Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Πραγματοποιήθηκε το School Art Festival, μία γιορτή από μαθητές για μαθητές στο πλαίσιο του πολύμορφου αγώνα τους.

-- Με επιτυχία και πολύ κέφι έγινε το 7ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για παιδιά. Την Παρασκευή η αντίστοιχη γιορτή στη Θεσσαλονίκη.

-- Δύο σκηνοθέτες μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Στη μνήμη του Φιντέλ...

Στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο αφιέρωσαν ένα βίντεο κι ένα γκράφιτι οι νέοι καλλιτέχνες της έκθεσης «Βάψτο» που πραγματοποιήθηκε στο VAULT Theatre Plus, 18-20 Δεκέμβρη.

Το γκράφιτι είναι του Atek και το βίντεο είναι του Γιάννη Μαρούδα και μπορεί κανείς να το δει στο You tube, στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=tM7yykbfgrc

SCHOOL ART FESTIVAL
«Αγωνιζόμαστε και τραγουδάμε για τα όνειρα και τις ανάγκες μας»

Μία γιορτή από μαθητές για μαθητές, στο πλαίσιο του πολύμορφου αγώνα τους

Με σύνθημα «Αγωνιζόμαστε, δημιουργούμε, τραγουδάμε για τα όνειρα και τις ανάγκες μας. Για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει!» και πρωταγωνιστές τους μαθητές, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 23 Δεκέμβρη, το School Art Festival. Μία διοργάνωση με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας και με τη συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά και το Συντονιστικό των ΕΠΑΛ Αθήνας, με στόχο να προβληθεί η μαθητική καλλιτεχνική δημιουργία, να αναδειχθεί η συλλογική δράση των μαθητών, αλλά και οι προβληματισμοί τους. Μια γιορτή από μαθητές για μαθητές, κομμάτι και συνέχεια, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, της πολύμορφης δράσης που ανέπτυξαν από την αρχή της χρονιάς για την ανάδειξη και τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Από τη σκηνή που στήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Ιωνίας, πέρασαν μουσικά σχήματα και μαθητές που ερμήνευσαν διάφορα είδη μουσικής, όπως κλασική, χιπ χοπ, ροκ, γνωστά αγαπημένα τραγούδια, αλλά και δικές τους δημιουργίες. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ροκ συγκροτήματα από το 13ο Γυμνάσιο Περιστερίου, από το 68ο Γυμνάσιο Αθηνών, από το 1ο ΓΕΛ Ρέντη, από το 3ο ΓΕΛ Νίκαιας, ραπ συγκρότημα από το 5ο ΓΕΛ Βύρωνα, Hip - hop από μαθητές από το 8ο ΓΕΛ Πειραιά, το 3ο ΓΕΛ Νίκαιας, το 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου, μουσικό σχήμα από το ΕΠΑΛ και το 1ο ΓΕΛ Ταύρου, ενώ εμφανίστηκαν επίσης μαθητές από την Ελληνογαλλική Σχολή, το 5ο ΓΕΛ Περιστερίου, το 1ο ΓΕΛ Ταύρου, το Μουσικό Σχολείο Αλίμου.

Στιγμιότυπα από το School Art Festival
Στιγμιότυπα από το School Art Festival
Παράλληλα, στο χώρο υπήρξε έκθεση φωτογραφίας και σκίτσου αφιερωμένη στην αλληλεγγύη στα χιλιάδες προσφυγόπουλα που είναι εγκλωβισμένα χωρίς τη θέλησή τους στη χώρα μας και ενάντια στους φασίστες και το ναζιστικό δηλητήριο.

«Ο αγώνας μας συνεχίζεται»

Στο καλωσόρισμα, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, έγινε αναφορά στη δραστηριότητα των μαθητών από την αρχή της σχολικής χρονιάς:

«Από την αρχή της σχολικής χρονιάς φέτος, οργανώσαμε καταλήψεις, πορείες, συζητήσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε σχολεία απ' όλη την Ελλάδα. Το μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο στις 7 Νοέμβρη ήταν η αρχή. Ηταν τότε που χιλιάδες μαθητές στην Αθήνα και απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη την Ελλάδα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Πάτρα, βγήκαμε στους δρόμους και διεκδικήσαμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας! Ενα σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει! Δείξαμε ότι οι μαθητές δεν καθόμαστε φρόνιμα. Δείξαμε πως όταν οργανωνόμαστε και είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να τους μπούμε στο μάτι! Αυτή ήταν η απάντησή μας στην κυβέρνηση και το υπουργείο, που σε συνέχεια των προηγούμενων και σε συνεργασία με την ΕΕ, έβαλαν και την Παιδεία στο μνημόνιο! Τους δείξαμε ότι η νεολαία έχει ιδανικά και ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά. Τις επόμενες μέρες συνεχίσαμε τις παρεμβάσεις μας σε κάθε χώρο. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας μαζί με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και όλο το λαό. Στις 24 Νοεμβρίου και τις 8 Δεκεμβρίου δώσαμε αγωνιστικό "παρών" και στις μεγάλες απεργίες και τους δείξαμε ότι αυτή είναι η απάντηση στην κοροϊδία και την τρομοκρατία».

Τονίστηκε πως «η σημερινή κυβέρνηση και ο νέος υπουργός συνεχίζουν από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και μαζί με τους συνεργάτες τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αλλού, διατηρούν το σχολείο που αντί να μας μορφώνει, μας εξοντώνει».

«Ο αγώνας μας συνεχίζεται, γιατί όλα όσα κάνουν τα σχολεία μας και τη ζωή μας χειρότερη παραμένουν, είναι εδώ...», ήταν το μήνυμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, που τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης του αγώνα πολύμορφα.

Οπως σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, «θα υποδεχτούμε τη νέα χρονιά ακόμα πιο δυναμικά και μαχητικά, γιατί θέλουμε ένα σχολείο:

  • που θα μας μορφώνει χωρίς διακρίσεις, ένα σχολείο χωρίς εμπόδια για τους μαθητές
  • στο οποίο θα είμαστε δημιουργικοί και όχι αριθμοί ονομάτων για τα απουσιολόγια
  • που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, που δεν θα κοιτάει την τσέπη των γονιών μας, για Παιδεία που δεν θα είναι εμπόρευμα.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά, μαζί με τους γονείς μας, τους εργαζόμενους, με όλο το λαό, για μόρφωση, ζωή με δικαιώματα. Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και θα προτείνει σχέδιο δράσης και παρέμβασης σε όλα τα 5μελή και τα 15μελή, σε όλους τους μαθητές. Μάλιστα, από το Γενάρη του 2017, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας θα ξεκινήσει να εκδίδει και εφημερίδα! Να προσπαθήσουμε να φτάσει σε κάθε σχολείο, σε κάθε μαθητή. Να δυναμώσουμε τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, να διαδώσουμε και να διευρύνουμε τη δράση μας παντού!», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η σκέψη μας βρίσκεται στο πώς θα οργανώσουμε καλύτερα τη λαϊκή πάλη

Στο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που μίλησε με παιδιά και γονείς κι έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χρόνια πολλά σε όλους και όλες! Καλή δύναμη! Καλή υγεία να έχουμε!

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί με τα παιδιά στο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, σε μια πραγματική όαση χαράς, ξεγνοιασιάς, κεφιού, δημιουργίας, γνώσης για τα παιδιά μας, σε δύσκολες εποχές, σε εποχές οικονομικής κρίσης. Ταυτόχρονα, την ίδια ώρα, αυτές τις μέρες η σκέψη όλων μας βρίσκεται κοντά στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν για όγδοη συνεχή χρονιά από την οικονομική καπιταλιστική κρίση.

Ως ΚΚΕ έχουμε το καθήκον, την υποχρέωση, η σκέψη μας και αυτές τις μέρες να βρίσκεται στο πώς θα οργανώσουμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τη λαϊκή πάλη, την αντεπίθεση, προϋπαντώντας το 20ό Συνέδριό μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε ξανά να φέρουμε την αισιοδοξία, την ελπίδα, να βρει ο ελληνικός λαός αποκούμπι, με ισχυρό ΚΚΕ, με τους αγώνες του, με κοινωνική συμμαχία όλοι μαζί ενάντια στον κοινό αντίπαλο.

Χρόνια πολλά ξανά! Πολλές ευχές γι' αυτές τις μέρες!».

7ο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ενα μεγάλο γιορτινό εργαστήρι δημιουργίας και διασκέδασης

Τα παιδιά παρακολουθούν την αρχή μιας ιστορίας, για να ξεκινήσουν τις «Καλικαντζαρο... ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ»
Τα παιδιά παρακολουθούν την αρχή μιας ιστορίας, για να ξεκινήσουν τις «Καλικαντζαρο... ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ»
Με πρόγραμμα ειδικά φροντισμένο για παιδιά προσχολικής ηλικίας και μικρότερων τάξεων του Δημοτικού και το φετινό Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το 7ο που γίνεται τα τελευταία χρόνια, κέρδισε τις εντυπώσεις και αγκαλιάστηκε από πλήθος παιδιών που το απόγευμα της Παρασκευής, 23 Δεκέμβρη, γέμισαν την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Χριστουγεννιάτικα δέντρα, ελαφάκια, χιονονιφάδες και χιονάνθρωποι στόλιζαν του τοίχους του φουαγιέ της αίθουσας Συνεδρίων που είχε στολιστεί όπως απαιτούν οι μέρες για να θυμίζει ένα... καλικαντζαροχωριό! Και στα τραπέζια χειροτεχνίας, γύρω από τα οποία ξετυλιγόταν η δραστηριότητα στην αρχή του Φεστιβάλ, τα θέματα ήταν ανάλογα. Στήθηκε ένα γιορτινό εργαστήρι, όπου οι πρώτοι μικροί επισκέπτες του Φεστιβάλ ξεκίνησαν δημιουργώντας: Πλαστικά ποτηράκια μετατρέπονταν σε χιονάνθρωπους, μικρά ξυλάκια ενώνονταν για να σχηματίσουν χριστουγεννιάτικα δεντράκια, ματάκια, φιογκάκια, κορδελίτσες, στόλιζαν τις δημιουργίες των παιδιών υπό την καθοδήγηση νεαρών παιδαγωγών, ενώ ζωγραφιές με γκλίτερ και μαρκαδόρους αποκτούσαν την υπογραφή των λιλιπούτειων «Πικάσο»...

Παράλληλα, λειτουργούσε βιβλιοπωλείο με δεκάδες επιλεγμένους τίτλους εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και για ενήλικες. Ενώ στα μικρά διαλείμματα από το παιχνίδι, τα τρεχαλητά και τις καλλιτεχνικές δημιουργίες, τα παιδιά ξεδιψούσαν με αναψυκτικά και γεύονταν τα μεζεδάκια και τα γλυκά που προσφέρονταν στο Φεστιβάλ.

«Καλικαντζαρο...ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ!»


Σε ένα από τα τραπέζια, οι χειροτεχνίες είχαν ιδιαίτερο σκοπό: Από εκεί πέρασαν όλα σχεδόν τα παιδάκια στην αρχή για να φτιάξουν χάρτινα «σκουφάκια» καλικάντζαρων! Γιατί αμέσως μετά τις χειροτεχνίες άρχισε το παιχνίδι: «Καλικαντζαρο...ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ!»

Το παιχνίδι άρχισε με τα παιδιά να ακούν την αρχή της ιστορίας: «Κάποτε σε ένα πολύ μακρινό χωριό υπήρχε ένα πολύ μεγάλο δάσος. Εκεί ζούσαν τρεις καλικάντζαροι που ήταν αδέρφια, ο Πικ και ο Νικ, που ήταν δίδυμοι, και ο μικρούλης ο Βενιαμίν. Οι τρεις καλικάντζαροι προετοιμάζονταν δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα για να πάνε στο χωριό και να μοιράσουν τα δώρα στα παιδιά. Ο Βενιαμίν θα μοίραζε τα δώρα για πρώτη φορά, οπότε άκουγε προσεκτικά τις οδηγίες που του έδιναν τα μεγαλύτερα αδέρφια του»...

Η ομάδα παιδαγωγών που ετοίμασε τις «Καλικαντζαρο... ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ!» υποδύθηκε τους ρόλους τριών αδερφών καλικαντζάρων που... χάθηκαν μεταξύ τους. Τα παιδιά, λοιπόν, ανέλαβαν δράση για να βοηθήσουν τον μικρότερο από τους αδερφούς καλικάντζαρους, τον Βενιαμίν, να βρει τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του.

Αρωγοί του Βενιαμίν και των παιδιών σε αυτήν την προσπάθεια στάθηκαν διάφορα πλάσματα, που τα υποδύονταν επίσης παιδαγωγοί της ομάδας που επιμελήθηκε το παιχνίδι: Για παράδειγμα, ένας νάνος, ήταν ο πρώτος φίλος που συνάντησαν τα παιδιά και ο Βενιαμίν, ο οποίος τους έδωσε θάρρος, τους είπε να «μην το βάζουν κάτω» και να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την αναζήτησή τους. Στη συνέχεια, συνάντησαν ένα ξωτικό με το όνομα «Συνεργασία», που με τη σειρά του τους έδειξε ότι «όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί»! Ακολούθησε στη συντροφιά ένα ελαφάκι, το οποίο ήταν πολύ στενοχωρημένο κι ένιωθε μοναξιά, γιατί τα άλλα ελαφάκια το είχαν απομονώσει επειδή... ήταν λίγο διαφορετικό, είχε μια μεγάλη κόκκινη μύτη. Το ελαφάκι βρήκε στην παρέα παιδιών και καλικάντζαρων τη δική του συντροφιά, αφού όπως του είπαν όλα τα παιδιά το να είσαι διαφορετικός δεν έχει τίποτα το κακό. Στο τέλος της αναζήτησής τους, τα παιδιά και ο Βενιαμίν συνάντησαν μια νεράιδα που μίλησε στα παιδιά και τα καλικαντζαράκια για τα προσφυγόπουλα κι όλοι μαζί πήγαν να φτιάξουν ζωγραφιές για τα προσφυγόπουλα!

Ο Πινόκιο έλαμψε με την τεχνική του μαύρου θεάτρου!

Ζωγραφιές και χειροτεχνίες στο γιορτινό εργαστήρι στο πρώτο μέρος του προγράμματος
Ζωγραφιές και χειροτεχνίες στο γιορτινό εργαστήρι στο πρώτο μέρος του προγράμματος
Το τέλος της «καλικαντζαρο... περιπέτειας» σήμανε την ώρα να ανοίξουν οι πόρτες της αίθουσας Συνεδρίων για να αρχίσει η παράσταση του «Πινόκιο» από το θίασο «Κου - Κλο Θέατρο Κρήτης». Ο θίασος, γνωστός στο παιδικό κοινό και από τις συμμετοχές του στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αλλά και σε παλιότερες χριστουγεννιάτικες γιορτές με τους «Δροσουλίτες» και τον «Ψαροτρομάρα», ταξίδεψε αυτήν τη φορά από την Κρήτη, ειδικά για να δώσει αυτήν την παράσταση στον Περισσό και ανταμείφθηκε με το θερμό χειροκρότημα μικρών και μεγάλων.

Οι «Κου - Κλο Θέατρο Κρήτης» χρησιμοποιούν την τεχνική του black light. Οι μαριονετίστες είναι ντυμένοι στα μαύρα, έχοντας καλυμμένο όλο το σώμα και το πρόσωπο και μπροστά από το μαύρο φόντο που στέκονται, χρησιμοποιώντας λάμπες υπεριώδους φωτισμού (black light), γίνονται αόρατοι. Ετσι τα χρωματιστά αντικείμενα που χειρίζονται, οι μαριονέτες και τα άλλα στοιχεία του σκηνικού αναδεικνύονται από το φωτισμό και φαίνονται να αιωρούνται προσφέροντας ένα θέαμα μαγικό.

Το έργο βασίστηκε στο πασίγνωστο παραμύθι του Κάρλο Κολόντι και παρουσιάστηκε σε μια τρυφερή και διδακτική διασκευή, εντυπωσιακή σε χρώματα και κίνηση και επενδυμένη με πολύ ωραία μουσική. Ο Πινόκιο «γεννήθηκε» από ένα κούτσουρο στο εργαστήρι του Τζεπέτο και... μύριζε πευκίλα! Στην πορεία της ιστορίας βρίσκει ένα σωρό μπελάδες, καθώς είναι εύπιστος και παρασύρεται μακριά από τον Τζεπέτο. Ομως έχει κοντά του σε όλες τις δύσκολες στιγμές τον καλό του φίλο τον γρύλο, που καταφέρνει και τον βάζει στον ίσιο δρόμο. Με τη βοήθεια και των παιδιών του κοινού στο τέλος της ιστορίας ο Πινόκιο καταφέρνει και ξανανταμώνει στο δάσος με τον Τζεπέτο, ο οποίος τον έψαχνε όλο αγωνία!

Από την εντυπωσιακή παράσταση κουκλοθέατρου με τον «Πινόκιο»
Από την εντυπωσιακή παράσταση κουκλοθέατρου με τον «Πινόκιο»
Ο κουκλοθίασος στο τέλος της παράστασης ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ΚΝΕ για την πρόσκληση, ευχήθηκε σε όλους καλές γιορτές και χάρισε ως αναμνηστικό στα παιδιά μια κάρτα με τις φιγούρες της παράστασης για να συνεχίσουν να παίζουν στο σπίτι τους τις περιπέτειες του ξύλινου αγοριού...

Χόρεψαν και το καταχάρηκαν!

Μετά την παράσταση ήρθε η ώρα για το πάρτι, που είχε κι αυτό μελετημένες μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Τα παιδιά πιάστηκαν αρχικά όλα μαζί από τα χέρια και σχημάτισαν ένα μεγάλο κύκλο που άλλοτε τον άνοιγαν και άλλοτε τον έκλειναν. Στη μεγάλη αυτή συντροφιά προστέθηκε στη συνέχεια ένα τύμπανο, που όσο ηχούσε τα παιδιά χόρευαν, αλλά όταν σταματούσε έπρεπε να μείνουν «αγαλματάκια ακούνητα»! Και μετά από όλα αυτά, τα παιδιά χόρεψαν με την ψυχή τους και το καταχάρηκαν!

Αποχαιρετώντας το Φεστιβάλ δέχτηκαν μικρά δωράκια από την ΚΝΕ και ευχές, για να περάσουν πολύ όμορφα και τις υπόλοιπες γιορτινές μέρες.


Με μουσικοκινητικά παιχνίδια και χορό έκλεισε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Με μουσικοκινητικά παιχνίδια και χορό έκλεισε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Την Παρασκευή 30 Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη

Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά οργανώνουν, επίσης, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Παρασκευή 30 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές.

  • Εργαστήρι τρισδιάστατων κατασκευών.
  • Ομαδικά Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια από ομάδα ψυχαγωγών.
  • Παράσταση κουκλοθέατρου, με διασκευή του έργου του Ευγένιου Τριβιζά «Ο Αϊ-Βασίλης στη Φυλακή με τους 83 μικρούς αρουραίους» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ «Κόκκινα Αλεξίπτωτα». Ενώ ο Αϊ-Βασίλης πλησιάζει με το έλκηθρό του τη χιονισμένη πολιτεία, ούτε που φαντάζεται τι αναπάντεχες περιπέτειες τον περιμένουν, ούτε που περνάει από το μυαλό του ότι θα καταλήξει αλυσοδεμένος σε μια σκοτεινή φυλακή με 83 περίεργους αρουραίους! Τι θα γίνει τώρα; Ποιος θα μοιράσει στα παιδιά τα δώρα;

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα και πολλές όμορφες εκπλήξεις για τα παιδιά. Στο χώρο, επίσης, θα υπάρχουν και γωνία face painting, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», καθώς και γωνιά αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, όπου θα συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για τη γιορτή, η Κατερίνα Στύλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, σημείωσε: «Μέσα από το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες, που με μεράκι έχει προετοιμάσει ομάδα παιδαγωγών, στόχος είναι τα παιδιά να πάρουν μέρος σε συλλογικά παιχνίδια, να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να δημιουργήσουν, να μοιραστούν στιγμές χαράς και διασκέδασης, να κάνουν φίλους. Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν ιδιαίτερη σημασία, ιδίως στις σημερινές συνθήκες που ζουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, με τις δυσκολίες που βιώνουν καθημερινά. Γι' αυτό απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε γονείς, νέα ζευγάρια της πόλης, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, να συμμετέχουν μαζί με τα παιδιά τους. Η φετινή εκδήλωση, επομένως, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για συνάντηση των γονιών που προβληματίζονται, αγωνιούν, έχουν ανησυχία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ταυτόχρονα να αποτελέσει ευκαιρία για να περάσουν ευχάριστο και δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους».

Κάλαντα Χριστουγέννων από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ

Ανάμεσα στις παραδόσεις των γιορτών είναι και τα κάλαντα, που όμως, όταν τραγουδιούνται από τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, παίρνουν ένα χαρακτήρα αγωνιστικό και αξιοποιούνται για την ενίσχυση του ΚΚΕ στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης.

Ετσι, τις προηγούμενες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ εξορμούσαν σε σπίτια μελών και φίλων του Κόμματος, «ψάλλοντας» το μήνυμά τους για νέους αγώνες και καλή αγωνιστική χρονιά, ως εξής:

«Καλήν ημέρα εργατιά,

μία φορά ακόμα

Χρόνια πολλά αγωνιστικά

απ' του λαού το Κόμμα

----

Δυο φορές αριστερά

του ΣΥΡΙΖΑ απάτη

αυτοί θα βάλουν ΕΝΦΙΑ

ακόμα και στη φάτνη

----

Θερίζουν όσα είχαμε

με αγώνες κατακτήσει

και του φτωχού το ψίχουλο

το 'χουν φορολογήσει

----

Με μέτρα αντιλαϊκά

τσακίζουν τους εργάτες

σα βασιλιάδες για να ζουν

μια χούφτα πλουτοκράτες

----

Με πόλεμο και προσφυγιά

λαοί βασανισμένοι

οι λίγοι να 'χουν τα πολλά

και οι πολλοί χαμένοι

----

Και από δίπλα οι ναζί,

κότες είναι λειράτες

νταήδες είναι στους φτωχούς

στους λίγους κάνουν πλάτες

----

Στο ΚΚΕ να στηριχτείς

ελπίδα στον αγώνα

προσφέρει μόνο στο λαό

εδώ και έναν αιώνα.

----

Με συμμαχία λαϊκή

διέξοδο να δώσεις

με δυνατό το ΚΚΕ

μπορείς να τους σαρώσεις.

----

Σε αυτό το σπίτι που 'ρθαμε

τράπεζα μην πατήσει

κι ο νοικοκύρης του σπιτιού

χίλια χρόνια να ζήσει».

Στη θεατρική παράσταση «Δωδέκατη νύχτα»

Στη θεατρική παράσταση «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ, σε διασκευή για παιδιά, από το θίασο «Μοντέρνοι Καιροί» καλούν την Κυριακή, 8 Γενάρη, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αττική.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο μαγικό κόσμο του Σαίξπηρ, με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του, που μπολιάζει τα παιδιά με αυτοπεποίθηση, τόλμη, εφευρετικότητα, αισιοδοξία και χιούμορ. Με αυτές τις αρετές μπολιάζει τους μικρούς θεατές το έργο του Σαίξπηρ που σφύζει από τη χαρά της ζωής.

Το έργο θα παιχτεί για τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις 11 π.μ. στο θέατρο Χυτήριο (Ιερά Οδός 44) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για κρατήσεις θέσεων στις τοπικές Οργανώσεις ή στο τηλέφωνο: 694.2693.007.

19ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
Μια διοργάνωση που έχει να προσφέρει πολλά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που πραγματοποιήθηκε στις 2 - 21 Δεκέμβρη, έκλεισε φέτος τα 19 χρόνια. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Πύργο Ηλείας και τις γύρω περιοχές, την πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη. Φιλοξενεί ταινίες από όλο τον κόσμο, μικρού και μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων. Ολες έχουν θέμα τους τα παιδιά και τους νέους. Παράλληλα, από το 2001, διεξάγεται και η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας - Camera Zizanio, η οποία περιλαμβάνει διαγωνιστικό τμήμα, με ταινίες μικρού μήκους φτιαγμένες από παιδιά έως 20 ετών, κινηματογραφικά εργαστήρια και σεμινάρια.

Ολα αυτά τα χρόνια, αθόρυβα αλλά δυναμικά, χωρίς φανφάρες και μεγαλοστομίες, με σκληρή δουλειά από όλους τους συντελεστές του, το φεστιβάλ Ολυμπίας έχει φτάσει να χαρακτηριστεί ως «το κορυφαίο κινηματογραφικό φεστιβάλ για παιδιά και νέους της Ευρώπης», όχι μόνο για το επίπεδο των ταινιών που φιλοξενεί αλλά για τη συνολική του προσφορά στον νεανικό κινηματογράφο.

Εκατοντάδες δημιουργίες με επίκεντρο τα παιδιά και τους νέους

Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα, που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, Δημήτρης Σπύρου, ήταν αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία. Κάλυψε μια μεγάλη θεματολογική γκάμα: Ο θάνατος αγαπημένων προσώπων, οι κίνδυνοι του διαδικτύου, η υιοθεσία, η εξαφάνιση των εθνικών μειονοτήτων, ο πόλεμος, η ζωή στο σχολείο, οι συνθήκες φτώχειας, η ζωή στο χωριό, η κώφωση, οι φυλετικές ανισότητες, η παιδική εργασία, το δουλεμπόριο παιδιών, οι διατροφικές διαταραχές... Και, βέβαια, η σύγχρονη προσφυγιά και οι συνέπειές της στη ζωή των παιδιών.

Στιγμιότυπα από τη διοργάνωση
Στιγμιότυπα από τη διοργάνωση
Ακόμα προβλήθηκαν ταινίες που υμνούν, συχνά με χιούμορ, και τη χαρά της ζωής: τον πρώτο έρωτα, τη φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την αδελφική αγάπη, τη συντροφικότητα και τη χαρά του παιχνιδιού και της εξερεύνησης...

64 ταινίες από 34 χώρες στο διαγωνιστικό τμήμα.

91 ταινίες στα αφιερώματα:

  • Ζλιν: Ο λόφος των κινηματογραφικών ονείρων
  • Γκρεμίζοντας προκαταλήψεις, Μαθαίνοντας την αποδοχή
  • Zoom in European Children's Film
  • Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό amimation
  • Pim & Pom

85 εργαστήρια και σεμινάρια:

  • 21 κινηματογραφικά εργαστήρια πενθήμερης διάρκειας
  • 40 μονοήμερα ή διήμερα κινηματογραφικά εργαστήρια
  • 6 εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης
  • 18 σεμινάρια και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς.

Ακόμα, εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη λογοτεχνία, μουσικοθεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.

Είναι ένας αριθμητικός απολογισμός και παράλληλα ο καμβάς που υφάνθηκε το πολιτιστικό γίγνεσθαι στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Σε μια βδομάδα που ήταν διπλή, καθώς ξεδιπλώθηκε και η δράση της 16ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio. Ενα φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ, με 266 οπτικοακουστικές δημιουργίες παιδιών, εφήβων και νέων μέχρι 20 ετών.


Σαν απολογισμό της φετινής χρονιάς αξίζει να αναφέρουμε, ανάμεσα στα πολλά βραβεία που δόθηκαν, το βραβείο καλύτερης ταινίας που κέρδισε η «Ουράνια Καμήλα» του Ρώσου σκηνοθέτη Γιούρι Φέτινγκ, ενώ στο Ελληνικό τμήμα της Camera Zizanio βραβεύτηκε η ταινία «Κόσμος Τρελός» από το Λύκειο Κυθήρων, ένα νησί που δεν έχει αίθουσα κινηματογράφου, αλλά φαίνεται πως έχει κινηματογραφιστές...

Μεγαλώνει κι ομορφαίνει μπολιάζοντας την αθωότητα με την τέχνη και τον πολιτισμό

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για αυτό το πολύ σημαντικό Φεστιβάλ, ο σκηνοθέτης Τζαννέτος Κομνηνέας, σημειώνει: «Δεν είναι μόνο οι χιλιάδες θεατές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Δεν είναι τα δεκάδες εργαστήρια και οι παράλληλες εκδηλώσεις σε οχτώ πόλεις της Δυτικής Ελλάδας. Ούτε οι πολυποίκιλες καλλιτεχνικές συναντήσεις και το άγγιγμα της Ιστορίας μέσα από τους αρχαιολογικούς τόπους και τα μνημεία ούτε ακόμα από την ώσμωση της Ηλειακής γης και των υλικών και άυλων καρπών της. Είναι το δέσιμο όλων αυτών μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που ενηλικιώνεται κρατώντας την αθωότητα και μπολιάζοντάς την με την τέχνη και τον πολιτισμό».

Από τη μεριά του, ο κινηματογραφιστής Γιώργος Didi Διδυμιώτης επισημαίνει: «Ο Πύργος και οι γύρω περιοχές κατακλύζονται από παιδιά που με μια κάμερα στο χέρι προσπαθούν να μιλήσουν στον κόσμο. Σε αυτούς τους μικρούς σε ηλικία καλλιτέχνες δίνει βήμα το φεστιβάλ. Τη δική τους φωνή ακούμε και για αυτό πιστεύω πως είναι ένας θεσμός βαθιά πολιτικός. Είναι ένας θεσμός που δίνει στους νέους χώρο και χρόνο για συνεργασία, δημιουργία και τελικά συμμετοχή στα κοινά.


Εχουν επισημανθεί πολλάκις τα οφέλη από την επαφή των παιδιών με την τέχνη και συγκεκριμένα με τον κινηματογράφο. Οφέλη για τα ίδια τα παιδιά αλλά και την κοινωνία. Ως θεατές αλλά κυρίως ως δημιουργοί οι νέοι κινηματογραφιστές έρχονται σε επαφή με τα θέματα που τους απασχολούν και μπαίνουν στη διαδικασία να τα αντιμετωπίσουν αλλά και να πουν την άποψή τους. Μέσα από το συναρπαστικό ταξίδι παραγωγής μιας ταινίας συνειδητοποιούν ότι μπορούν όχι μόνο να ονειρεύονται αλλά και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους. Ισως εδώ είναι και το πιο γοητευτικό μέρος της διαδικασίας καθώς το σινεμά ως τέχνη ομαδική βασίζεται στην καλή συνεργασία. Δεν είναι μόνος του ο δημιουργός. Εχει συνεργάτες που ενώνουν τις δυνάμεις τους και επιδιώκουν συγκεκριμένους στόχους».

Αναφορικά με τη φετινή διοργάνωση, ο Τζ. Κομνηνέας τονίζει: «Οι συζητήσεις με τους δημιουργούς των ταινιών έθεσαν προβληματισμούς, έβγαλαν βιώματα, ευαισθητοποίησαν τους θεατές πείσμωσαν τους συνειδητοποιημένους και δημιούργησαν ρωγμές στον τοίχο των προκαταλήψεων. Απόδειξη ότι ο κινηματογράφος, αν και δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, έχει τη δύναμη να γκρεμίζει στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Η κάμερα είναι όπλο. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι όπλο. Ενα φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι απόλαυση, και ομορφιά, και αγώνας, και γλέντι. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους και η κάμερα Ζιζάνιο είναι όλα αυτά μαζί», υπογραμμίζει, ενώ ο Γ. Διδυμιώτης που επισημαίνει τη σημασία της όλο και μεγαλύτερης συμμετοχής χρόνο με το χρόνο, προσθέτει: «Με αδιάκοπη δουλειά από πολλούς φίλους μικρούς και μεγάλους και απεριόριστη ενέργεια το φεστιβάλ Ολυμπίας οδεύει προς την εικοσαετία. Του χρόνου, θα έρθω πάλι για να δουλέψω και να κουραστώ μαζί με όλους τους υπόλοιπους συντελεστές, για να έχουμε τη χαρά να το βλέπουμε να μεγαλώνει και να ομορφαίνει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ