Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αφετηρία συντονισμού και ενίσχυσης της πάλης ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ

Μεγάλη η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας

Κατάμεστος ο κινηματογράφος «Ιλιον» στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη
Κατάμεστος ο κινηματογράφος «Ιλιον» στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη
Την αφετηρία για συντονισμένους αγώνες, που θα βάλουν τη σφραγίδα των εργαζομένων στις εξελίξεις και θα σταθούν απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων για τη ΛΑΡΚΟ, αποτέλεσε η σύσκεψη που οργάνωσε την Κυριακή το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

«Παλεύουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, για το δικαίωμα στη ζωή και τη δουλειά». Κάτω από αυτό το σύνθημα και με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή, αποφασίστηκε η οργάνωση μεγάλης κινητοποίησης στην Αθήνα, σε υπουργεία και στη Βουλή, μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Γενάρη, με συμμετοχή σωματείων και φορέων από τη Στερεά Ελλάδα και τον κλάδο του Μετάλλου.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος αντιπροσωπείες συνδικάτων από τον κλάδο του Μετάλλου από όλη τη χώρα, σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, συλλόγων και φορέων από Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια και Φωκίδα, αλλά και εκπρόσωποι δήμων της περιοχής και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Πάνω από 100 σωματεία και φορείς ανταποκρίθηκαν και συνυπέγραψαν το κάλεσμα για κοινό αγώνα, με τους περισσότερους να εκπροσωπούνται και στη σύσκεψη.

Τη μαζική ανταπόκριση χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου, Νίκος Ρήννας, ανοίγοντας την εκδήλωση.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, Π. Πολίτης
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, Π. Πολίτης
Κρατώντας ενός λεπτού σιγή, στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου «Ιλιον» στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ, οι συγκεντρωμένοι τίμησαν τη μνήμη των εργαζομένων που έχουν χάσει τη ζωή τους στο μεροκάματο στα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης. Από την ίδρυση της ΛΑΡΚΟ μέχρι σήμερα οι νεκροί εργάτες την ώρα της δουλειάς φτάνουν τους 80, ενώ μόνο την τρέχουσα χρονιά οι εργαζόμενοι έχουν θρηνήσει δύο συναδέλφους τους.

Οι εξελίξεις μάς βρίσκουν σε αγωνιστική ετοιμότητα

Η πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας για τη σύσκεψη συνέπεσε με την ανακοίνωση από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ για έναρξη εκκαθάρισης της επιχείρησης εν λειτουργία. Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία των σωματείων, μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, οι αρμόδιοι υπουργοί προανήγγειλαν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ με δύο διαγωνισμούς μέσα στο 2020. Προσπάθησαν μάλιστα να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι αυτό είναι το «καλό σενάριο», ενώ υπάρχει και το «κακό σενάριο» της πτώχευσης.

Οπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, Παναγιώτης Πολίτης, κυβέρνηση και διοίκηση δεν δεσμεύονται για τις θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης, παραπέμπουν στον Πτωχευτικό Κώδικα όσον αφορά τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν δεσμεύονται για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας και για το αν θα συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν και με τι όρους. «Η σημερινή μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη επιβεβαιώνει ότι οι εξελίξεις μάς βρίσκουν σε αγωνιστική ετοιμότητα», τόνισε.

«Η σημερινή προσέλευση των εργαζομένων, αλλά και οι αντιπροσωπείες φορέων, σωματείων, συλλόγων, η προσέλευση κατοίκων, απλών ανθρώπων, για εμάς θεωρείται μία πρώτη νίκη, που μπορεί, μέσα από τις σημερινές διεργασίες, να αποτελέσει αφετηρία αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των τοπικών κοινωνιών, τα συμφέροντα της χώρας μας συνολικότερα», υπογράμμισε ο Π. Πολίτης στην εισηγητική ομιλία και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε πως όλοι αυτοί που μαζευτήκαμε εδώ σήμερα ενδεχομένως δεν έχουμε το ίδιο σκεπτικό, διαφωνούμε σε πολλά πράγματα. Σίγουρα όμως μας ενώνει το ενδιαφέρον όλων να παρθούν μέτρα για να μη σκοτώνονται οι εργαζόμενοι στην εργασία, να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, που είναι οικονομικός πνεύμονας όλης της Στερεάς, και η μεγάλη αυτή επιχείρηση να αναπτυχθεί παραπέρα, να προσφέρει συνολικά στο λαό της χώρας μας σύμφωνα με τις δυνατότητές της, πράγματα που για να διασφαλιστούν θα πρέπει να μην προχωρήσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εκποίησή της».

Διαχρονική απαξίωση με γνώμονα τα κέρδη του κεφαλαίου

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της χρόνιας απαξίωσης της επιχείρησης από τις κυβερνήσεις και την πολιτική τους, των στοχευμένων πιέσεων της ΕΕ για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, του διαχρονικού σχεδιασμού να παραδοθεί η ΛΑΡΚΟ στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου μέσα από την ιδιωτικοποίηση - εκποίησή της.

Υπενθύμισε τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες που έχει η ΛΑΡΚΟ, η μοναδική βιομηχανία στην Ευρώπη που παράγει FeNi (σιδηρονικέλιο) με τη μέθοδο της πυρομεταλλουργίας, καλύπτοντας το 6% των αναγκών της Ευρώπης και το 3% παγκόσμια. Εχει εργοτάξια εξόρυξης μεταλλεύματος και δικό της εξοπλισμό σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Καστοριά, και λιγνιτωρυχείο στα Σέρβια Κοζάνης. Αντί όμως να αξιοποιούνται οι δυνατότητές της, σημειώνονται συνεχώς βήματα στην κατεύθυνση της απαξίωσής της, με αντίστοιχα οφέλη για μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκουν πεδίο κερδοφορίας. Ετσι, ο βαρύς εξοπλισμός εξόρυξης μεταλλεύματος «είναι παροπλισμένος και σαπίζει», την ίδια ώρα που «δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δίνονται σε μεγαλοεργολάβους για την εξόρυξη». Ενώ το μηχανουργείο «μπορεί να προσφέρει αναγκαίες τεχνικές εργασίες γρήγορα και με χαμηλό κόστος», εργολάβοι και προμηθευτές παρέχουν ανταλλακτικά και εργασία με πολλαπλάσιο κόστος. Την ίδια στιγμή που η μονάδα παραγωγής οξυγόνου έχει εγκαταλειφθεί, γίνονται οι σχετικές προμήθειες από πολυεθνική εταιρεία.

«Αν η ΛΑΡΚΟ αποκοπεί από τα μεταλλεία και αν αυτά ιδιωτικοποιηθούν, είναι σίγουρη η ληστρική εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων», προειδοποίησε ο Π. Πολίτης. Ανατρέχοντας στην ιστορία της εταιρείας, υπογράμμισε ότι η πορεία της τεκμηριώνει το γεγονός ότι «τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας τις καρπώνονται μία χούφτα παράσιτα σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αναγκών».

«Εχουμε δει διοικήσεις και διοικήσεις, πρόσωπα και πρόσωπα, διορισμένα από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, διαφορετικά μεν, πάντα με τον ίδιο προσανατολισμό δε. Και είναι πολύ μεγάλο ψέμα ότι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση είναι το "φάρμακο" για να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου», τόνισε και υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ξέρουν τι σημαίνει ιδιώτης, όπως το ξέρουν οι συνάδελφοί τους στα ναυπηγεία, στις χαλυβουργίες, στις τσιμεντοβιομηχανίες, αντιμετωπίζοντας το λουκέτο και την ανεργία, ή τη δουλειά με μισθούς εξαθλίωσης, χωρίς δικαιώματα.

Συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα

«Είναι ανάγκη σήμερα να συντονιστούμε και να αποφασίσουμε το πώς θα απαιτήσουμε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

Θέτοντας τους βασικούς άξονες της πάλης των εργαζομένων, σημείωσε τα εξής:«Να παρθούν εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, εδώ και τώρα να συμμορφωθεί η ΛΑΡΚΟ με τον Κανονισμό Μεταλλευτικών Λατομικών Επιχειρήσεων, εδώ και τώρα να πραγματοποιήσει νέες προσλήψεις καταργώντας το "σκλαβοπάζαρο" των εργολαβιών, να μην υπάρχει εργαζόμενος που να κάνει τη δουλειά για δύο. Να χρηματοδοτηθεί από το κράτος, να επανδρώσει τα μηχανήματά της και να πετάξει έξω τους μεγαλοεργολάβους, να εργαστεί ο λαός της περιοχής μας, της χώρας μας, να προχωρήσει η κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις, να έχουμε δικαιώματα και να μην είμαστε σκλάβοι. Να γνωρίζουμε ότι μπαίνοντας στην εργασία θα βγούμε ζωντανοί».

«Οι εγχώριες πλουτοπαραγωγικές πηγές έχουν δυνατότητα να καλύψουν τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και η ΛΑΡΚΟ, ως μοναδικός φορέας αξιοποίησης του σιδηρονικελίου στην Ελλάδα και μοναδικός παραγωγός στην Ευρώπη, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια τέτοια ανάπτυξη», ανέφερε ο Π. Πολίτης και κάλεσε σε αγώνα για τη «δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα μεταλλευτικής βιομηχανίας, όπου η παραγωγή θα έχει ως κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών».

Απαντώντας στο «επιχείρημα» ότι «αυτά δεν γίνονται» και στις «συμβουλές» που δίνουν πολλοί και διάφοροι στους εργαζόμενους να είναι «ρεαλιστές», σημείωσε τα εξής: «Μα πώς μπορούμε να είμαστε ρεαλιστές απέναντι στο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, από τη στιγμή που μπορούν να παρθούν μέτρα; Πώς μπορούμε να είμαστε ρεαλιστές απέναντι στην "καραμέλα" ότι "δεν μπορούμε να τη χρηματοδοτήσουμε", από τη στιγμή που το κράτος είναι ο κύριος μέτοχος της ΛΑΡΚΟ και χρηματοδοτεί εφοπλιστές, τράπεζες, διάφορους ομίλους με διάφορους τρόπους;

Είναι ρεαλιστική η θέση μας, γιατί αυτή η προοπτική μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες που ζούμε και να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η ανεργία, με αύξηση των θέσεων εργασίας, μισθούς και δικαιώματα σύμφωνα με τις ανάγκες μας, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής - ασφάλειας και ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Είναι η μόνη πρόταση που απαντά στο αδιέξοδο των τιμών του νικελίου, στην ανταγωνιστικότητα, γιατί οι λαϊκές ανάγκες δεν τελειώνουν ποτέ. Είναι ρεαλιστική και απολύτως αντίθετη - ασύμβατη με τις ελευθερίες κίνησης των κεφαλαίων και εμπορευμάτων, τις απαγορεύσεις των κρατικών ενισχύσεων και της γενικότερης πολιτικής της ΕΕ που κλείνει το εργοστάσιο. Είναι ρεαλιστική και στον αντίποδα της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Είναι ρεαλιστική και αντίθετη με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, η οποία θα επιδεινώσει κι άλλο την κατάσταση».

Δήλωσαν «παρών» στο πλευρό των εργαζομένων και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες τους

«Από αυτόν τον αγώνα δεν θα λείψει κανένας», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, Αν. Κορέτζελος, ενώ ο γραμματέας του, Γ. Κάζας, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη.

Την απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων ΙΓΜΕ να σταθεί συμπαραστάτης στις πρωτοβουλίες των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ μετέφερε ο Χ. Σμυρνιώτης, ξεκαθαρίζοντας πως στον αγώνα αυτό πρέπει να πάρουν θέση όλοι όσοι δεν θέλουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας εμπόρευμα.

Τον θερμό χαιρετισμό των μεταλλεργατών της Κεντρικής Μακεδονίας και του νεοσύστατου κλαδικού Σωματείου τους μετέφερε ο Κώστας Ηλιού, ο οποίος μίλησε για τις επιπτώσεις του καθεστώτος εκκαθάρισης για τους εργαζόμενους, όπως το έχουν ζήσει με μήνες απληρωσιάς οι μεταλλεργάτες σε επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας.

Πλευρές του απεργιακού αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ για 110 μέρες το 1977 υπενθύμισε όταν ανέβηκε στο βήμα ο Χρήστος Οικονόμου, συνταξιούχος σήμερα, πρόεδρος για χρόνια του επιχειρησιακού Σωματείου. Μίλησε ακόμα για τη διαχρονική απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, κόντρα στις δυνατότητες που έχει, τονίζοντας ότι ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι ο δρόμος του αγώνα.

«Αυτός ο αγώνας είναι κοινός αγώνας», σημείωσε στο χαιρετισμό της εκ μέρους των συλλόγων και των ομάδων της ΟΓΕ στην περιοχή η Χρ. Ζάρκα.«Θα φτάσουμε το μήνυμα του αγώνα σε κάθε γυναίκα λαϊκής οικογένειας της περιοχής, έτσι ώστε καμία να μην κάτσει με σταυρωμένα χέρια», ήταν η δέσμευση που ανέλαβε.

Παρεμβάσεις στη σύσκεψη έκαναν επίσης εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λιβαδειάς, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Τη στήριξή τους μετέφεραν με παρεμβάσεις τους ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Θ. Καρακάντζας, οι δήμαρχοι Διρφύων - Μεσσαπίων Γ. Ψαθάς, Λοκρών Θ. Ζεκεντές και Ορχομενού Π. Καράλη, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφίκλειας - Ελάτειας Κ. Τσιάμης. Στη σύσκεψη επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των δήμων Αντικύρας - Διστόμου και Δομοκού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ