και αφήνοντάς τους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Μάλιστα τους αναθέτει να διενεργούν με απόλυτη ευθύνη τους άπειρες αρμοδιότητες, από τεχνικές βλάβες πάσης φύσεως, συντηρήσεις μηχανημάτων και εξοπλισμού, και ορίζονται δημόσιοι υπόλογοι όλων των οικονομικών στοιχείων», ενώ σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι αρμοδιότητες του δήμου περιορίζονται στην προμήθεια πετρελαίου και στις επισκευές μεγάλης κλίμακας.
«Αν αυτοί οι σχεδιασμοί προχωρήσουν», επισημαίνει η ΑΣΕ, «τα ήδη υποχρηματοδοτούμενα σχολεία θα φτωχύνουν κι άλλο, ανοίγει ο δρόμος να μετατραπούν σε σχολεία - αυτόνομες μονάδες, με τους διευθυντές να πασχίζουν να βρουν πόρους με κάθε τρόπο, να μπαλώνουν όπως - όπως τα προβλήματα, ενώ το κράτος θα παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Η κυβέρνηση της ΝΔ και η κα Κεραμέως επιδιώκουν την επιτάχυνση της εφαρμογής του ν. 4692/20 (Κεραμέως), μέσα από τον οποίο έχουν θεσμοθετήσει την αναζήτηση πόρων και χορηγών από τη σχολική μονάδα».
Τονίζει επίσης ότι «η κυβέρνηση φαίνεται να ενοχλείται ακόμα και από το γεγονός ότι στις σχολικές επιτροπές συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου διευθυντές των σχολείων, εκπρόσωποι των γονέων και εκπρόσωποι των μαθητών, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει η κύρια ευθύνη του δήμου στις πιστώσεις για τα σχολεία», ενώ «στην ίδια κατεύθυνση, καταργούν τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας (ΔΕΠ), μεταβιβάζοντας τις αρμοδιότητές τους στα Δημοτικά Συμβούλια. Φαίνεται ότι τους ενοχλεί ακόμα και η ύπαρξη οργάνων, με ούτως η άλλως συμβουλευτικό χαρακτήρα, όπου μπορούσαν να βρουν κάποια έκφραση οι θέσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων (π.χ. οι ΣΕΠΕ και οι ΕΛΜΕ όριζαν εκπρόσωπο)».
«Εναντιωνόμαστε στην κατάργηση των σχολικών επιτροπών από τη σκοπιά της στόχευσης και των επιδιώξεων που έχει η κυβέρνηση.
Διεκδικούμε τη δραστική αύξηση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες των σχολείων, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων.
Δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε με ευθύνη των δήμων να υπάρχουν επιτροπές παρακολούθησης της χρηματοδότησης των σχολείων και των κατευθύνσεών της, με συμμετοχή της αντιπολίτευσης και των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, των εκπαιδευτικών και των γονέων», καταλήγει η ΑΣΕ και καλεί ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ να καταδικάσουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.