Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Θα μας βρούνε μπροστά τους... Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε να μείνουμε στον τόπο μας

Σε βήμα καταγγελιών και διεκδίκησης αναδείχτηκε η χτεσινή σύσκεψη στον Παλαμά

Σε βήμα σοβαρών καταγγελιών και διεκδίκησης μετατράπηκε η χτεσινή σύσκεψη στο 1ο Δημοτικό, από τους εκπροσώπους φορέων που συμμετείχαν.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι από: Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας ν. Καρδίτσας, Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας ν. Καρδίτσας, Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Καρδίτσας, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Αγροτικό Σύλλογο Παλαμά, Αγροτικό Σύλλογο Κοσκινά, Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας, Αγροτικό Σύλλογο Αμπέλου, Αγροτικό Σύλλογο Γραμματικού, Αγροτικό Σύλλογο Ιτέας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρδίτσας, Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας, Στέκι Αλληλεγγύης Σωματείων και Φορέων Καρδίτσας, Ομάδα Γυναικών Καλλιθήρου «Αγγελική Φυτσιλή», Αγροτικό Σύλλογο Καλλιφωνίου, Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ΕΛΜΕ Καρδίτσας, Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογο Γονέων Μουσικού Σχολείου, Αγροτικό Σύλλογο Ν. Ικονίου, Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων ν. Καρδίτσας, Εμπορικό - Βιοτεχνικό Σύλλογο Παλαμά, Αγροτικό Σύλλογο Σταυρού, Αγροτικό Σύλλογο Σέκλιζας, Σύλλογο Εργαζομένων ΕΦΚΑ Καρδίτσας, Σωματείο Καθαριστριών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα «Πανθεσσαλικό».

Το άνοιγμα στη σύσκεψη έκανε ο Γιάννης Τσιούτρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι σκοπός της είναι η συμβολή στην ανάδειξη των εγκληματικών ευθυνών του αστικού κράτους αλλά και των ζητημάτων που μπαίνουν σε άμεση ανάγκη επίλυσης και διεκδίκησης, κόντρα στην πολιτική κόστους - οφέλους τόσο μέσα στη Βουλή όσο και έξω από αυτή. «Αλλωστε, η περιοχή έχει πείρα από αγώνες και διεκδίκηση, γνωρίζει πλέον από πρώτο χέρι πως μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής», είπε.

Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), Κώστας Τζέλλας, σημείωσε ότι πρώτο βασικό αίτημα προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να επιστρέψει και να ζήσει στα χωριά είναι να απομακρυνθούν τα νεκρά ζώα. «Αυτό έπρεπε να είχε γίνει χτες», είπε χαρακτηριστικά, «γιατί κινδυνεύουμε όλοι μας όσοι γλιτώσαμε από τον πνιγμό, γιατί δυστυχώς είχαμε και θύματα». Ακόμα τόνισε ότι απαιτείται άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, καθώς στα βρωμόνερα που παραμένουν στην περιοχή εκτός από νεκρά ζώα έχουν αναμειχθεί φυτοφάρμακα, λάδια και άλλα, που διαμορφώνουν μια πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Δεύτερο αίτημα είναι η άμεση επισκευή των αναχωμάτων εκεί που γκρεμίστηκαν, ώστε να μην πνιγεί και πάλι η περιοχή με την επόμενη βροχή που θα πέσει είτε στον κάμπο είτε στα ορεινά. Τρίτον, πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος ώστε οι κάτοικοι που έχουν χάσει τα σπίτια τους ή τα σπίτια τους βρίσκονται σε μη κατοικήσιμη κατάσταση να μείνουν στα χωριά τους τόσο στον Παλαμά όσο και στα διπλανά χωριά, για να μην ερημώσει ο τόπος, να μπορέσει η κάθε οικογένεια, ενώ βρίσκεται στο σπίτι της να ξεκινήσει τις απαραίτητες εργασίες.

Ο Σωτήρης Γιαννακός, αντιπρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, σημείωσε ότι περίπου μισοί από τους 300.000 τόνους παραγωγής της Θεσσαλίας σε βαμβάκι βρίσκονται στην Καρδίτσα και σήμερα είναι κάτω από το νερό και τη λάσπη, και δεν υπάρχει περίπτωση να μαζευτούν. Ακόμα σημείωσε ότι άλλο ένα μεγάλο ζήτημα είναι τα χιλιόμετρα ποτιστικών λάστιχων που βρίσκονται στις λάσπες κατεστραμμένα, τα οποία έχουν κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ στους παραγωγούς, οι οποίοι τα χρωστάνε στα εκκοκκιστήρια καθώς δεν υπάρχει γι' αυτούς χρηματοδοτικό εργαλείο. Ακόμα, τόνισε την ανάγκη για άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, με γρήγορες διαδικασίες. «Ο ΕΛΓΑ έπρεπε να είχε πάρει τα στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα λεφτά να ήταν ήδη στους λογαριασμούς των αγροτών, γιατί σε κανέναν δεν έχει απομείνει τίποτα, δεν έχουμε να ζήσουμε, όχι να καλλιεργήσουμε», υπογράμμισε και κατέληξε: «Εμάς θα μας βρούνε μπροστά τους, κανένας συνάδελφος να μη φοβηθεί. Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε να μείνουμε στον τόπο μας και τις εστίες μας».

Ο Κώστας Κουβαράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Καρδίτσας, είπε χαρακτηριστικά ότι είναι σαν να μην πέρασε μία μέρα απ' τον «Ιανό». «Το Συνδικάτο φωνάζει συνεχώς κάντε τώρα αντιπλημμυρικά και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με τον πιο τραγικό τρόπο για μια ακόμα φορά. Τα περιορισμένα έργα ήταν "μπαλώματα" που καμία σχέση δεν έχουν με αντιπλημμυρική θωράκιση νομού», τόνισε.

Ακόμα, σημείωσε ότι το Συνδικάτο συμμετέχει στο Στέκι Αλληλεγγύης, συγκρότησε ομάδες καθαριότητας και αποκατάστασης για τα λαϊκά σπίτια της περιοχής, ενώ την αλληλεγγύη τους έδειξαν και οικοδόμοι απ' την Αθήνα καθαρίζοντας αρκετά σπίτια στον Παλαμά. «Απαιτούμε ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία, πλήρη αποζημίωση για όλους. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας», τόνισε.

Η Ιωάννα Αγγέλη, γραμματέας του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Παλαμά, μετέφερε την απόγνωση και την αγωνία του Συλλόγου για τις κατεστραμμένες επιχειρήσεις της περιοχής και τόνισε ότι θα χρειαστεί βοήθεια ώστε ο κόσμος να τις στήσει και να τις λειτουργήσει ξανά. «Κρίνεται το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, χρειαζόμαστε άμεση υποστήριξη και βοήθεια για να ορθοποδήσουμε, γενναίες αποφάσεις και πράξεις. Αμεση χρηματοδότηση, αναστολές πληρωμών αλλά και πλήρη αποζημίωση αγροτών και κτηνοτρόφων καθώς όλα τα καταστήματα εξαρτώνται άμεσα από αυτούς». Ακόμα, εξέφρασε ένα «τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές γιατί αυτοί βοήθησαν και έσωσαν κόσμο και σε όλους όσοι εμφανίστηκαν και μας βοήθησαν τις επόμενες μέρες. Επίσης σας ευχαριστώ, κ. Γραμματέα, για την κίνησή σας να είστε εδώ σήμερα».

Ο λαός της περιοχής έδειξε αντανακλαστικά, γνήσια ταξική αλληλεγγύη

«Απ' τις πρώτες ώρες καταστροφής ήταν συγκινητική η άμεση ανταπόκριση εργαζομένων, του λαού της πόλης και χωριών να βοηθήσουν, να διασώσουν, να απεγκλωβίσουν, να μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, να σώσει ο ένας τον άλλο», σημείωσε ο Γ. Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος σωματείων που έχουν συγκροτήσει το Στέκι Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι «ο λαός της περιοχής έδειξε αντανακλαστικά, γνήσια ταξική αλληλεγγύη». Τόνισε επίσης πως «ο λαός της περιοχής, οι πληγέντες έγιναν μάρτυρες της εγκληματικής απουσίας του κράτους που τους άφησε στο έλεος, στη μοίρα τους. Οχι μόνο ως προς το πώς φτάσαμε εδώ, αλλά και ως προς την έλλειψη σχεδιασμού για να ανταποκριθεί το κράτος σε τέτοιες καταστάσεις. Στο Στέκι έρχεται κόσμος που ψάχνει πού θα μείνει γιατί δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός γι' αυτό το ζήτημα, καμία έγνοια τι θα απογίνει αυτός ο κόσμος, το κράτος δεν ανταποκρίθηκε σε στοιχειώδη ζητήματα επιβίωσης, παραμένει απόν και ανίκανο γιατί δεν έχει καν στον προσανατολισμό του να ικανοποιήσει τις έκτακτες ανάγκες του λαού».

Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του για την υγεία του λαού

Ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας ν. Καρδίτσας, τόνισε ότι τρομακτικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν στον νομό για τη δημόσια υγεία, σημειώνοντας πως «πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Στέκι πληγέντων που μπόρεσε να ταΐσει και να δώσει νερό σε κόσμο γιατί χωρίς τρόφιμα, νερό, ρούχα δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για δημόσια υγεία». Σχετικά με τις κυβερνητικές συστάσεις τόνισε ότι πολλοί δεν μπορούν να τις ακούσουν γιατί δεν έχουν ρεύμα, ούτε να τις υλοποιήσουν, επισήμανε πως οι υγειονομικές μονάδες είναι με ένα προσωπικό ήδη εξαντλημένο, με αποκλεισμένους συναδέλφους σε άλλες πόλεις, δουλεύοντας συνεχόμενα 24ωρα. «Το Μουζάκι είναι ακόμα γκρεμισμένο και το ΚΥ συστεγάζεται με την Εργατική Εστία. Χτες πήγαν και 20 πληγέντες απ' τον Παλαμά. Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας πλημμύρισαν τα χειρουργεία και κάναμε τα επείγοντα χειρουργεία. Για τους εγκλωβισμένους πρέπει να ενεργοποιηθεί η κατ' οίκον νοσηλεία», σημείωσε μεταξύ άλλων και στάθηκε στα αιτήματα της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών για άμεσες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν κατεπειγόντως όλες οι μονάδες, δημιουργία στρατιωτικού τύπου δομής στον Παλαμά, ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων. Σημείωσε ακόμα ότι ως Ενωση γιατρών δέχονται δεκάδες τηλέφωνα από συναδέλφους σ' όλη την Ελλάδα που ζητάνε να βοηθήσουν, αλλά δεν υπάρχει χώρος να στεγαστούν, και τόνισε την ανάγκη «το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του, να πιέσουμε όλοι».

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας, Πόπη Μπούτα, τόνισε ότι το Σωματείο απ' την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για πρώτες βοήθειες «γιατί δεν υπάρχει κράτος, δεν υπήρχε Περιφέρεια, πόρτα πόρτα επισκεφτήκαμε τα σπίτια να δώσουμε βοήθεια μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο, δημιουργήθηκε χώρος παροχής Υγείας στο κλειστό γυμναστήριο. Υπάρχουν εκεί άστεγοι, μικρά παιδιά, χρονίως πάσχοντες». Υπογράμμισε ότι το Σωματείο έκανε παρεμβάσεις παντού, όπως και στον δήμο για το πλημμυρισμένο ΚΥ Παλαμά «κι ακόμα τίποτα δεν έχει γίνει. Συνεχίζουμε να πιέζουμε, είναι ανάγκη, μιλάμε για ζωές, απαιτούμε από κυβέρνηση, Υγειονομική Περιφέρεια, τοπικές αρχές να κάνουν κάτι επιτέλους να σωθούν ζωές, φτάνει πια, ως εδώ!».

Ούτε σκέψη να διαλύσουν τις σχολικές μονάδες

Η Ελένη Καραμήτρου, γραμματέας της ΕΛΜΕ Καρδίτσας, αναφέρθηκε στους μαθητές απ' τις οικογένειες που έχουν πληγεί τονίζοντας: «Οι μαθητές μας δεν μπορούν να φοιτήσουν, δεν έχουν καν σπίτι να μείνουν, δεν μπορούν να συνεχίσουν τα μαθήματά τους (...) Υπάρχουν σχολεία όπως στις Σοφάδες, το ΕΠΑΛ, όπου στεγάζονται και δύο Ειδικά, όπου έχει πλημμυρίσει το σχολείο και αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει σε μήνες». Εκπαιδευτικοί με πλημμυρισμένα σπίτια και αυτοκίνητα δεν μπορούν να μεταβούν στην εργασία τους. «Ούτε σκέψη να διαλύσουν τις σχολικές μονάδες και να στείλουν τους μαθητές σε άλλα σχολεία για να καλύψουν τα προβλήματα», σημείωσε, καλώντας όλα τα σωματεία σε κοινό βηματισμό για τη διεκδίκηση λύσεων.

Ο Δημήτρης Μπαλαδήμας, από τον Σύλλογο Γονέων Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τη Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο, αρχίζουν τα σχολεία, αλλά το νερό δεν έχει έρθει ακόμα», με παιδιά να μην έχουν σπίτι, ρούχα, να ζουν σε τεράστια αναστάτωση. Τόνισε πως οι ανισότητες θα φανούν τώρα «σε όλο τους το μεγαλείο», επισημαίνοντας ότι «τα σχολεία είχαν ήδη από πριν προβλήματα (...) Τώρα τα πράγματα έγιναν επιτακτικά (...) Τη Δευτέρα θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες νερού στα σχολεία; Θα υπάρχουν γιατροί; Το ψυχολογικό θέμα είναι τεράστιο, τα παιδιά βρίσκονται σε κακή κατάσταση, άρα κι εκεί χρειάζεται στήριξη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να επαναλειτουργήσει και να ενισχυθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας Παλαμά(2023-12-01 00:00:00.0)
«Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει αγώνας διεκδίκησης»(2023-09-26 00:00:00.0)
Νέες καταστροφές από τις πλημμύρες και την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης(2021-03-24 00:00:00.0)
Μετέφεραν την αγωνία και τις διεκδικήσεις τους(2021-03-18 00:00:00.0)
Με το κεφάλι ψηλά συνεχίζουν την πάλη με διάφορες μορφές(2019-12-10 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται η κλιμάκωση της πάλης των φτωχών αγροτών(2012-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ