Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το στήσιμο ισχυρών μπλόκων

Στις 23 Γενάρη στήνονται τα μπλόκα - Μια βδομάδα πριν βγαίνουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών

Συνεχίζονται και μέσα στις γιορτές οι προετοιμασίες για κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, με στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε κεντρικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία σ' όλη τη χώρα, στις 23 Γενάρη.

Η απόφαση για τα μπλόκα πάρθηκε στην πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στις 17/12, στη Λάρισα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 11 Ομοσπονδίες και πάνω από 100 Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα και Μπλόκων από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

Στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο των προετοιμασιών, σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., πραγματοποιείται σύσκεψη στο χωριό Δαμάσι, που οργανώνουν ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος μαζί με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας. Αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στον Παλαμά, θα γίνει σύσκεψη όλων των Αγροτικών Συλλόγων του νομού, που οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας.

Στην Κρήτη, αγωνιστικό κάλεσμα στη μικρομεσαία αγροτιά για συμμετοχή στα μπλόκα του αγώνα στις 23 Γενάρη απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων, Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου, καλώντας σε στήσιμο μπλόκου στα Πραιτώρια και σε άλλα σημεία του νομού Ηρακλείου.

Αντίστοιχο κάλεσμα αγώνα απηύθυναν και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα Χανιά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων και εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων τ. Δήμου Κολυμπαρίου, τ. Δήμου Αρμένων, τ. Δήμου Μηθύμνης και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου.

Ανάλογες προετοιμασίες θα απλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, με πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, καθώς και Επιτροπών Αγώνα και Μπλόκων, ενώ, όπως έχει αποφασιστεί στην πανελλαδική σύσκεψη, μία βδομάδα πριν τις 23 Γενάρη τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες των χωριών, ζεσταίνοντας τις μηχανές για να κατευθυνθούν προς τα σημεία που θα επιλεχθούν να στηθούν τα μπλόκα.

Αγώνας για επιβίωση, κόντρα στις κυβερνητικές συκοφαντίες και ανέξοδες υποσχέσεις

Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών αφορά στην ίδια την επιβίωσή τους, καθώς με την εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών, με συνέπεια να οδηγούνται στο ξεκλήρισμα και τη φτώχεια.

Προβάλλουν συγκεκριμένο πλαίσιο άμεσων αιτημάτων και ταυτόχρονα παλεύουν για την ανατροπή της πολιτικής που δημιουργεί και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση να ικανοποιήσει τα ζωτικά και δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να ξεγελάσει τον αγροτικό κόσμο και να εμποδίσει την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, με συνεχείς εμφανίσεις στη Βουλή και τα ΜΜΕ, εκτοξεύει ψεύδη και ανέξοδες υποσχέσεις και παράλληλα καλεί σε «διάλογο», με πραγματικό στόχο την παραπλάνηση του αγροτικού κόσμου και συνολικότερα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, ωστόσο, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πάλη τους, καθώς η εμπειρία τους δείχνει πως ό,τι κέρδισαν, το κέρδισαν με τον αγώνα. Σε αυτό το πλαίσιο, εκπρόσωποι της ΕΟΑΣ ν. Καρδίτσας και Αγροτικών Συλλόγων του νομού, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες, σχολιάζοντας τις συνεχείς δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισαν ότι στόχο έχουν να παραπλανήσουν τους αγρότες και να υπονομεύσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org