Τρίτη 3 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
2023 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Κριτήριο ψήφου η καταδίκη της πολιτικής που αφήνει πίσω της νεκρούς, στάχτες και αποκαΐδια

Ο Δ. Κλάδης
Ο Δ. Κλάδης
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε πλήθος κόσμου την εκδήλωση που διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής στην Αλεξανδρούπολη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για την αντιπυρική - αντιπλημμυρική προστασία και την Πολιτική Προστασία.

Στην εξαιρετικά επίκαιρη εκδήλωση, συνέχεια της δράσης και των διεκδικήσεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα Δημοτικά Συμβούλια και στο Περιφερειακό για τα ζητήματα αυτά, μίλησαν ο Διονύσης Κλάδης, υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Σάββας Δευτεραίος, υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Σάββας Θεοδωρής, Αντιστράτηγος ΠΣ - Υπαρχηγός ε.α., ο Βασίλης Μπέλος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο ΔΠΘ, ο Θωμάς Παπαλάσκαρης, MSc Πολιτικός - Υδρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υδραυλικών Εργων και ο Λευτέρης Τηγανούργιας, Δασολόγος, υπάλληλος στη Δασική Υπηρεσία Ροδόπης.

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Διονύσης Κλάδης, ο οποίος σημείωσε πως η πρωτοβουλία έχει στόχο με τη συμβολή και των αξιόλογων επιστημόνων, με βάση και τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στην περιοχή, να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες των προβλημάτων σε αυτούς τους τομείς που βιώνει ο λαός με τραγικό τρόπο, αλλά και να υπάρξει ακόμα μία προειδοποίηση για το τι έρχεται, κυρίως να αποτελέσει βήμα διεκδίκησης και συσπείρωσης δυνάμεων ώστε να δυναμώσει το κίνημα, ο αγώνας του λαού, που αποτελεί και τη μοναδική ελπίδα για να βγουν οι πραγματικές ανάγκες του λαού στο προσκήνιο, να απαιτηθούν μέτρα και έργα που αφορούν στην κυριολεξία τη ζωή του.


Οπως τόνισε ο ίδιος, η υλοποίηση των σημερινών επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων, για την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών, του περιβάλλοντος, για τη διασφάλιση ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, την προστασία από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές μεγάλης έκτασης (ΒΑΜΕ), είναι τελικά ασύμβατη με τον σημερινό δρόμο ανάπτυξης, γιατί «τελικά αυτός ο δρόμος ανάπτυξης είναι ο πραγματικός εχθρός του περιβάλλοντος. Και το παράδειγμα του Εβρου είναι το πλέον χαρακτηριστικό, γιατί δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές, είναι η τοποθέτηση άναρχα ανεμογεννητριών, είναι το έγκλημα με το LNG, είναι η μεταφορά τόνων επικίνδυνου πολεμικού υλικού για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες. Αλήθεια, μετά και από αυτό το μπάχαλο που είδαμε με την πυρκαγιά, αλλά και την πικρή εμπειρία που έχουμε από τον εκτροχιασμό του φορτωμένου με πολεμικό υλικό τρένου μέσα στον αστικό ιστό της Αλεξανδρούπολης, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η μονάδα του FSRU δεν αποτελεί κίνδυνο για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης, αντίστοιχα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη συνέχιση των αποστολών πολεμικού υλικού;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως «η διέξοδος βρίσκεται στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με τους ομίλους, το κράτος τους, τις κυβερνήσεις τους, που υλοποιούν τα αναπτυξιακά κερδοφόρα σχέδιά τους, ψηφίζουν τους αντιλαϊκούς νόμους προς όφελός τους, που εντείνουν την εμπορευματοποίηση της γης, των δασών. Που υποτάσσουν το όποιο σχέδιο στις ανάγκες των ομίλων», καλώντας «να γίνουμε εμείς, οι διεκδικήσεις και ο οργανωμένος αγώνας μας, το αντίπαλο δέος, με ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ, δυναμώνοντας στις εκλογές τη "Λαϊκή Συσπείρωση" σε Περιφέρειες και δήμους».

Ο Σάββας Δευτεραίος σημείωσε στην παρέμβασή του πως οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή έφεραν με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα την έλλειψη αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών έργων καθώς και των αναγκαίων υποδομών πρόληψης από φυσικές καταστροφές. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πιο κραυγαλέο, όπως το χαρακτήρισε, παράδειγμα έλλειψης σχεδίου και μέτρων πυροπροστασίας, αυτό της εκκένωσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Ο Σάββας Θεοδωρής, Αντιστράτηγος ΠΣ - Υπαρχηγός ε.α, αναφέρθηκε στις κρίσιμες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική και την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας με έμφαση στην πρόληψη.

Ενώ ο Βασίλης Μπέλλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δυνατότητες που υπάρχουν στην εποχή μας για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία και το πώς η καπιταλιστική ανάπτυξη μπαίνει εμπόδιο στην αξιοποίησή τους.

Στη δική του παρέμβαση, ο Θωμάς Παπαλάσκαρης παρουσίασε τη μελέτη του για τον κίνδυνο πλημμυρών, όπως έχει διαμορφωθεί στον δήμο Αλεξανδρούπολης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν πάνω από το 48% της έκτασής του.

Με τη σειρά του, ο Λευτέρης Τηγανούριας αναφέρθηκε στο πώς η γη, τα δασικά οικοσυστήματα αντιμετωπίζονται διαχρονικά ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, για την ενίσχυση των κάθε φορά κερδοφόρων επενδυτικών επιδιώξεων διάφορων μονοπωλιακών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ