Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 11 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σαν έτοιμοι από καιρό...

Από συνεκπαίδευση με τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ το 2017
Από συνεκπαίδευση με τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ το 2017
Από τους πρώτους κιόλας μήνες στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας, οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σαν ...έτοιμοι από καιρό, όχι μόνο συνέχισαν την υλοποίηση των «συμβατικών υποχρεώσεων» της χώρας απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά την πήγαν την εμπλοκή πολύ μακρύτερα.

Τρανταχτό παράδειγμα, Απρίλη του 2015, η δεκαήμερη Διακλαδική Ασκηση Μεσαίας Κλίμακας της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 2015», με διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών αποστολών σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών - ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του Στρατού Ξηράς. Για πρώτη φορά, και αυτό έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έλαβαν μέρος δυνάμεις ξένων χωρών και συγκεκριμένα του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Ακολούθησαν μια σειρά από ενέργειες, όπως τον Οκτώβρη 2015 η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας με αεροσκάφη «F-16 Block 52+ Advanced» και ανάλογο προσωπικό της 335ης Μοίρας, στην άσκηση του NATO «Steadfast Noon», στη Γερμανία, άσκηση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με σκοπό την εκπαίδευση μονάδων του ΝΑΤΟ στη χρήση «ειδικών όπλων», όρος που περιλαμβάνει και πυρηνικά.

Από τη Μεσόγειο μέχρι την Αφρική...

Δραστηριότητα που απλώθηκε φυσικά και στα νότια, στη Μεσόγειο. Π.χ. το Μάη 2016 έγινε η πολυεθνική άσκηση «PHOENIX EXPRESS 2016», στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, δοκιμάζοντας στην πράξη μια σειρά σενάρια διασύνδεσης, υπό αμερικανική διοίκηση, ναυτικών δυνάμεων από διάφορες χώρες, προς έλεγχο αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής γεωστρατηγικά ζώνης. Η άσκηση έγινε υπό τον σχεδιασμό της Διοίκησης των εν Αφρική ΕΔ των ΗΠΑ (AFRICOM) και του αμερικανικού 6ου Στόλου, ενώ ως κέντρο επιχειρήσεων ορίστηκε το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα. Πέραν της ελληνικής συμμετοχής, συμμετείχαν μέσα και προσωπικό και από Αλγερία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυριτανία, Τουρκία, Τυνησία.

Ιδια περίοδο έγινε και η πολυεθνική άσκηση «Milex 16», συντονιζόμενη από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα. Χαρακτηριστικά, το σενάριο της άσκησης αφορούσε αφρικανικό κράτος ευρισκόμενο σε «κρίση» λόγω εθνικών και φυλετικών διαφορών, στο οποίο καλούνται να επέμβουν στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ, για να φέρουν «ειρήνευση» και «τάξη»... Θυμίζουμε, το ΕΣΕΕΕ, με Γάλλο διοικητή και Ελληνα επιτελάρχη, έχει συντονίσει ήδη μια τέτοια επέμβαση δυνάμεων της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Φλεβάρης 2014 - Μάρτης 2015).

Κομβικό σημείο για το 2016 ήταν τον Σεπτέμβρη η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΣΑΡΙΣΑ 2016», υπό τον συντονισμό της 1ης Στρατιάς, με τη συμμετοχή μονάδων και των 3 κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τμήματος ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Η άσκηση είχε ως βασικούς αντικειμενικούς σκοπούς την εξάσκηση στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, την εφαρμογή διαδικασιών, την ενάσκηση διοίκησης και ελέγχου, τη δοκιμή και αξιολόγηση οπλικών συστημάτων καθώς και τη «συνεργασία» με «συμμαχικές δυνάμεις».

...για τους δρόμους της Ενέργειας

Εξίσου ...ενεργητικά κύλησε και το 2017. Το Μάρτη, με τη συμμετοχή μονάδων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (μια φρεγάτα, ένα υποβρύχιο και επιτελείς), έγινε στα ανοιχτά της Σικελίας η ετήσια άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου του ΝΑΤΟ «Dynamic Manta 2017» με σκάφη, άλλα μέσα και προσωπικό από 10 χώρες - μέλη της λυκοσυμμαχίας.

Επίσης, το Μάρτη 2017, καθώς το ΝΑΤΟ άπλωνε δυνάμεις του σε όλο τον άξονα Μεσογείου - Μαύρης Θάλασσας, με το Αιγαίο ως συνδετικό τους κρίκο, το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ» μετείχε στην πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου «POSEIDON 17», στη Μαύρη Θάλασσα, όπου συμμετείχαν 1.500 άτομα προσωπικό και 17 ναυτικές μονάδες από Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία, Τουρκία, καθώς και μία από τις τέσσερις μόνιμες αρμάδες του ΝΑΤΟ, η SNMCMG2, άλλο ένα δείγμα ότι το ΝΑΤΟ εντείνει την παρουσία του στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Παραπέρα, το Νοέμβρη 2017 έγινε η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017» στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, πάνω σε σενάρια που αφορούσαν την προστασία ενεργειακών οδών και υποδομών. Πέραν της πολυάριθμης ελληνικής συμμετοχής, από πλευράς ΝΑΤΟ συμμετείχε η αρμάδα SNMC2, με ναυαρχίδα της το μεγαλύτερο βρετανικό πλοίο αμφίβιων επιθέσεων, με μεικτή ομάδα 300 πεζοναυτών από ΗΠΑ και Βρετανία, που μάλιστα σε μια από τις τελικές φάσεις της άσκησης εκτέλεσαν αποβατικές ενέργειες και κατάληψη του ιστορικού αεροδρομίου του Μάλεμε. Μετείχαν και μονάδες έτερης ΝΑΤΟικής αρμάδας, της SNMCMG2, πλοία από Βρετανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία, όπως και μονάδες του ΠΝ του Ισραήλ. Σε άλλη μια επίδοση διαπιστευτηρίων της κυβέρνησης προς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, η άσκηση ξεκίνησε επισήμως... ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ