Τρίτη 4 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στοίχιση σε επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Σε συνεχείς συνεννοήσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ βρίσκονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, όσο βαθαίνει η εμπλοκή της ντόπιας αστικής τάξεις σε επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια.

Χαρακτηριστικά, την προηγούμενη Πέμπτη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, συναντήθηκε στο γραφείο του με άλλον έναν υψηλόβαθμο ΝΑΤΟικό αξιωματούχο που πέρασε από τη χώρα για να επιθεωρήσει την κατάσταση, τον διοικητή Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NATO Special Operations Headquarters - NSHQ), αντιστράτηγο Ε. Γουέντ. Επισήμως, στη συνάντησή τους εστίασαν στη δρομολογημένη αναδιοργάνωση των ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) και στην πρόθεση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι σχετικές διαδικασίες, καθώς «η αναδιοργάνωση αυτή θα φέρει τις Ελληνικές ΔΕΕ πιο κοντά στα ΝΑΤΟικά πρότυπα που έχει υιοθετήσει σχεδόν το σύνολο των χωρών της Συμμαχίας», όπως ελέχθη χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνοντας το ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που επιφυλάσσουν για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, επισήμανε στον συνομιλητή του «το ρόλο των Ελληνικών ΔΕΕ στα Βαλκάνια και τη συνεισφορά τους στις εταιρικές σχέσεις της Συμμαχίας», μέσα από συνεκπαιδεύσεις, κοινές ασκήσεις και άλλες ...χρεώσεις. Εξέφρασε, εξάλλου, την επιθυμία της διοργάνωσης στην Ελλάδα του ΝΑΤΟικού Συνεδρίου Διοικητών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (NSHQ SOF Commanders Conference) το 2022 ή το 2023.

Μια μέρα πριν, την Τετάρτη, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαρ. Λαλούσης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην έδρα της Διοίκησης του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAREUR), στο Βισμπάντεν της Γερμανίας. Συναντήθηκε εκεί με τον διοικητή της, αντιστράτηγο Κρ. Καβόλι, με τον οποίο συζήτησε «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων η παροχή υπηρεσιών φιλοξενούντος έθνους στις αμερικανικές δυνάμεις που εισέρχονται στο ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της χώρας μας και ιδιαίτερα μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης», με νωπές ακόμα τις μνήμες από το ξεφόρτωμα, πριν από περίπου 2 βδομάδες, εκατοντάδων Αμερικανών φονιάδων της 101ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (ελικοπτεράδες), με τον οπλισμό τους και τα μέσα τους, στο ακριτικό λιμάνι, από όπου διεκπεραιώθηκαν βορειότερα, προς Ρουμανία, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Συζήτησαν επίσης τη «διερεύνηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας», με δρομολογούμενη την έλευση εδώ κι άλλων αμερικανικών τμημάτων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αλλωστε, στο πλαίσιο αυτών των συνεκπαιδεύσεων, την προηγούμενη Παρασκευή διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΨΑΡΑ» με το γερμανικό πλοίο υποστήριξης «FGS BERLIN» και την ισπανική φρεγάτα «SPS ALVARO DEBAZAN», μονάδες της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, στη θαλάσσια περιοχή του κεντρικού Αιγαίου. Τα ΝΑΤΟικά πλοία ήταν πριν στη Μαύρη Θάλασσα, όπου συμμετείχαν στην άσκηση που διοργανώθηκε από ΗΠΑ και Ουκρανία στα θαλάσσια σύνορα με τη Ρωσία.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλη μια «πρόβα πολέμου» με μέτωπο στη Ρωσία(2022-04-06 00:00:00.0)
Ακονίζουν τα νύχια τους στην Ελλάδα(2021-05-13 00:00:00.0)
Απλωμένες από την Κεντρική Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό για τα σχέδια του ΝΑΤΟ(2021-02-10 00:00:00.0)
Αλλη μια συνεκπαίδευση με ΝΑΤΟ(2019-02-20 00:00:00.0)
Νέα συνεκπαίδευση με Ενοπλες Δυνάμεις - «εταίρους» του ΝΑΤΟ(2015-04-21 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικό γεράκι στην ΑΘήνα(1999-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ