Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
SCHOOL ART FESTIVAL
«Αγωνιζόμαστε και τραγουδάμε για τα όνειρα και τις ανάγκες μας»

Μία γιορτή από μαθητές για μαθητές, στο πλαίσιο του πολύμορφου αγώνα τους

Με σύνθημα «Αγωνιζόμαστε, δημιουργούμε, τραγουδάμε για τα όνειρα και τις ανάγκες μας. Για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει!» και πρωταγωνιστές τους μαθητές, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 23 Δεκέμβρη, το School Art Festival. Μία διοργάνωση με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας και με τη συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά και το Συντονιστικό των ΕΠΑΛ Αθήνας, με στόχο να προβληθεί η μαθητική καλλιτεχνική δημιουργία, να αναδειχθεί η συλλογική δράση των μαθητών, αλλά και οι προβληματισμοί τους. Μια γιορτή από μαθητές για μαθητές, κομμάτι και συνέχεια, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, της πολύμορφης δράσης που ανέπτυξαν από την αρχή της χρονιάς για την ανάδειξη και τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Από τη σκηνή που στήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Ιωνίας, πέρασαν μουσικά σχήματα και μαθητές που ερμήνευσαν διάφορα είδη μουσικής, όπως κλασική, χιπ χοπ, ροκ, γνωστά αγαπημένα τραγούδια, αλλά και δικές τους δημιουργίες. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ροκ συγκροτήματα από το 13ο Γυμνάσιο Περιστερίου, από το 68ο Γυμνάσιο Αθηνών, από το 1ο ΓΕΛ Ρέντη, από το 3ο ΓΕΛ Νίκαιας, ραπ συγκρότημα από το 5ο ΓΕΛ Βύρωνα, Hip - hop από μαθητές από το 8ο ΓΕΛ Πειραιά, το 3ο ΓΕΛ Νίκαιας, το 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου, μουσικό σχήμα από το ΕΠΑΛ και το 1ο ΓΕΛ Ταύρου, ενώ εμφανίστηκαν επίσης μαθητές από την Ελληνογαλλική Σχολή, το 5ο ΓΕΛ Περιστερίου, το 1ο ΓΕΛ Ταύρου, το Μουσικό Σχολείο Αλίμου.

Στιγμιότυπα από το School Art Festival
Στιγμιότυπα από το School Art Festival
Παράλληλα, στο χώρο υπήρξε έκθεση φωτογραφίας και σκίτσου αφιερωμένη στην αλληλεγγύη στα χιλιάδες προσφυγόπουλα που είναι εγκλωβισμένα χωρίς τη θέλησή τους στη χώρα μας και ενάντια στους φασίστες και το ναζιστικό δηλητήριο.

«Ο αγώνας μας συνεχίζεται»

Στο καλωσόρισμα, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, έγινε αναφορά στη δραστηριότητα των μαθητών από την αρχή της σχολικής χρονιάς:

«Από την αρχή της σχολικής χρονιάς φέτος, οργανώσαμε καταλήψεις, πορείες, συζητήσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε σχολεία απ' όλη την Ελλάδα. Το μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο στις 7 Νοέμβρη ήταν η αρχή. Ηταν τότε που χιλιάδες μαθητές στην Αθήνα και απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη την Ελλάδα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Πάτρα, βγήκαμε στους δρόμους και διεκδικήσαμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας! Ενα σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει! Δείξαμε ότι οι μαθητές δεν καθόμαστε φρόνιμα. Δείξαμε πως όταν οργανωνόμαστε και είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να τους μπούμε στο μάτι! Αυτή ήταν η απάντησή μας στην κυβέρνηση και το υπουργείο, που σε συνέχεια των προηγούμενων και σε συνεργασία με την ΕΕ, έβαλαν και την Παιδεία στο μνημόνιο! Τους δείξαμε ότι η νεολαία έχει ιδανικά και ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά. Τις επόμενες μέρες συνεχίσαμε τις παρεμβάσεις μας σε κάθε χώρο. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας μαζί με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και όλο το λαό. Στις 24 Νοεμβρίου και τις 8 Δεκεμβρίου δώσαμε αγωνιστικό "παρών" και στις μεγάλες απεργίες και τους δείξαμε ότι αυτή είναι η απάντηση στην κοροϊδία και την τρομοκρατία».

Τονίστηκε πως «η σημερινή κυβέρνηση και ο νέος υπουργός συνεχίζουν από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και μαζί με τους συνεργάτες τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αλλού, διατηρούν το σχολείο που αντί να μας μορφώνει, μας εξοντώνει».

«Ο αγώνας μας συνεχίζεται, γιατί όλα όσα κάνουν τα σχολεία μας και τη ζωή μας χειρότερη παραμένουν, είναι εδώ...», ήταν το μήνυμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, που τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης του αγώνα πολύμορφα.

Οπως σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, «θα υποδεχτούμε τη νέα χρονιά ακόμα πιο δυναμικά και μαχητικά, γιατί θέλουμε ένα σχολείο:

  • που θα μας μορφώνει χωρίς διακρίσεις, ένα σχολείο χωρίς εμπόδια για τους μαθητές
  • στο οποίο θα είμαστε δημιουργικοί και όχι αριθμοί ονομάτων για τα απουσιολόγια
  • που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, που δεν θα κοιτάει την τσέπη των γονιών μας, για Παιδεία που δεν θα είναι εμπόρευμα.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά, μαζί με τους γονείς μας, τους εργαζόμενους, με όλο το λαό, για μόρφωση, ζωή με δικαιώματα. Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και θα προτείνει σχέδιο δράσης και παρέμβασης σε όλα τα 5μελή και τα 15μελή, σε όλους τους μαθητές. Μάλιστα, από το Γενάρη του 2017, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας θα ξεκινήσει να εκδίδει και εφημερίδα! Να προσπαθήσουμε να φτάσει σε κάθε σχολείο, σε κάθε μαθητή. Να δυναμώσουμε τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, να διαδώσουμε και να διευρύνουμε τη δράση μας παντού!», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org