Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ
Κυβέρνηση - δήμος - Περιφέρεια να νιώσουν την πίεση από την οργανωμένη πάλη του λαού

Σε χωριά των Τρικάλων περιόδευσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κ. Παπαδάκης

Την ανάγκη της διεκδίκησης, της πάλης για πλήρεις αποζημιώσεις, για να αποκατασταθούν οι υποδομές και για μέτρα προστασίας του λαού ανέδειξε η χτεσινή περιοδεία του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στα στα χτυπημένα από τις πλημμύρες χωριά των Τρικάλων.

Πρώτος σταθμός η Φαρκαδόνα, που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, με τα πεζοδρόμια και τους δρόμους γεμάτους από στοίβες συντρίμμια και κόσμο να καθαρίζει ακόμα κατεστραμμένα σπίτια, μαγαζιά και δρόμους στις πλημμυρισμένες συνοικίες.

«Βροχή» έρχονται οι τεράστιες ανάγκες σε στέγαση, περίθαλψη, υγιεινή, όπως και οι ιστορίες από τη συνειδητή και πλήρη απουσία του αστικού κράτους, κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμου.

Το κυριότερο ζήτημα είναι αυτό της στέγασης, με κόσμο να έχει σκορπίσει σε γειτονιές που δεν πνίγηκαν και ηλικιωμένους σε άλλες πόλεις με τα παιδιά τους, άλλοι να πηγαινοέρχονται για να καθαρίσουν τα σπίτια τους και άλλοι να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα αυτή. Καμία οργανωμένη καταγραφή για τις ανάγκες, τα μόνα συνεργία που έχουν περάσει είναι ορισμένα κλιμάκια που δίνουν βαθμό επικινδυνότητας στα σπίτια. Από το πλημμυρισμένο ακόμα Κεραμίδι λένε ότι «δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κανέναν. Οταν ρωτάμε, λένε ότι θα φέρουν κοντέινερ να κάνουν έναν οικισμό. Κοντεύουν δυο βδομάδες. Ποια θα είναι η μοίρα μας; Μας λένε ότι δεν είναι κατοικήσιμα τα σπίτια μας. Ο κόσμος όμως δεν θέλει να ξεριζωθεί».

Για τις ολοκληρωτικές καταστροφές σε χωράφια και μαντριά, τις αποζημιώσεις, «δικά μας λεφτά, που πληρώναμε στον ΕΛΓΑ πάνω από 20 χρόνια». Για ποια αποζημίωση; 30 στρέμματα καλαμπόκι ισοπεδώθηκαν.

Για την ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με το Κέντρο Υγείας να φιλοξενεί επί μέρες σε ακατάλληλες συνθήκες ηλικιωμένους, ακόμα και με ειδικές ανάγκες, με τριπλοβάρδιες υγειονομικών και ελλείψεις φαρμάκων, ακόμα και αντιτετανικών ορών.

Για τα σχολεία που δεν έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί, για την αποκομιδή των νεκρών ζώων, τα μέτρα ατομικής προστασίας, που όσα υπάρχουν είναι από την αλληλεγγύη, ενώ ο δήμος απαντάει «πού να τα βρει»...

Για τη διαχρονική ανυπαρξία του κράτους, τα χωριά που πλημμυρίζουν κάθε χρόνο, την επόμενη μέρα που είναι ακόμα πιο δύσκολη. «Τους ήρθε κουτί. Αμα δεν έχει μείνει σχολείο, θα μείνει ο άνθρωπος; Το Κεραμίδι; Ο Βλοχός;».

Αναλυτικά τις ανάγκες ανέδειξε στην παρέμβασή της η υποψήφια δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βαγγελιώ Στεργίου.

Στην δική του παρέμβαση ο Κώστας Παπαδάκης τόνισε ότι «κυβέρνηση, δήμος, Περιφέρεια πρέπει εδώ να νιώσουν την πίεση από την οργανωμένη πάλη του λαού, που δεν πρέπει να τους αφήσει σε χλωρό κλαρί». Ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες της ΕΕ, των κυβερνήσεων, την πολιτική που βάζει στο ζύγι του κέρδους τη ζωή του λαού, την προσπάθεια να φορτωθούν με νέα χαράτσια και υποχρεωτική ασφάλιση τα νέα σπασμένα στις πλάτες του λαού, την πείρα από άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπου το επιλεκτικά απόν κράτος έχει αφήσει τον κόσμο ακόμα στα κοντέινερ. Αλλά και τα ελπιδοφόρα παραδείγματα από τις γειτονιές της Λάρισας και όλης της Θεσσαλίας, όπου ο κόσμος οργανώνεται και διεκδικεί, πετυχαίνοντας κάποιες πρώτες νίκες. «Με την πείρα που έχουμε αποκτήσει και την εμπειρία κι από άλλους που άκουσαν κι αυτοί τα μεγάλα λόγια, που χτύπησαν και σε αυτούς την πλάτη, χρειάζεται απόφαση, οργάνωση, πάλη. Εμείς εδώ που είμαστε, είμαστε μια δύναμη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο,τι έχει κερδηθεί ήταν κάτω από τον οργανωμένο αγώνα, επεσήμανε και η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, που συμμετείχε στο κλιμάκιο του Κόμματος, μεταφέροντας την πείρα από τα Στέκια αλληλεγγύης, από τις Επιτροπές των κατοίκων, από τον αγώνα που δίνουν τα σωματεία σε μια σειρά περιοχές, τη μόνη ελπίδα για τον λαό της περιοχής.

Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμα ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Τρικάλων, και ο Παναγιώτης Κοδέλας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «περίμενε» εκατοντάδες σεισμόπληκτες οικογένειες για να ξαναχτίσουν τις ζωές τους(2024-03-09 00:00:00.0)
«Πεταμένους στα κοντέινερ μας έχουν τρία χρόνια μετά τον σεισμό»(2024-03-02 00:00:00.0)
Τραγική η κατάσταση με την ανύπαρκτη αντιπλημμυρική προστασία(2023-11-29 00:00:00.0)
Θα μας βρούνε μπροστά τους... Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε να μείνουμε στον τόπο μας(2023-09-14 00:00:00.0)
Να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών στις λαϊκές περιουσίες(2021-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ