Τρίτη 21 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Καθημερινή δράση για την επιτυχία του συλλαλητηρίου για τη ΛΑΡΚΟ

Το Σάββατο η μεγάλη κινητοποίηση στην Αθήνα

Από τη σύσκεψη προετοιμασίας που οργάνωσε την Κυριακή το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας
Από τη σύσκεψη προετοιμασίας που οργάνωσε την Κυριακή το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας
Με πρόγραμμα καθημερινών περιοδειών και συγκεντρώσεων στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα και με εξορμήσεις στα χωριά και τις πόλεις της γύρω περιοχής προετοιμάζουν τη μαζική κάθοδό τους στην Αθήνα, για το συλλαλητήριο του Σαββάτου 25/1, οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ.

Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την Ομόνοια και θα συνεχιστεί με πορεία στο Σύνταγμα.

Την ίδια μέρα τα επιχειρησιακά σωματεία προκηρύσσουν 24ωρη απεργία.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα διαδηλώσουν πλήθος σωματείων και φορέων που έχουν δηλώσει «παρών» στον αγώνα εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης για εκποίηση της εταιρείας, στην πάλη για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων, του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Η οργανωτική επιτροπή του συλλαλητηρίου, την οποία απαρτίζουν τα πέντε επιχειρησιακά σωματεία της ΛΑΡΚΟ, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων και η Ομοσπονδία Μεταλλεργατών, έχει καλέσει τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος - Ενέργειας, τους αρχηγούς των κομμάτων και τις κοινοβουλευτικές ομάδες να είναι παρόντες στη Βουλή το Σάββατο, ώστε να συναντήσουν αντιπροσωπεία τους που μετά το τέλος των ομιλιών στο Σύνταγμα θα καταθέσει στη Βουλή ψηφίσματα με τις θέσεις των εργαζομένων.

Πανό και αφίσες στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα καλούν στην κινητοποίηση
Πανό και αφίσες στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα καλούν στην κινητοποίηση
Αφετηρία για την κινητοποίηση στάθηκε η σύσκεψη που οργανώθηκε στις 8/12, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και συμμετοχή πάνω από 120 φορέων, μπροστά στην ανάγκη να πάρουν απάντηση τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ. Τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και η στήριξή τους από τα αστικά κόμματα, τη διοίκηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τη διοίκηση της εταιρείας επιβεβαιώθηκαν στην εκδήλωση που οργάνωσαν στις 12/1 τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ. Εκεί ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, παρουσίασε με εκβιαστικό τρόπο μια σειρά από σενάρια για ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε πτωχευτική διαδικασία, για τεμαχισμό της (διχοτόμηση ή τριχοτόμηση) και πώληση των κομματιών της σε ιδιωτική επιχείρηση, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να τα αποδεχτούν.

Καθημερινές πρωτοβουλίες στην τελική ευθεία για το συλλαλητήριο

Στην τελική ευθεία μπροστά στην κινητοποίηση, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας προχώρησε την Κυριακή σε σύσκεψη στα γραφεία του Σωματείου στη ΛΑΡΚΟ.

Το βάρος πλέον πέφτει στην προσπάθεια να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο το κάλεσμα ότι κάθε ώρα μέχρι το Σάββατο είναι ώρα συμμετοχής, δράσης, ξεσηκωμού.

Στο πλαίσιο αυτό, από χτες οργανώνονται περιοδείες στα τμήματα του εργοστασίου και συγκεντρώσεις στην πύλη κάθε μεσημέρι (1.30 μ.μ.) με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία.

Χτες, στους εργαζόμενους στην πύλη του εργοστασίου μίλησαν εκπρόσωποι του επιχειρησιακού Σωματείου και του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας.

Σήμερα Τρίτη, στην πύλη θα βρεθούν το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, Σωματεία της Φθιώτιδας και η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ.

Αύριο Τετάρτη, την Πέμπτη 23/1 και την Παρασκευή 24/1 θα γίνουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών και Σωματείων από την Αττική.

Ηδη στην πύλη του εργοστασίου έχουν πάρει τη θέση τους πανό και αφίσες που καλούν στην κινητοποίηση και στέλνουν το μήνυμα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ!». Οι εργαζόμενοι προσθέτουν μαζικά τα ονόματά τους στις λίστες για τα λεωφορεία που θα αναχωρήσουν το Σάββατο το πρωί με προορισμό το κέντρο της Αθήνας.

Από το σχέδιο εξορμήσεων δεν λείπουν τα χωριά και οι πόλεις της περιοχής. Ετσι, κάθε εργαζόμενος έφυγε από τη σύσκεψη της Κυριακής εφοδιασμένος με ανακοινώσεις, αφίσες και πανό, αλλά και με σχέδιο να συμβάλει στο πλατύ άνοιγμα στους επαγγελματίες, στους συνταξιούχους, στους μαθητές. Χτες πραγματοποιήθηκε εξόρμηση στη Λάρυμνα, ενώ για σήμερα προγραμματίζεται εξόρμηση στη Μαλεσίνα. Στην ίδια κατεύθυνση, το Συνδικάτο θα απευθυνθεί ιδιαίτερα στα σχολεία σε Μαρτίνο και Μαλεσίνα, στους μαθητές και τα Συμβούλιά τους, στους Συλλόγους Γονέων, καλώντας τους να δώσουν το δικό τους «παρών» στο συλλαλητήριο.

«Πάμε για ένα μεγάλο συλλαλητήριο», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Παναγιώτης Πολίτης, μιλώντας στη σύσκεψη. Υπογράμμισε ότι κάθε εργαζόμενος πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση στο τμήμα και στη βάρδιά του, ώστε από τη μάχη για τη δουλειά και τα δικαιώματα να μη λείψει κανείς.

Πολυσέλιδο φυλλάδιο από τα Σωματεία

Με ένα πολυσέλιδο έντυπο, τα Σωματεία Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ αναφέρονται αναλυτικά στη σημασία της εταιρείας, στις παραγωγικές της δυνατότητες, στη σημασία της για την εθνική οικονομία και την τοπική κοινωνία.

Αναφέρονται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι, απαντώντας στη λάσπη που έχουν δεχτεί το προηγούμενο διάστημα για το ύψος των αποδοχών τους, καθώς και στα εργατικά «ατυχήματα» που έχουν κοστίσει τη ζωή δεκάδων συναδέλφων τους. Υπενθυμίζουν πως την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ.

Τέλος, παρουσιάζουν μια σειρά από αιτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι και λένε «Οχι στο σχέδιο εκκαθάρισης, στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου, στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ».

Δυναμώνουν η αλληλεγγύη και το αγωνιστικό «παρών»

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν ήδη καλέσει μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς, ενώ μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι ανακοινώσεις στήριξης.

Κάλεσμα συμμετοχής από την πρώτη στιγμή έχει απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Την κινητοποίηση των εργαζομένων στηρίζουν δεκάδες σωματεία και φορείς της Στερεάς Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, το οποίο θα δρομολογήσει λεωφορεία για τη συμμετοχή των εργαζομένων της περιοχής.

Από τον κλάδο του Μετάλλου σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Εύβοιας, το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που καλούν στο συλλαλητήριο περιλαμβάνονται τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, η ΠΟΣΠΕΡΤ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ