Τρίτη 3 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ ΟΑΚΑ - ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ
Κορόνα - γράμματα με τη σωματική ακεραιότητα αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων εδώ και 20 χρόνια!

Βαρύτατες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τους ανύπαρκτους ελέγχους | Το κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ θα παραμείνει κλειστό για όλο το 2024

Με το ...χρονικό ενός προαναγγελθέντος συμβάντος έμοιαζε την Παρασκευή 27/9 η ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΑΚΑ για το κλείσιμο του κεντρικού σταδίου αλλά και του διπλανού ποδηλατοδρομίου λόγω σημαντικών προβλημάτων στατικότητας στα μεταλλικά μέρη των περίφημων στεγάστρων Καλατράβα. Τα προβλήματα καταγράφηκαν σε έκθεση του ΤΑΙΠΕΔ, που εκπονήθηκε για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», με την αιτία για τα προβλήματα να εντοπίζεται στη σχεδόν ανύπαρκτη συντήρηση (και) των συγκεκριμένων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Οι εξελίξεις μετά την ανακοίνωση ήταν ραγδαίες. Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τα προηγούμενα 20 χρόνια να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες. Εξίσου με μορφή χιονοστιβάδας έρχονται στο προσκήνιο αποκαλύψεις για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ αλλά και το τι (δεν) έχει γίνει μέχρι σήμερα. Για τα όσα αποκαλύφθηκαν με τα στέγαστρα στο ΟΑΚΑ διατάχθηκε έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών σε βάθος πενταετίας για τυχόν αδικήματα που αφορούν την έκθεση σε κίνδυνο, καθώς και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Από πλευράς κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, παρά την αρχική προσπάθεια να μετριαστούν οι αντιδράσεις, όταν μίλησε για προσωρινό κλείσιμο, χτες ανακοίνωσε ότι τελικά τουλάχιστον το κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ θα παραμείνει κλειστό για όλο το 2024, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ποδηλατοδρόμιο να ανοίξει εντός της επόμενης χρονιάς.

Κομμάτι της γενικότερης εικόνας

Ωστόσο τα όσα συμβαίνουν και στην περίπτωση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν μπορούν να θεωρηθούν. Αντίθετα, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου στην εικόνα που παρουσιάζουν οι περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας, με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, συγκυβερνήσεις) και των πολιτικών που εφαρμόστηκαν. Υποδομές που φτιάχτηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού αλλά αντί να δοθούν σε αυτόν για τις ανάγκες άθλησης και ψυχαγωγίας του, είτε έγιναν βορά στις ορέξεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (βλ. περίπτωση ΕΑΚ Αγ. Κοσμά) είτε αφέθηκαν στη μοίρα τους να σαπίζουν (μέχρι να δοθούν και αυτές στους ιδιώτες) αποτελώντας εστία κινδύνων για αθλητές και αθλούμενους που κάνουν χρήση.

Και αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει την έλλειψη οργανωμένου κρατικού σχεδίου αξιοποίησης των αθλητικών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες άθλησης του λαού και της νεολαίας, των αθλητικών σωματείων, καθώς και των αθλητών των Εθνικών ομάδων, που κάθε τόσο αναζητούν έδρα για προπόνηση. Επίσης, αναδεικνύει την έλλειψη ενός αντίστοιχου σχεδίου συντήρησης τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και υλικοτεχνικής υποδομής, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται διαχρονικά μέχρι σήμερα σε όλες τις πολιτικές των κυβερνήσεων για τον αθλητισμό.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι οι νέες εξελίξεις στη ναυαρχίδα των αθλητικών εγκαταστάσεων στη χώρα μας, το ΟΑΚΑ, ήρθαν μόλις 48 ώρες μετά τη μη χορήγηση άδειας για αγώνες εξαιτίας σημαντικών προβλημάτων στο Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης. Αλλά και μόλις λίγους μήνες μετά την πλημμυρισμένη αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου στο ΟΑΚΑ εξαιτίας της κακοκαιρίας στην Αττική.

Χωρίς συντήρηση εδώ και 19 χρόνια

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύεται ότι τόσο το πολυδιαφημισμένο και πανάκριβο στέγαστρο Καλατράβα του κεντρικού σταδίου όσο και η οροφή του Ποδηλατοδρομίου παρέμειναν χωρίς ολοκληρωμένη και επαρκή συντήρηση σχεδόν από τη στιγμή της δημιουργίας τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι το 2014, δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, επί κυβέρνησης ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά και υφυπουργό Αθλητισμού τον Γ. Ανδριανό, αποκαλύφθηκε πως μέχρι τότε δεν είχε γίνει η παραμικρή συντήρηση. Τότε, ο Γ. Ανδριανός το είχε αποδώσει στην έλλειψη άδειας νομιμότητας για αρκετά Ολυμπιακά έργα, συμπεριλαμβανομένων και των δύο μεταλλικών στεγάστρων στο κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο, αλλά και του περίφημου «τείχους των εθνών» στον περιβάλλοντα χώρο μεταξύ των δύο σταδίων. Παρά τις γραφειοκρατικές αλχημείες (π.χ. υπαγωγή των κατασκευών στον νόμο αυθαιρέτων) και την εξασφάλιση κονδυλίων που διαφημίστηκαν από την τότε κυβέρνηση ΝΔ ως λύση στο πρόβλημα, όπως αποδείχθηκε δεν προχώρησε κανένα σχέδιο μέχρι σήμερα... Από καμία κυβέρνηση...

Η ασφάλεια των εγκαταστάσεων απ' ό,τι φαίνεται μπήκε στην ατζέντα του αστικού κράτους μόνο όταν προχώρησε το σχέδιο για την εμπορική τους αξιοποίηση, προκειμένου να παραδοθούν ως «φιλέτο» και όχι ως ρημάδι... Το 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ - στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου για παράδοση των αθλητικών εγκαταστάσεων στα ιδιωτικά συμφέροντα - ζητά έκθεση από το υπουργείο Υποδομών για την κατάσταση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Η έκθεση παραδίδεται το 2020 και διαπιστώνει σειρά προβλημάτων στο στέγαστρο (και μάλιστα μεγαλύτερα του αναμενομένου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της εποχής), που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Το 2021, παρουσιάζεται σε κυβερνητική φιέστα το «master plan» για το ΟΑΚΑ, το οποίο περιλάμβανε σχέδια συντήρησης και ενεργειακής αναβάθμισης του κεντρικού σταδίου και δημιουργία Ολυμπιακού πάρκου στους εξωτερικούς χώρους, ενταγμένα στα γενικότερα σχέδια εμπορικής αξιοποίησης των εγκαταστάσεων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ. Η μελέτη ξεκίνησε τον Απρίλη του 2023 και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, όταν και ανακοινώθηκε το κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω των σημαντικών προβλημάτων που διαπιστώθηκαν.

Πλήρης αδιαφορία για τις ζωές αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων

Αίσθηση και οργή, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, ουσιαστικά παίζονταν κορόνα - γράμματα οι ζωές χιλιάδων αθλουμένων, αθλητών αλλά και φιλάθλων που βρίσκονταν στον χώρο των εγκαταστάσεων. Ενδεικτικό είναι ότι πρόσφατα στο ΟΑΚΑ - το οποίο παραχωρήθηκε στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τις ανάγκες των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων - σε δύο αγώνες (με Μπράγκα και Βιγιαρεάλ) βρέθηκαν στις εξέδρες κοντά στους 120.000 φίλαθλους. Ενώ τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η ΑΕΚ μέχρι το 2021 και το 2022, αντίστοιχα, χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο στάδιο ως βασική τους έδρα για αρκετά χρόνια. Πριν από έναν χρόνο - και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι μελέτες που είχαν ανατεθεί για τα προβλήματα στατικότητας - η κυβέρνηση της ΝΔ, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκη ...πανηγύριζε για τη διεξαγωγή της υπερ-ειδικής διαδρομής για το Ράλι «Ακρόπολις» στο ειδικά διαμορφωμένο στάδιο του ΟΑΚΑ και την παρουσία σε αυτή άνω των 60.000 θεατών.

Φυσικά σε πλήρη λειτουργία για διάφορες ανάγκες (προπονήσεις αθλητών, εκδηλώσεις) ήταν και το ποδηλατοδρόμιο. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι όταν την Παρασκευή ανακοινώθηκε το κλείσιμο των εγκαταστάσεων σε αυτό υπήρχαν περισσότερα από 1.000 άτομα λόγω του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μπριτζ. Ενώ την ίδια ώρα στην αίθουσα «Γ. Κασιμάτης» του ΟΑΚΑ - που αποτελεί και έδρα της ανδρικής ομάδας χάντμπολ και της γυναικείας ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ - γίνονταν πανελλήνιοι αγώνες Ταε Κβον Ντο (με τις δυο εγκαταστάσεις να εκκενώνονται και τα πρωταθλήματα να μεταφέρονται στο ΣΕΦ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ