Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το εμπάργκο...

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, επαγγελματίες, φοιτητές και φοιτήτριες ξεκίνησαν προχθές, αξημέρωτα Κυριακής, για τη Θεσσαλία. Με πρωτοβουλία των σωματείων και των συλλόγων τους γέμισαν τα πούλμαν, φόρτωσαν τα εργαλεία τους, μόλις έφτασαν έβαλαν τα «ρούχα της δουλειάς», τις γαλότσες και ό,τι άλλο χρειαζόταν και ρίχτηκαν στη μάχη: Δρόμο τον δρόμο, σπίτι το σπίτι, βοηθούσαν τα λαϊκά νοικοκυριά να ξελασπώσουν το νοικοκυριό τους. Μαζί τους και αγωνιστές γιατροί που βρέθηκαν στα κατεστραμμένα χωριά για να προσφέρουν στοιχειώδεις ιατρικές πράξεις. Μιλάμε για μια πρωτόγνωρη προσπάθεια, που στέφθηκε με επιτυχία χάρη στην αυταπάρνηση και στη συλλογική προσπάθεια εκατοντάδων ανθρώπων του μόχθου. Κι όμως, για όλα τα παραπάνω δεν βρέθηκε ούτε ένα αστικό ΜΜΕ να γράψει ή να πει μια κουβέντα, να αποτυπώσει έστω το γεγονός ότι μια σειρά σωματεία πήραν μια τέτοια σημαντική πρωτοβουλία...

... έσπασε

Αν το κουκούλωμα των πραγματικών ενόχων για τη μεγάλη καταστροφή, ο αποπροσανατολισμός από το τι πραγματικά φταίει και ο λαός μετράει τη μία θυσία μετά την άλλη, είναι η «μισή δουλειά», η άλλη μισή είναι η φίμωση τόσο των αντιδράσεων και των διεκδικήσεων όσο και της γνήσιας αλληλεγγύης. Αυτό που θέλουν είναι να κυριαρχεί είτε η μιζέρια και η παραίτηση είτε η αναμονή της «αποκατάστασης» από τους ίδιους τους θύτες, που η πολιτική τους οδηγεί στο επόμενο έγκλημα. Ομως ο λαός δεν τους κάνει τη χάρη. Τα χαμόγελα και η συγκίνηση από τις συναντήσεις της αποστολής με τους πληγέντες, η δέσμευση που ακουγόταν «μαζεύουμε τα κομμάτια μας - μένουμε στον τόπο μας - παλεύουμε», δίνει την καλύτερη απάντηση και αφήνει ήδη παρακαταθήκη για ένταση της οργάνωσης και της πάλης το επόμενο διάστημα. Οσο για το «απαγορευτικό» που έπεσε από τα αφεντικά των μεγάλων μιντιακών συγκροτημάτων, το «εμπάργκο» έσπασαν με τις ανταποκρίσεις τους οι εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι, που με συγκίνηση και δέος περιγράφουν σε κείμενα και εικόνες τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν στη Θεσσαλία, δίνοντας και παίρνοντας αλληλεγγύη.

Γαρνιτούρα

Είναι φανερή η αμηχανία των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων στελεχών να εξηγήσουν τη διαχωριστική γραμμή μπροστά στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Οπως διαβεβαίωνε και ο Φάμελλος πριν από λίγο καιρό, όλοι οι υποψήφιοι τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ λένε! Οπότε, τι να βρεις τώρα να πεις υπέρ της Αχτσιόγλου και κατά του Κασσελάκη ή το αντίστροφο; Το μόνο που ψελλίζουν ορισμένοι είναι «να μη μεταλλαχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ» με πρόεδρο τον Κασσελάκη. Για ποια «μετάλλαξη» μιλάνε όμως; Η υποψηφιότητα (και ενδεχομένως η προεδρία) Κασσελάκη είναι αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένης πορείας για τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία υπηρέτησαν όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη του που σήμερα διεκδικούν την προεδρία. Αλλωστε, ο ίδιος ο Κασσελάκης λέει ότι ο Τσίπρας ήταν αυτός που τον έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απολάμβανε της εμπιστοσύνης όλων όσο εξέφραζε την πολιτική του κόμματος από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η διαφορά τους είναι ότι ο Κασσελάκης «μιλάει» σαν ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ...καρυκεύματα, ενώ οι άλλοι λένε τα ίδια με ολίγη από «αριστερή» γαρνιτούρα. Εξ ου και η αμηχανία τους μπροστά στον β' γύρο των εκλογών.

Αισχρές δηλώσεις

Με αγανάκτηση και αγωνία, γονείς μαθητών που δικαιούνται Παράλληλη Στήριξη περιμένουν ακόμα τον εκπαιδευτικό τους. Πατέρας μαθητή νηπιαγωγείου επικοινώνησε με την εφημερίδα μας, μεταφέροντας την εμπειρία του. Επεσήμανε μάλιστα ότι ούτε και κατά την περσινή σχολική χρονιά ικανοποιήθηκε το αίτημα, και έτσι ο μικρός μαθητής έμεινε χωρίς Παράλληλη Στήριξη. Είναι τόσο μεγάλη η απόσταση ανάμεσα στις ανάγκες και τις προσλήψεις, που εκτιμάται ότι μόλις το 1/3 των αιτήσεων έχει καλυφθεί, ενώ αναμένονται να υπάρξουν και νέες. Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας απαντά με αισχρές δηλώσεις ότι «δεν είναι σωστό να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός για κάθε παιδί, ούτε για την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε και για το παιδί», όπως είπε στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ» η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, για να στηρίξει την απαράδεκτη και πέρα από κάθε παιδαγωγική επιταγή τακτική του μοιράσματος ενός εκπαιδευτικού Παράλληλης Στήριξης σε περισσότερα από ένα παιδιά. Αλλη μια πλευρά της μορφωτικής υποβάθμισης, των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς και των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων στην Εκπαίδευση. Δικαιολογίες όπως ότι η Εκπαίδευση «είναι δυναμική διαδικασία», και ότι οι ανάγκες δεν μπορούν να προβλεφθούν, καταρρέουν και στην περίπτωση της Παράλληλης Στήριξης, καθώς οι ανάγκες είναι βεβαιωμένες από πέρυσι, άρα γνωστές έγκαιρα, και η ευθύνη για τη μη κάλυψή τους βαραίνει όσους υπηρετούν αυτήν την αντιεκπαιδευτική πολιτική.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1938 Αγγλογαλλική διακοίνωση επιδίδεται στην κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας με την «πρόταση» να δεχτεί τις αξιώσεις της ναζιστικής Γερμανίας για παραχώρηση αυτοδιοίκησης στη Σουδητία. Σύντομα θα ακολουθούσε η κατάπτυστη Συμφωνία του Μονάχου.

1946 Οι στρατηγοί του ΕΛΑΣ Σαράφης, Μπακιρτζής, Καλαμπαλίκης, Τσαμάκος, Ματσούκας και άλλοι 28 ανώτεροι και κατώτεροι αξιωματικοί εκτοπίζονται στους Φούρνους.

1949 Πεθαίνει ο συνθέτης Νίκος Σκαλκώτας.

1961 Λίγο πριν τις εκλογές της 29/10/1961 το «κέντρο» συνενώνει τις δυνάμεις του, ιδρύοντας την Ενωση Κέντρου, ύστερα από διαπραγματεύσεις και ζυμώσεις που διήρκεσαν μήνες.

1985 Ισχυρότατος σεισμός, 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σαρώνει το Μεξικό. Πάνω από 10.000 χάνουν τη ζωή τους.

1994 Πεθαίνει ο ζωγράφος Αλέξης Ακριθάκης.

...και σαν χτες

1819 Γεννιέται ο Γάλλος φυσικός Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ, που με το εκκρεμές του έδειξε ότι η Γη κινείται («εκκρεμές του Φουκώ»).

1834 Η Αθήνα ορίζεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

1882 Εκδίδεται στην Αθήνα το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Σύνδεσμος», όργανο του Σωματείου Τυπογράφων. Μία από τις πρώτες και σημαντικότερες εργατικές εφημερίδες.

1897 Υπογράφεται η προκαταρκτική Συνθήκη Ειρήνης (Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης) μετά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, που έληξε με ήττα της Ελλάδας.

1905 Γεννιέται η Σουηδοαμερικανίδα ηθοποιός Γκρέτα Λοβίσα Γκούσταφσον (Γκρέτα Γκάρμπο).

1922 Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Μικράς Ασίας από τα ελληνικά στρατεύματα, βάζοντας τραγικό τέλος στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

1924 Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εγκρίνει το καταστατικό ίδρυσης της ΑΕΚ.

1934 Η Σοβιετική Ενωση γίνεται μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.

1970 Αυτοπυρπολείται στη Ρώμη ο Ελληνας φοιτητής Κώστας Γεωργάκης, διαμαρτυρόμενος για το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα.

1970 Πεθαίνει ο Αμερικανός θρύλος της ροκ Τζίμι Χέντριξ.

1973 Με ανοιχτή επιστολή τους στην κυβέρνηση της χούντας οι κάτοικοι των Μεγάρων ζητούν να ανακληθεί η άδεια εγκατάστασης του διυλιστηρίου πετρελαίου ΑΛΚΟΑ (Ανδρεάδη) στην περιοχή τους.

1974 Κυκλοφορεί το πρώτο νόμιμο φύλλο του «Οδηγητή».

2013 Ο 34χρονος μουσικός Παύλος Φύσσας δολοφονείται σε ενέδρα θανάτου στο Κερατσίνι από χρυσαυγίτες. Δράστης της δολοφονίας ήταν ο Γ. Ρουπακιάς, μέλος της φασιστικής οργάνωσης. Τις επόμενες μέρες το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πραγματοποιούν δεκάδες κινητοποιήσεις και δράσεις στις εργατογειτονιές και στους χώρους δουλειάς στο Κερατσίνι και όχι μόνο, καταδικάζοντας τη δολοφονική επίθεση των φασιστών και καλώντας σε λαϊκή πάλη εναντίον του συστήματος που τους θρέφει.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ