Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Εκπαιδεύσεις σε Γαλλία - Ισπανία για προώθηση των ΝΑΤΟικών στόχων

Αντικείμενο η προετοιμασία συμμετοχής στη «Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης» και τους «μεικτούς σχηματισμούς» της λυκοσυμμαχίας

Στιγμιότυπο από την εκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ισπανία
Στιγμιότυπο από την εκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ισπανία
Βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι βλέψεις της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο πυκνώνουν οι συνεκπαιδεύσεις μάχιμων μονάδων της χώρας προκειμένου να ενταχθούν στα επόμενα επιχειρησιακά - πολεμικά πλάνα του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, που από χτες μέχρι και τις 29 Οκτώβρη συμμετέχει στη ΝΑΤΟική Αεροπορική Ασκηση «Noble Arrow 2014» (NOAW2014), που διεξάγεται στη Γαλλία. Η συμμετοχή συνίσταται σε 4 αεροσκάφη M-2000-5 και 37 άτομα προσωπικό (11 ιπτάμενοι και 26 τεχνικοί) της 331 Μοίρας, τα οποία μεταστάθμευσαν από την Τανάγρα στην Αεροπορική Βάση Luxeuil.

Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, «σκοπός της άσκησης είναι η εκπαίδευση στη σχεδίαση και στην εκτέλεση αεροπορικών επιχειρήσεων καθώς και στην προετοιμασία συμμετοχής στη ΝΑΤΟική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NATO Response Force - NRF 2015)».

Προηγουμένως, από 15/9 έως 10/10, η 332 Μοίρα της 114 Πτέρυγας Μάχης από την Αεροπορική Βάση Τανάγρας, συμμετείχε στην 5η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2014 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν εκεί 4 αεροσκάφη M-2000 EGM και 38 άτομα προσωπικό.

Σκοπός του προγράμματος TLP «είναι η εκπαίδευση των ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μεικτών σχηματισμών (COMAO), καθώς και η εξοικείωση και η συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα ΝATOικά πρότυπα και διαδικασίες».

Στο φόντο των αποφάσεων της Ουαλίας

Οι εκπαιδεύσεις αυτές έρχονται στο φόντο των αποφάσεων της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής το Σεπτέμβρη στην Ουαλία. Ο τότε γγ της λυκοσυμμαχίας, Α. Φ. Ράσμουσεν, εξηγούσε εκείνη την περίοδο σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου, στο πλαίσιο της οξυνόμενης κόντρας με τη Ρωσία: «Συμφωνήσαμε ότι θα διατηρήσουμε συνεχή παρουσία και δραστηριότητα σε αέρα, γη και θάλασσα στον ανατολικό τομέα της Συμμαχίας, με στάθμευση εκ περιτροπής στις χώρες της περιοχής. Εχουμε ήδη μια Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (σ.σ.: η NATO Response Force - NRF, έχει στον πυρήνα της 13.000 στρατιώτες προερχόμενους από τα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας). Αυτή είναι μια πολυεθνική δύναμη, η οποία έχει επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις, μαζί και Ειδικές Δυνάμεις. Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, για τη συλλογική άμυνα και τη διαχείριση κρίσεων. Σήμερα συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε αυτό που θα αποκαλούσα μια "αιχμή του δόρατος" στο εσωτερικό της Δύναμης Αντίδρασης, μια πολύ μεγάλη Δύναμη Ετοιμότητας που θα είναι σε θέση να αναπτυχθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η αιχμή του δόρατος θα περιλαμβάνει αρκετές χιλιάδες στρατιώτες, έτοιμη να αναπτυχθεί μέσα σε λίγες ημέρες με υποστήριξη από αέρα, θάλασσα και Ειδικές Δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ