Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Με το κεφάλι ψηλά συνεχίζουν την πάλη με διάφορες μορφές

Επόμενο «ραντεβού» η πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στη Νίκαια της Λάρισας

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο μπλόκο στο Δέλτα Παλαμά
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο μπλόκο στο Δέλτα Παλαμά
«Με το κεφάλι ψηλά και την πεποίθηση ότι δόθηκε αγώνας επιβίωσης και αξιοπρέπειας, θα διεκδικήσουμε με άλλες μορφές παρέμβασης το δίκιο μας, γιατί κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος».

Με αυτά τα λόγια οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Λάρισας χαιρετίζουν τους βιοπαλαιστές αγρότες, οι οποίοι μετά από μια βδομάδα κινητοποιήσεων με τα τρακτέρ στους δρόμους, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους, μετά από συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, πήραν την απόφαση για οργανωμένη επιστροφή στα χωριά από σήμερα Τρίτη.

Ταυτόχρονα, απευθύνουν κάλεσμα σε κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο που πιστεύει στο δίκιο και τη δύναμη των αγώνων, που αγωνιά για το σήμερα και το αύριο της ζωής του, να συμμετάσχει στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων την Κυριακή 15/12 στο Πολιτιστικό Κέντρο, στη Νίκαια Λάρισας, στις 12 το μεσημέρι.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει τους αγρότες που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης με πολύμορφες κινητοποιήσεις, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλει τον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Τονίζει πως η κυβέρνηση υλοποίησε με συνέπεια το δόγμα «νόμος και τάξη», αλλά δεν έδειξε καμιά συνέπεια π.χ. στην προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα δώσει επιστροφή πετρελαίου στους αγρότες. Η ανακοίνωση σημειώνει πως την προηγούμενη βδομάδα οι αγρότες είδαν τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, που χρησιμοποίησε χημικά, δακρυγόνα και γκλομπ απέναντι στους αγρότες στην Κρήτη, έβαλε τα ΜΑΤ απέναντι στους αγρότες της Καρδίτσας που έστησαν μαζικό και μαχητικό μπλόκο, έστειλε δεκάδες κλήσεις για απολογία σε αγρότες της Λάρισας για το περσινό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, επιχειρώντας και με αυτόν τον τρόπο να τους εμποδίσει να συμμετέχουν στον νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου εξάλλου, που παραχώρησαν χτες στο μπλόκο στον κόμβο του Δέλτα Παλαμά οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Τζέλλας, ευχαρίστησε όλους τους φορείς που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα και τα αιτήματα των αγροτών. Κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση, τόσο για την παρουσία των ΜΑΤ όσο και για την αρνητική στάση στο αίτημα για συνάντηση, προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους στα προβλήματα των τιμών στο βαμβάκι και το κόστος παραγωγής.

Αλληλεγγύη από σωματεία και φορείς

Την αλληλεγγύη τους στα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως και την καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού, εξέφρασαν εκπρόσωποι από εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς της Καρδίτσας, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο μπλόκο στο Δέλτα Παλαμά, στην Ε65, μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας.

Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των φορέων, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τσιούτρας, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «οι αγρότες βρίσκονται στο δρόμο για τα δίκαια αιτήματά τους και η κυβέρνηση, αντί να δώσει λύσεις, επιλέγει την τρομοκρατία και τη βία».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος Καρδίτσας, ο οποίος δήλωσε πως το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάρει ομόφωνη απόφαση στήριξης του αγώνα των αγροτών, ο δήμαρχος Παλαμά, εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας.

Χαιρέτισε επίσης ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισημαίνοντας πως «είναι ανάγκη να υπάρξει συμπόρευση και συμμαχία με τους εργαζόμενους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που στόχο έχει τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών και επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και έχει σκοπό να αναδείξει τα προβλήματα που έχουμε κι αφορούν όλο το λαό. Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, η οποία μετά από 40 χρόνια στην Καρδίτσα έστειλε τα ΜΑΤ σε αγροτικές κινητοποιήσεις, εμποδίζοντας την πρόσβαση στον Ε65. Βγήκαμε στο δρόμο διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά μας».

Ανέφερε πως στην αιχμή των αιτημάτων βρίσκεται η τιμή του βαμβακιού, όπου οι βαμβακοπαραγωγοί ζητάνε να πληρωθούν τον κόπο τους, την απόδοση και την εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος. Επιπλέον, τόνισε πως παλεύουν για τη μείωση του κόστους παραγωγής, μεταξύ άλλων με αφορολόγητο πετρέλαιο, αίτημα που και αυτή η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει, ενώ στον κρατικό προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή προβλέπονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, ξενοδόχους, κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες. Αναφέρθηκε επίσης στο Ασφαλιστικό, στο νόμο Κατρούγκαλου που οδήγησε σε μείωση συντάξεων, ενώ δήλωσε πως οι βιοπαλαιστές αγρότες είναι σε ετοιμότητα να αποκρούσουν οποιαδήποτε σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Κατήγγειλε τη βίαιη επίθεση που δέχτηκαν την προηγούμενη βδομάδα οι αγρότες της Κρήτης και κατήγγειλε πως ενώ έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτός δεν έχει απαντήσει ακόμη.

Μετά την ομιλία οι αγρότες αλλά και φορείς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση συμπαράστασης, ανέβηκαν πεζή στον Ε-65 αποκλείοντας το οδόστρωμα.

  • Στο μεταξύ, κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών των Τρικάλων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία της πόλης, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη». Εκεί μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αποστόλης Θωμόπουλος, ενώ χαιρέτισε ο Γιώργος Λιατίφης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Τρικάλων. Αμέσως μετά, αντιπροσωπεία επέδωσε σε εκπρόσωπο της Αντιπεριφέρειας το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Αγωνιστικές δράσεις σε άλλες περιοχές

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Νότιας Κέρκυρας.

-- Σήμερα, επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου διοργανώνει παναγροτικό παλλεσβιακό συλλαλητήριο στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης, στην πλατεία του ΙΚΑ, στις 11 π.μ.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη 12/12, στις 9 π.μ., στα δικαστήρια Αιγίου, όπου δικάζονται αγρότες που συμμετείχαν στα μπλόκα του 2017.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ